Politik

Josephine Fock - fra undertippet outsiderparti til store ambitioner

Efter to år på Borgen er Alternativet kommet godt fra land, mener gruppeforkvinde Josephine Fock. Nu er drømmen en ministerpost.

En dag skal hun på en verdensomsejling, så hun skal ikke være folketingspolitiker resten af livet. 

Sommerinterview

TV 2s politiske redaktion på Christiansborg har mødt en række folketingspolitikere til en snak om, hvad der drev dem ind i politik, hvad der er vigtigt for dem i dag, og hvad de egentlig er for nogle mennesker bag politikken.

I løbet af sommeren kan du blandt andet møde: Carl Holst (V), Pernille Rosenkrantz-Theil (S), Joachim B. Olsen (LA), Kenneth Kristensen Berth (DF) og Josephine Fock (Alt.) 

Josephine Fock havde aldrig selv troet, at hun ville havne i Folketinget. Den tanke spirede først i august 2013, da hun fik et opkald fra Uffe Elbæk, der dengang var folketingsmedlem - og aftrådt kulturminister - for Radikale Venstre.

Hun arbejdede på det tidspunkt på at lave en tænketank, men havde svært ved at få andre med ombord. Elbæk derimod ville gerne have hendes tanker og dogmer med i et politisk projekt, han selv gik og puslede med.

I november trådte de to frem side om side og præsenterede danskerne for et nyt parti. Alternativet var født. 

Og nu hvor hun er landet i dansk politik, vil Josephine Fock også have noget ud af det. 

Uffe Elbæk er gang på gang blevet spurgt til partiets ambitioner. Ved landsmødet i Odense i maj gik han så vidt som til at sige, at Alternativet kan være regeringsmodent efter næste valg, og at han selv ville elske at blive kulturminister igen. 

Gruppeforkvinden har også ambitioner.

- Jeg stiller helt klart op igen ved næste valg. For det er rigtig sjovt og spændende, og jeg tror, at jeg gør en forskel. Det tager også lidt tid at komme ind i det politiske arbejde, især når man ikke har været folketingsmedlem før. Derfor er det også vigtigt for mig, særligt i forhold til Alternativet, at jeg er med til at følge det ind i den næste valgperiode også, siger Josephine Fock.

BLÅ BOG: JOSEPHINE FOCK

Josephine Fock blev valgt ind i Folketinget for Alternativet ved valget i 2015.

Hun er forkvinde for partiets folketingsgruppe, finans- og grundlovsordfører samt ordfører for mennesker på flugt og nye danskere.

Cand.jur. fra Aarhus Universitet i 1993 og har siden arbejdet som embedsmand i fagbevægelsen. Senest som sekretariatschef i OAO, Offentlige Ansattes Organisationer, fra 2007 til 2015.

Født 5. september 1965 i Aarhus som datter af øjenlæge Vagn Fock og lægesekretær Inger Fock. Opvokset i Horsens som den yngste i en søskendeflok på fem.

Ugift og bor på Amager. 

Har du ministerdrømme i maven?

- Jeg synes da, det kunne være super spændende at være med til virkelig at få hånd på politikken på et tidspunkt. Så ja, det har jeg da bestemt.

Er der et særligt ministerium, du godt kunne tænke dig at få fingrene i?

- Det kunne være rigtig sjovt at blive finansminister, indrømmer hun med et grin.

Disciplin og tunge poster

Vi mødes i vandrehallen på Christiansborg en af de sidste dage, inden selv de mest standhaftige politikere flyder ud i sommerlandet. 

