Politik

Joachim B. Olsen har rystet kuglestøderen af sig: - Det har været frygteligt

Det er længe siden, Joachim B. Olsen var kuglestøder, men den omdiskuterede politiker kan stadig støde mange. Han mener det ikke ondt, siger han.

Sommerinterview

TV 2s politiske redaktion på Christiansborg har mødt en række folketingspolitikere til en snak om, hvad der drev dem ind i politik, hvad der er vigtigt for dem i dag, og hvad de egentlig er for nogle mennesker bag politikken.

I løbet af sommeren kan du blandt andet møde: Carl Holst (V), Pernille Rosenkrantz-Theil (S), Joachim B. Olsen (LA), Kenneth Kristensen Berth (DF) og Josephine Fock (Alt.) 

Folketingsmedlemmerne i Liberal Alliance havde fået det at vide på forhånd.

Hvis det var Simon Emil Ammitzbøll, der ringede, var de ude. Men hvis opkaldet kom fra Anders Samuelsen, var det fordi, der var en ledig plads på det nye ministerhold.

Pludselig ringede telefonen.

- Simon, du skal lige tale lidt hurtigt. Jeg venter en opringning fra Anders.

Joachim B. Olsens håb om en plads på ministerholdet i den nye VLAK-regering forsvandt, lige så snart han kunne se, hvem opkaldet kom fra.

- Jeg var da skuffet lige i øjeblikket. Selvfølgelig. Hvis man er i politik og gerne vil have indflydelse, vil man gerne være minister. Alle, der siger det modsatte, lyver. Men jeg var ikke mere skuffet, end at jeg kunne lave en joke med Simon Emil.

Joachim B. Olsen sidder på sit kontor på Christiansborg og tænker tilbage på en nervepirrende søndag aften i november sidste år.

Minister blev han ikke, men bare det, at han var i spil til det allersidste, var en sejr. Det har nemlig taget tid for den 40-årige nordjyde at ryste imaget som "kuglestøderen" af sig.

Vi kom forbi en dør, hvor jeg hørte mit navn blive nævnt, og hvor folk stod og grinte. Sidste gang, jeg havde den fornemmelse, var første dag på gymnasiet

Joachim B. Olsen

En frygtelig, frygtelig dag

Kampen begyndte, da den tidligere OL-sølvvinder ved et pressemøde en septemberdag i 2010 blev præsenteret på Christiansborg som en af Liberal Alliances spidskandidater til folketingsvalget i 2011.

Det var cirka et år efter, han havde indstillet sin karriere som idrætsudøver.

- Det var en frygtelig, frygtelig dag. Min bil brød sammen på vej herover, og da jeg var så heldig at blive samlet op, glemte jeg i forvirringen mit pæne tøj, siger Joachim B. Olsen.

- Jeg havde haft mange måneder til at vænne mig til at træde ind i politik og forberedt mig rigtig godt. Men det var jo dagen, hvor det gik op for alle andre. Der blev gjort en masse grin med det, husker Joachim B. Olsen.

Den nye folketingskandidat havde været på Christiansborg før, men han kunne ikke finde rundt og havde derfor en fra Liberal Alliances sekretariat med sig.

- I dag elsker jeg at komme ind i det her hus, men den dag kan jeg huske følelsen af at gå rundt og høre folk tale om pressemødet. Vi kom forbi en dør, hvor jeg hørte mit navn blive nævnt, og hvor folk stod og grinte. Sidste gang, jeg havde den fornemmelse, var første dag på gymnasiet. Det var bare faktor 10 her, siger Joachim B. Olsen.

På et pressemøde i september 2010 præsenterede Liberal Alliance sine spidskandidater til folketingsvalget i 2011. Video: Morten Nielsen

Lever du af din krop, må du være dum

Der gik ikke lang tid efter pressemødet, før prædikatet "kuglestøderen" begyndte at klistre til politikeren Joachim B. Olsen.

Blå bog: Joachim B. Olsen

Joachim Brøchner Olsen er født den 31. maj 1977 i Aalborg.

Har to børn og er gift med Karen. Anders Samuelsen stod for vielsen.

Professionel kuglestøder fra 2002 til 2009. Har vundet adskillige internationale medaljer. Blandt andet sølv ved OL i Athen i 2004.

