Joachim B. Olsen: Økonomisk ulighed skyldes folks egne valg

Det er først og fremmest danskernes egne valg, der skaber forskellene i de enkeltes økonomi, mener Liberal Alliance.

Selv om der rigtignok er store forskelle i størrelsen på danskernes formuer og indkomster, så er den ulighed på ingen måde 'uretfærdig'.

Økonomisk ulighed i Danmark er nemlig et udtryk for personlige valg, lyder det fra Liberal Alliances finansordfører, Joachim B. Olsen, skriver Morgenavisen Jyllands-Posten søndag.

- Det mest udslagsgivende i forhold til økonomisk ulighed er folks egne valg. For eksempel hvor meget de arbejder, og hvordan de forbruger deres penge, siger han.

- Derfor er meget ulighed i Danmark selvforskyldt og ikke et problem. Nogle vælger at købe et hus, og det kan give en større formue på sigt. Andre investerer og køber aktier frem for at tage på ferie, fortsætter Joachim B. Olsen.

Men de liberale glemmer de strukturer i samfundet, der skaber ulighed, lyder det fra Enhedslisten.

- Ulighed er ikke bare et resultat af, hvordan hver enkelt vælger. Arv har for eksempel en stor betydning for ens formue, og du kan altså ikke vælge, hvilken familie du vil fødes ind i, siger finansordfører Pelle Dragsted (EL).

- Der er elementer af både struktur og egne valg i ulighed, men det er meget svært at fastslå, hvad der kommer først. Er det hønen eller ægget? siger han.

Netop relationen mellem adfærd og ulighed er emnet for et kommende grundforskningscenter ved Københavns Universitet, Center for Økonomisk Adfærd og Ulighed.