I let trav mod kontoret sætter Alternativets Josephine Fock en journalist i telefonen ind i en af de indviklede teknikaliteter i sagen om adskillelse af asylpar. Sagen, som Josephine Fock sammen med blandt andre Johanne Schmidt Nielsen (EL) og Sofie Carsten Nielsen (RV) har grillet udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg om i mere end syv timer fordelt over to samråd. Og de har endda bedt om et tredje

På den grønne gang, hvor Alternativet holder til, inviterer Josephine Fock ind på det lyse kontor, som hun deler med partiets politiske ordfører Rasmus Nordqvist. Der er en bagkant, lader hun vide. Det ville være super, hvis vi kunne være færdige om 25 minutter.

Josephine Fock virker ikke uvenlig. Snarere effektiv. Så disciplineret, som man måske er nødt til at være som gruppeforkvinde for et lille oppositionsparti og ordfører for flere tunge områder. Eller også er det netop den effektivitet, der er en af årsagerne til, at hun i dag er gruppeforkvinde for et parti og ordfører for flere tunge områder.

Tidsplanen ryger, da vi får talt os varme. Men indtrykket bliver stående. Josephine Fock er klar i spyttet. Hun ved, hvad hun vil, og hun er her ikke for sjov. 

Stiger i målinger og medlemstal

Alternativet fik ry for at være et gøglerparti, da det gjorde sin entre i dansk politik med bemærkelsesværdige forslag som at begrænse danskernes indtag af kød, pant på bæreposer og at der skulle slippes bisonokser fri i skovene. Men i dag er der kommet andre boller på suppen. 

Seneste Megafonmåling for TV 2 fra slutningen af juni viser, at hvis der var valg i dag, ville 5,8 procent af vælgerne sætte kryds ved liste Å. Dermed står partiet stærkere end blandt andre regeringspartierne Liberal Alliance (5,4 procent) og Konservative (4,5 procent). 

Alternativet har fået omkring 1000 nye medlemmer alene det seneste år, så det nu er oppe på 11.000. Dermed er "gøglerpartiet" det fjerdestørste parti i Danmark, målt på medlemmer. Kun Socialdemokratiet, Venstre og Dansk Folkeparti har flere. 

Eksperter dømte Alternativet ude før 2015-valget

Jarl Cordua, politisk kommentator og vært på Radio24syv, havde væddet en flaske whiskey på, at Uffe Elbæks "menighed af landsbytosser og sølvpapirshatte" ikke ville komme ind

- De kommer ikke ind. Det er et amatørprojekt. Forget about it. 

Politisk kommentator Michael Kristiansen afviste det også klart:

- Det er faktisk ret sjovt, men det er også så sjovt, at det ikke er noget, man stemmer på. 

Daværende leder af Informations Christians-redaktion, Casper Dall, var heller ikke optimist: 

- Jeg ville ikke sætte mine penge på det. Jeg tror ikke, de kan komme op på to-tre procent.

Alternativets gruppeforkvinde føler også, at partiets 10 folketingsmedlemmer har bevist deres værd, og at de har gjort en reel forskel på de to år, de nu har siddet i Folketinget. 

- Jeg er som en hest, der står og pruster og stamper med forbenene i savsmuldet for at komme i gang, sagde hun til TV 2 om morgenen på vej ind til den helt nyvalgte folketingsgruppes første møde. 

Allerede ugen efter kunne hun præsentere sit første konkrete aftryk på dansk politik, da hun gik sammen med Venstre, Konservative, Dansk Folkeparti og SF for at få indført en grøn udgave af boligjobordningen - håndværkerfradraget - som var blevet skrottet af den foregående regering.  

Meget at lære på Christiansborg

Ligesom så mange andre på Christiansborg har Josephine Fock aldrig "været bleg for at tage ordet". Typen, der skrev skoleblad og var elevrådsformand. Men modsat mange kolleger fra andre partier førte det ikke ind i ungdomspolitik og så Folketinget. 

Josephine Fock er kommet ind i politik efter en lang karriere som embedsmand i fagbevægelsen med titler som sekretariatschef i OAO, Offentlige Ansattes Organisationer, og CFU, det centrale forhandlingsfællesskab på statens område, og forhandlingschef i Dansk Sygeplejeråd. 

