Enhedslisten vil droppe 1000-kronesedlen

Ældresagen, Dansk Erhverv og Enhedslisten vil afskaffe 1000-kronesedlen. S og DF tøver.

Hvad skal danskerne med en 1000-kroneseddel? Ingenting, mener Enhedslisten, Dansk Erhverv og Ældresagen. Derfor er de tre parter enige om, at den bør afskaffes.

Det skriver Jyllands-Posten onsdag.

Det er Enhedslisten, der foreslår afskaffelsen. Sedlen er hovedsageligt til glæde for kriminelle, lyder argumentet.

- Vi er ikke for det kontantløse samfund, men der er ingen ældre, som går ned køber en liter mælk og et pund smør med en 1000-kroneseddel, siger Søren Søndergaard (EL), der er medlem af retsudvalget, til avisen.

Nationalbanken med på idéen

Nationalbankens Betalingsråd har tidligere luftet samme idé. Idéen nåede ikke med i rådets endelige rapport fra sidste forår. Det skyldes ifølge Nationalbanken, at overvejelserne var uden for kommissoriet.

Et af medlemmerne fra rådet dengang professor i digitalisering Jan Damsgaard er stadig fan af idéen.

- 1000-kronesedlen bliver ikke brugt i handlen. Den bruges til værdiopbevaring. Det er madraspenge, sorte penge, de kriminelles og en seddel til hvidvaskning, siger han til Jyllands-Posten.

Ifølge rådets rapport fra dengang, er over halvdelen af danske kontanters værdi bundet i 1000-kronersedler. 56 procent af danske kontanter bruges ifølge rapporten til uregistrerede betalinger eller sparegrisfyld.

Det svarer til, at alle danskere inklusiv børn har to-tre 1000-kronesedler liggende derhjemme.

- Ældre kan klare sig med 500-kronersedlen

Selv om der stadig findes ældre, der sværger mere til kontanter end betalingskort, anbefaler Ældresagen også, at sedlen afskaffes.

- De fleste ældre kan klare sig med 500-kronesedlen, siger chefkonsulent Olav Felbo til Jyllands-Posten.

- Og i de tilfælde, hvor 1000-kronesedlen er den overlegen, det vil sige, når det handler om opsparing, er det alligevel ufornuftigt at benytte sig af kontanter.

Dansk Erhverv deler Ældresagen og Enhedslistens synspunkt, mens S og DF er tøvende men ikke afvisende overfor en afskaffelse.