S og DF vil have ny lov - vil føre til lukning af flere muslimske friskoler

Socialdemokraterne og Dansk Folkeparti er enige om at indføre lovgivning, der i praksis kan lukke flere muslimske friskoler.

Socialdemokraterne er enige med Dansk Folkeparti i, at der bør indføres en rammelovgivning, der i praksis kan lukke flere muslimske friskoler.

- Jeg kan forstå, Dansk Folkeparti synes vores forslag er en god idé, men regeringen bakker ikke op om det, så på nuværende tidspunkt er der ikke flertal for det, siger Benny Engelbrecht, fungerende politisk ordfører for Socialdemokraterne.

Socialdemokraterne foreslår, at statstilskuddet fratages friskoler med over 50 procent tosprogede elever - blandt andet for at forhindre skabelsen af såkaldte parallelsamfund. DF vil også have skærpet lovgivningen.

- Vi vil skærpe loven, så vi får så få af de her islamiske friskoler som muligt. Børnene bliver udsat for et enormt islamisk pres, og de her skoler gør ikke noget godt for det danske samfund, har Alex Ahrendtsen, uddannelsesordfører i DF blandt andet sagt til TV 2.

Meldingerne fra Benny Engelbrecht og Alex Ahrendtsen kommer samtidig med, at BT kan fortælle, at syv 7 ud af 11 skoler, som Styrelsen for Kvalitet og Undervisning i øjeblikket har indledt et særligt tematisk tilsyn med, er muslimske friskoler. I alt er der 26 muslimske friskoler i Danmark, og det betyder altså, at flere end en fjerdedel af landets muslimske friskoler er under specielt tilsyn af myndighederne.

En af de syv er Nord-Vest Privatskole i København, hvor flere tidligere lærere er stået frem på TV 2 og har udtrykt bekymring for undervisningen, efter Berlingske forleden kunne fortælle, at Styrelsen blandt andet havde fundet undervisningsmateriale med afsnit om Jihad under et uanmeldt besøg på skolen.

Endte med at sige op

- Jeg følte, at skolen var som en boble, hvor børnene fik en forkert opfattelse af at være i Danmark, har en tidligere lærer Henriette Baden Hesselmann blandt andet sagt til TV 2. Hun var med til at starte skolen, og hun arbejde som lærer på den fra 2004 til 2009, men endte med at sige op.

Benny Engelbrecht vil ikke sige, om han synes Nord-Vest Privatskole skal have frataget sit statstilskud - men han vil gerne indføre rammelovgivning, som kan lukke muslimske friskoler.

- Jeg er mere optaget af, at vi laver en rammelovgivning, som sikrer, at hvis skoler ikke lever op til den forpligtelse, de har, så er det muligt at tage tilskuddet fra dem. Det vil være det samme som at lukke dem, det er jeg fuldstændig klar over. Det vil jo så betyde, at man lukker - ikke bare den skole (Nord- Vest Privatskole, red.), men også andre muslimske friskoler, siger Benny Engelbrecht.

V-ordfører kan ikke støtte S-forslag

Selv om Jacob Jensen, fungerende politisk ordfører hos Venstre, er enig, i at lovgivningen skal forhindre parallelsamfund, kan han ikke støtte forslaget fra Socialdemokraterne om at tage statsstøtte fra friskoler, hvor mere end halvdelen af eleverne er tosprogede.

- Jeg synes, man skal kigge på tilskuddet i forhold til, hvilken undervisning, der foregår, og ikke i forhold til hvilken baggrund eleverne har. Det synes jeg ikke er specielt hensigtsmæssigt, siger Jacob Jensen.

Men han indrømmer, at det giver anledning til bekymring, at syv af de 11 friskoler, der lige nu er under skærpet tilsyn, er muslimske friskoler.

- Ja, det er jeg bekymret over. Det synes jeg er et meget højt tal, når nu der er så mange friskoler i Danmark, som fungerer på ganske glimrende vis, at det lige præcis er dem inden for den her gruppe, der er under tilsyn. Det skal vi have et ganske særligt fokus på, og det er der heldigvis også, siger Jacob Jensen.

Han ønsker ikke at tage stilling til, om Nord-Vest Privatskole skal have frataget sit statstilskud, før Styrelsen for Kvalitet og Undervisning er kommet med en indstilling på baggrund af det særlige tilsyn.

Jacob Jensen, fungerende politisk ordfører for V, kan ikke støtte S-forslag.

Heller ikke Henrik Dahl, uddannelsesordfører hos regeringspartiet Liberal Alliance (LA), kan udtrykke støtte til Socialdemokraternes forslag - der kan også være friskoler, som klarer deres integrationsopgave godt.

- Det er derfor, vi netop ikke politisk skal lukke alle de her skoler. Det er derfor, styrelsen skal undersøge de her sager, så vi kan få fårene skilt fra bukkene, siger Henrik Dahl.

Det er godt, at Styrelse under Undervisningsministeriet undersøger friskoler, så vi kan skille får fra bukke, mener Henrik Dahl, LA.

Mens hverken den socialdemokratiske Benny Engelbrecht eller Venstres Jacob Jensen ønsker at tage konkret stilling i forhold til Nord-Vest Privatskole, mener Naser Khader, integrationsordfører hos et af regeringspartierne, De Konservative, at undervisningsminister Merete Riisager (Liiberal Alliance) bør smække kassen i nu og her og stoppe statstilskuddet til skolen i København.

- Vi skal lukke kassen i der, hvor vi oplever problemer, som for eksempel på den her skole, siger Naser Khader.

LA's Henrik Dahl mener dog, at tvivlen indtil videre skal komme skolen til gode - selv om han ligesom Naser Khader mener, at det er sandsynligt, at folkene bag skolen har forbindelser til det iranske præstestyre.

- Der er 99,99 procents chance for, der er et problem. Men fordi vi lever i et retssamfund, skal de 0,01 procent selvfølgelig have lov til at gælde. Så nu undersøger vi sagen, men jeg bliver meget, meget overrasket, hvis ikke der er et problem, siger Henrik Dahl.

Den konservative integrationsordfører Naser Khader mener, Undervisningsministeren bør smække kassen i og stoppe tilskud til muslimsk friskole.