Har læst historie på University of Idaho i USA fra 1999 til 2002.

Folketingsmedlem for Liberal Alliance fra 2011 til nu.

Er blandt andet finans- og skatteordfører for Liberal Alliance. Derudover er han også formand for Finansudvallget i Folketinget.

I begyndelsen gik det ham på, fordi det dengang – og i dag – var hans oplevelse, at det blev brugt nedsættende.

- Som idrætsmand har du levet af din krop, og hvis du lever af din krop, må du være dum. Min kollega Ole Birk Olesen har en gang kaldt det et blondine-syndrom, siger Joachim B. Olsen og husker, at det langt fra kun var venstrefløjen, der brugte udtrykket.

- Der var jo mange i blå blok og selv i mit eget parti, som skulle overbevises om, at det her ikke var et mediestunt, og at jeg mente det meget alvorligt, siger han.

'Brækkede sig' under fattigdomsdiskussion

Efter næsten seks år føler Joachim B. Olsen, at missionen er lykkedes.

Han har været i spil til en ministerpost, og blandt kollegerne på Christiansborg er der trods store politiske uenigheder også en generel respekt omkring hans parlamentariske arbejde.

"Kuglestøderen" er ikke længere et ord, han hører på Christiansborgs gange, men i kommentarspor på Facebook og i diverse debatforaer lever det stadig.

Når der opstår sådan en lemming-effekt i samfundet, er der virkelig noget, der koger inden i mig

Joachim B. Olsen blandede sig i Anker Jørgensens død

Det hænger formentlig sammen med, at Joachim B. Olsen er en politiker, der nærmest har gjort kontroversielle udtalelser til sit varemærke.

Det blev i den grad tydeligt i efteråret 2011, da han for alvor blev synlig på den politiske scene i forbindelse med fattigdomsdebatten med SF’s Özlem Cekic.

Her påstod Joachim B. Olsen blandt andet, at der ikke fandtes fattige i Danmark, og at det var selvforskyldt, hvis der gjorde. Samtidig ”brækkede” han sig på Facebook over en artikel, hvor Özlem Cekic foreslog, at staten skulle bruge penge på julehjælp til fattige.

I kommentarsporerne på de sociale medier harcelerede mange over Joachim B. Olsens menneskesyn og beskyldte ham for at være et fjols, en idiot og for ikke at have empati. Derudover var der også adskillige opfordringer til LA-politikeren om at gå tilbage til kuglestød.

Det gjorde Joachim B. Olsen ikke, men sidste år blev han afløst på posten som Liberal Alliances beskæftigelsesordfører af Laura Lindahl, der som noget af det første lagde afstand til sin forgængers linje.

Det skete i et interview med avisen.dk, hvor hun blandt sagde, at ”pisken” kan virke stigmatiserende og demotiverende for de arbejdsløse, og hun varslede et større fokus på det ”socialpolitiske” i beskæftigelsespolitikken.

Når Joachim B. Olsen tænker tilbage på fattigdomsdiskussionen, fortryder han ikke den hårde retorik.

- Det sparkede en dør ind til en politisk debat, som jeg mente – og stadig mener – er relevant og meget vigtig. Og den førte til en debat, som har haft betydning helt konkret politisk, men også i folks opfattelse af hele velfærdsstaten og dens ”gavmildhed”, siger Joachim B. Olsen.

Utidig indblanding i Anker Jørgensens død

Der er dog også flere kontroversielle udtalelser, som Joachim B. Olsen fortryder. Blandt andet fordi det ikke kun går ud over ham selv, men også Liberal Alliance og partiets folketingsgruppe.

Langt de fleste af fejlene opstår, når det ikke er politisk indhold, han kommenterer på, siger Joachim B. Olsen.

Min egen hustru spiller lotto, og jeg synes jo ikke, at hun er dum. Men det blev taget utroligt bogstaveligt

Joachim B. Olsen kaldte Lotto en skat for dumme mennesker

Et eksempel er en Facebook-opdatering, Joachim B. Olsen skrev på dagen i marts 2016, hvor tidligere statsminister Anker Jørgensen (S) døde:

- Now I know what a statesman is. He's a dead politician. We need more politicians.