- Jeg tror, det har været en styrke - også når jeg ser på mine kolleger i folketingsgruppen - at vi alle sammen har været ude at arbejde og have fingrene nede i mulden. Det giver en kæmpe ballast for mig selv, at jeg kender den offentlige sektor ud og ind, og at jeg kender de faggrupper, der er på arbejdsmarkedet rigtig godt, siger hun.

Enkelte gange har jeg haft svært ved at overholde vores dogmer om at tale ordentligt, fordi jeg er blevet frygtelig provokeret. Men jeg forsøger virkelig at holde mig på dydens smalle sti

Josephine Fock, gruppeforkvinde for Alternativet

Efter sit andet år i Folketinget synes hun, at hun har fået greb om arbejdet på 'Borgen'. Hun lægger ikke skjul på, at der har været meget at lære. Hvad er en førstebehandling, hvad er en andenbehandling, hvad er et åbent og et lukket samråd, hvad er en høring…?

- Nu begynder jeg også at få overskud og tid til at være langt mere udenfor Christiansborg og bruge tid på det, som virkelig giver energi, siger Josephine Fock.

Hvad er det, der virkelig giver energi?

- Det er at være ude og møde mennesker og deltage i vores politiske laboratorier. Det er det, der giver mig energi. Det er ikke at sidde nede i folketingssalen og trykke på stemmeknappen og debattere. Det er også sjovt, men det er ude i den virkelige verden, det virkelig rykker.

- Andre politikere taler pænere til os 

Der er primært erfaring til forskel fra den Josephine Fock, der trådte ind i Folketinget i juni 2015. Ellers har hun ikke ændret sig meget, mener hun.

Josephine Fock er ”ekstremt bevidst om” ikke at blive opslugt af spillet på Christiansborg, og hvordan andre politikere agerer i det.

En del vil helt klart anerkende os, og så er der nogen, der stadig synes, vi er nogle cirkusklovne

Josephine Fock, gruppeforkvinde for Alternativet, om hvorvidt partiet er blevet anerkendt i befolkningen. 

En af Alternativets største mærkesager er ønsket om at ændre måden, der bedrives politik i dag. ’Alternativisterne’ drømmer om en mere åben og lyttende samtale - og mindre mudderkast og benspænd. 

- Der har været enkelte gange, hvor jeg har haft svært ved at overholde vores dogmer om at tale ordentligt, fordi jeg synes, jeg er blevet frygtelig provokeret. Men jeg forsøger virkelig at holde mig på dydens smalle sti, også i forhold til aldrig at være polemisk, for jeg synes, det er så dræbende for samtalen og demokratiet, siger Josephine Fock. 

Josephine Fock om: Sympati på tværs af salen

Det har været rart at finde ud af, at man sagtens kan synes godt om folk fra andre partier, selvom man er uenige politisk. Der er mange, jeg godt kan lide fra begge sider i salen.

Søren Pind snakker jeg fantastisk godt med. Han er meget direkte, det er jeg også.

Jeg har det også rigtig godt med Mette Abildgaard fra Konservative. Og så kan jeg også godt lide Simon Emil Ammitzbøl. Jeg skal love for, at vi er politisk uenige, men jeg kan godt lide ham.

Det, der er vigtigt, er jo, at man respekterer hinanden. Hvis man respekterer hinanden, går al samtale bedre - også selvom man er uenige.

Det er blevet bemærket fra flere kanter i det politiske landskab, at de lysegrønne debatterer på en anden måde, end man er vant til i folketingssalen. 

- Det er netop fordi, vi ikke er polemiske, understreger Josephine Fock og forsikrer, at hun og hendes kolleger stadig stiller kritiske spørgsmål.  

- Men vi gør det på en fair måde. Det gør omvendt også, at andre politikere lader være med at stille os polemiske spørgsmål. De taler pænere til os. 

