Politik

Enhedslisten: Vi kan ikke ændre udlændingepolitikken

Der er grænser for, hvad vi kan komme igennem med, lyder det fra Enhedslisten.

Danmarks stramme udlændingepolitik bliver ikke ændret mærkbart, hvis Mette Frederiksen får magten efter næste valg.

Sådan lyder den opsigtsvækkende melding fra Enhedslistens finansordfører Pelle Dragsted i et interview med TV 2 NEWS.

- Det bliver svært for os at rykke politikken grundlæggende. Vi håber på, at vi kan få nogle mindre indrømmelser som eksempelvis integrationsydelsen. Men jeg ved da godt, at så længe der er så stort et flertal i Folketinget – og desværre også i befolkningen – så er der grænser for, hvad vi kan komme igennem med, siger Pelle Dragsted.

Enhedslisten er ellers uenige med Socialdemokraterne på en række punkter omkring flygtninge- og udlændingepolitik.

Ikke ultimative krav

Men man skal ikke forvente ultimative krav fra Enhedslisten på dette område, siger Pelle Dragsted.

Så du anerkender, at I ikke vil kunne komme igennem med ret meget på udlændingepolitikken?

- Vi vil prøve, det er vores opgave. Men det handler jo om styrkeforhold. På de dagsordener, hvor vi har befolkningen bag os – som for eksempel velfærd, pædagoger i børnehaven, værdighed for ældre – bliver de nemmeste at presse socialdemokraterne.

Du accepterer altså med andre ord, at S og DF fører taktstokken i udlændingepolitikken?

- Vi vil kæmpe ved hver eneste forhandling. Men den politiske virkelighed er sådan, at hvis et meget stort flertal i Folketinget ønsker en bestemt politik, så kan du råbe og skrige, men så bliver det sådan. Så må vi prøve at ændre det styrkeforhold. Vi står fast på vores udlændingepolitik, siger han.

Pelle Dragsted erklærer sig samtidig enig med Socialdemokraterne i, at der er en grænse for, hvor mange flygtninge Danmark kan integrere.

- Vi er alle sammen enige om, at antallet betyder noget. Og at når der kommer rigtig mange mennesker fra andre kulturer og religioner, det skaber udfordringer. Og vi er også enige i, at vi dybest set ønsker så få flygtninge som muligt. Vi ønsker ikke, at folk skal tvinges til at flygte. Men spørgsmålet om, hvordan man behandler dem, skiller os. Smykkeloven er at gå for langt. Eller tre års ventetid på familiesammenføring, det er for langt. Forskellen er, hvor langt er man villig til at gå.

Ros for realisme

Hos De Radikale Venstre kritiserer man Enhedslisten for at ”lægge sig fladt ned” og opgive kampen for at dreje udlændingepolitikken i en ”human” retning:

- Sådan formulerer vi os ikke. Det må de da om. Det er deres linje, vi har vores. Vi ønsker en markant anderledes udlændingepolitik end S, og vi lægger os ikke bare fladt ned, siger Sofie Carsten Nielsen. 

Omvendt roser Socialdemokratiet Enhedslisten for realisme i deres udlændingepolitiske kurs.

- Jeg ser det som et udtryk for, at Enhedslisten anerkender, at der er meget stort flertal for en stram udlændingepolitik. Den melding er fint i tråd med de signaler, som Enhedslisten har sendt til os i et stykke tid, siger politisk ordfører Nicolai Wammen.