På dansk kan det oversættes til: "Nu ved jeg, hvad en statsmand er. Det er en død politiker. Vi har brug for flere politikere".

Opdateringen skabte stor opstandelse og blev kritiseret for manglende medfølelse og dårlig timing. Joachim B. Olsen fortrød hurtigt og slettede opslaget.

- Der kom den her store hyldest af ham. Han var et fantastisk menneske, men landet var altså ved at gå bankerot under hans ledelse, og det, syntes jeg, hørte med i billedet, siger Joachim B. Olsen og fortsætter:

- Når der opstår sådan en lemming-effekt i samfundet (den store hyldest af Anker Jørgensen, red.), er der virkelig noget, der koger inden i mig. Men det var en klar, klar fejl at sige noget om det på det tidspunkt. Det var måske noget, man kunne begynde at tale om to uger senere.

Mener det ikke ondt

I april i år kom Joachim B. Olsen også galt af sted, da han til Børsen sagde, at Lotto er en skat for dumme mennesker.

Hans formål var at sætte fokus på den meget dårlige chance for at vinde i Lotto, og at han i praksis mener, at det spil er at smide penge ud ad vinduet.

Det var bare ikke det, debatten efterfølgende kom til at handle om.

Nu fortryder Joachim B. Olsen, at han lagde sig ud med de mange tusinde danskere, der hver uge køber en lottokupon.

- Det var helt oprigtigt fra min side ikke ment som, at folk er dumme. Min egen hustru spiller Lotto, og jeg synes jo ikke, at hun er dum. Men det blev taget utroligt bogstaveligt.

Burde du ikke efterhånden vide det?

- Ja, det er rigtigt, men det har jeg åbenbart ikke helt forstået endnu, siger Joachim B. Olsen og fortæller, at den ligefremme og til tider provokerende stil har været en strategi fra begyndelsen, fordi han gerne vil frem med sine holdninger.

Nogle gange formår han ikke at finde balancen mellem at tie og tale, men debatstilen viser noget om hans baggrund og personlighed, siger han.

- Jeg har været i idrætsverdenen, hvor vi har en meget direkte tale til hinanden. I hvert fald de steder, jeg er kommet. Der er ikke lagt noget ondt i det, men det er bare sådan, vi taler til hinanden. Man er direkte og kalder en spade for en spade, siger Joachim B. Olsen, der selv blokerer folk på sin Facebook-side, når tonen går fra direkte til hadsk.

En mindre fri rolle i dag

Den direkte tale har Joachim B. Olsen også selv måttet skrue lidt ned for siden november, hvor Liberal Alliance trådte ind i regeringen.

Han slår fast, at hans opgave først og fremmest er at forsvare Liberal Alliances politik, og siger, at han ikke mener, det har været det helt store problem at sige, hvad han mener efter partiets nye rolle.

Men Liberal Alliances finans- og skatteordfører medgiver, at der er andre bånd på ham end tidligere, fordi hans parti er trådt ind i et regeringssamarbejde, som det er nødvendigt at være loyal overfor.

I foråret erkendte økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll, at det har været småt med sejre for Liberal Alliance i regeringen indtil nu.

Det vil Joachim B. Olsen ikke modsige, men han hæfter sig ved, at der endnu ikke har været forhandlet finanslov, mens hans parti har siddet i regeringen. Og så ser han frem til efterårets skatteforhandlinger, hvor han forventer topskattelettelser og afgiftsnedsættelser.

Men da TV 2 spørger Joachim B. Olsen, om han føler sig overbevist om at få noget på topskatten, svarer han langt fra så stålsat, som da Liberal Alliance for under et år siden havde det som ultimativt krav og truede med at vælte regeringen.

- Man skal ikke føle sig overbevist om noget som helst. Men jeg har selvfølgelig et håb om, at når Dansk Folkeparti har peget på en blå regering og ikke har væltet den, at der så er en eller anden forståelse for, at man selvfølgelig skal give sin samarbejdspartner noget på de områder, som er vigtige for dem. Og modsat skal Dansk Folkeparti også have noget.

Men mere end et håb vil du ikke svinge dig op til?

- Nej, det vil være dumt. Det er noget, der skal laves i et forhandlingsrum, siger Joachim B. Olsen.

Her kan du finde flere sommerinterviews fra TV 2s politiske redaktion.