- Så der har vi været med til at skubbe på noget. Jeg tror også, at mange af de andre partier vil sige, at de kan stole på Alternativets medlemmer. Vi siger ikke ét og går så ud og gør noget andet. Så jeg synes, vi har gjort en forskel. 

Vigtigt at bevare humor og det kreative

Noget af det, hun er mest stolt af, er, at partiet sidste år fremlagde et fuldt finansieret finanslovsforslag

- Det var rigtig rart - særligt fordi vi tit er blevet beskyldt for, at det med pengene ikke lige var vores stærke side. 

Der er rigtig mange danskere, der går på arbejde, som mistrives. Vi har en kæmpe udfordring i at øge både ligheden og livskvaliteten for hele befolkningen

Josephine Fock, gruppeforkvinde for Alternativet

Føler du, at I efterhånden er blevet anerkendt som 'rigtige' politikere? 

- Ja, det synes jeg sådan set, at vi er herinde på Christiansborg. 

Hvad med ude i befolkningen? 

- Det kommer nok an på, hvem du spørger. En del vil helt klart anerkende os, og så er der nogen, der stadig synes, vi er nogle cirkusklovne. Men det er vigtigt for os at bevare det der med at ville gøre tingene på en anden måde. At huske at have humor og det kreative med. 

Der var fællesdans til Alternativets årsmøde i 2016. I den kulørte ende bød dette års landsmøde på mindfulness, 'vedtægtsfitness' og stor fest om aftenen. Al mad var vegetarisk og vegansk.

Er der noget ved jeres entre i politik, hvor der jo var meget gøgl og fællesdans, som du ville ønske, at I havde gjort anderledes? 

- Nej. Det, synes jeg, fungerede rigtig godt, siger hun med et smil. 

Alternativet gjorde i partiets valgvideo i 2015 en dyd ud af sit ry som et cirkusparti. "Hvis vi skal tilsætte lidt gøgl for at få vores budskaber ud, er det helt okay med os," lød det fra partiet.

Et liv med plads til familier, børn og ældre

Josephine Fock er ligesom sine partifæller særligt optaget af drømmen om en bæredygtig grøn omstilling. Vi er gået fuldstændig i stå i Danmark, og det er ærgerligt både for miljøet og vores økonomi, mener hun. 

Men det er ikke kun miljøet, hun tænker på. "Social bæredygtighed" optager hende lige så meget. 

- De seneste 10 år er vi blevet mere ulige i samfundet, og det er rigtig kritisk. Flere lever for meget få penge og har det rigtig hårdt og mistrives. Og så er der også rigtig mange danskere, der går på arbejde, som mistrives. Så vi har en kæmpe udfordring i at øge både ligheden og livskvaliteten for hele befolkningen. 

Hvordan skal man gøre det? 

- Vi har for eksempel foreslået, at man kan arbejde lidt mindre. På sigt 30 timer om ugen. Vi har også foreslået at afskaffe kontanthjælpsloftet, 225-timers reglen og integrationsydelsen for at løfte folk økonomisk. Og så vil vi sænke skatten på arbejde for de laveste indkomster. 

- Men når du spørger om, hvordan vi skal øge livskvaliteten, så handler det om, hvordan vi kommer ud af det der hamsterhjul, som vi alle drøner rundt i. Det handler om at begynde at arbejde og indrette livet på en anden måde, så der er plads til familie, børn og vores ældre. 

Partitoppen plus gæst ved årets landsmøde i maj i Odense. Fra venstre: Formand Uffe Elbæk, gruppeforkvinde Josephine Fock, Enhedslistens Johanne Schmidt Nielsen og politisk ordfører Rasmus Nordqvist.

- I dag løber vi alle sammen hurtigere og hurtigere, for vi får at vide, at vi skal arbejde mere og tjene mere. Men vi er allerede et rigt land. Vi behøver ikke at tjene mere og mere. Vi skal bare sørge for at bevare den velstand, vi har i dag, og så fokusere på, hvordan vi får højnet vores livskvalitet - for eksempel ved at nedsætte arbejdstiden. 

Finansministeriets regnedrenge er kommet frem til, at det vil koste 130 milliarder at sænke arbejdstiden fra 37 til 30 timer på 10 år, som Alternativet foreslog i sit partiprogram.

Det preller dog af på Josephine Fock, der har kaldt beregningerne "enormt ensidige". Hun mener, at de mangler at tage højde for en masse effekter, der vil blive afledt af en kortere arbejdsuge. 

Jobbet kræver at være i god form

Politikerjobbet kan ikke klares på 30 timer ugentligt, det er et døgnjob, har Josephine Fock måttet erkende. 

Hun har tabt sig lidt på de to år på Christiansborg. Dels fordi hun nogle gange har budt sig selv et program uden tid til at spise, og dels fordi hun har erkendt, at hun er nødt til at føre en lidt asketisk livsstil, hvis hun skal holde sig selv i vater i det her job.

Jeg har altid fået at vide, du skal nok klare det, vi tror på dig. Du skal bare selv knokle for det

Josephine Fock, gruppeforkvinde for Alternativet

Hvordan kan du mærke det - at du ikke kan være klar i hovedet, hvis du ikke passer på dig selv?  

- Ja, det er nok det. Jeg havde en enkelt gang herinde, hvor jeg kunne mærke, at jeg blev overanstrengt. Jeg var nødt til at gå hjem, fordi jeg fik det dårligt. Det har jeg været meget opmærksom på, også nu til Folkemødet. Sidste år fik jeg simpelthen ikke mulighed for at spise, fordi jeg havde lavet for mange arrangementer. 

Josephine Fock i debat med udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) ved årets folkemøde på Bornholm. 

- Jeg kan rigtig godt lide et godt glas vin, men jeg kan slet ikke holde til at drikke i løbet af ugen. Ikke engang bare et enkelt glas, jeg kan simpelthen mærke det dagen efter. Og jeg har altid haft det sådan, at når jeg er i god form, så smitter det af ved, at jeg også spiser sundere og sover bedre. Jeg får simpelthen mere energi af at være i god form.

Den vigtige baggrund

Josephine Fock voksede op i Horsens som den yngste, en efternøler, af en søskendeflok på fem. Faderen døde i 1995, men hendes 90-årige mor lever endnu og bor stadig i eget hus. 

- Vi ses rigtig tit - og til alle højtider og runde fødselsdage. Vi er meget tætte i min familie, og jeg ved altid, at hvis det går galt, så har jeg min familie.

- Jeg har en grundlæggende optimistisk natur. Det har også noget at gøre med min baggrund. Jeg har altid fået at vide, du skal nok klare det, vi tror på dig. Du skal bare selv knokle for det. 

For Josephine Fock er sommerens store højdepunkt jazzfestivalen i København. Hun elsker jazz og musik i det hele taget. Lige for tiden kan hun ikke holde fødderne i ro, når hun hører Ed Sheerans 'The shape of you'.  

- Jeg tror, det er enormt vigtigt, at børn har forældre, der bakker dem op og tror på dem. Hvis børn får en god støtte fra barnsben - det er jo også derfor, det er så vigtigt, at vi ikke laver fattige børn - hvis der er nogen, der tror på én, så kan man nå rigtig langt. Det er rigtig vigtigt, siger Josephine Fock. 

Er det derfor, at du sidder her i dag? 

- Ja, det tror jeg, siger hun og tænker lidt.

- Og jeg er ked af, at min far ikke lever i dag. Han ville være forfærdelig stolt af mig, siger hun og smiler, som om hun lige blev lunet af minderne.

Her kan du finde flere sommerinterviews fra TV 2s politiske redaktion: