Politik

Lars Krarup: Jensen har vundet magtkampen i Venstre

Den ulmende magtkamp i Venstre er slut.

Finansminister Kristian Jensen (V) står nu ubestridt som kronprins i partiet, hvis statsminister Lars Løkke Rasmussen skulle forlade posten.

Sådan lyder det fra Hernings borgmester, Lars Krarup, i et interview med TV 2 NEWS.

- Hvis vores nuværende statsminister mod forventning skulle få en tagsten i hovedet, så er det efter min opfattelse Kristian Jensen, som er vores nye førstemand, siger han.

Lars Krarup har i årevis været en central spiller i Venstres bagland.

Han var en af Lars Løkke Rasmussens afgørende støtter i formandsopgøret i Odense, hvor Løkke i 11. time trak sig sejrsrigt ud af opgøret med Kristian Jensen.

Formandsopgøret har i årevis martret Venstre, og der har udspillet sig en kamp mellem næstformanden Kristian Jensen og flere magtfulde V-politikere i kredsen omkring Søren Gade og Troels Lund Poulsen.

Kamp om kronen

Lars Krarup erkender, at der under overfladen har været en kronprinsekrig.

Der har været fraktioner i Venstre, som ikke synes, at Jensen skulle overtage efter Løkke. Anerkender du, at der har været en kamp om at være kronprins under Lars Løkke Rasmussen?

- Ja, det kan vi alle sammen se, at der har været. Og den står sådan lige nu, at hvis vi hen over sensommeren skulle skifte formand i Venstre, så er det Kristian Jensen, der overtager.

Fraktionen i Venstre omkring Søren Gade og Troels Lund Poulsen har dog tilsyneladende haft svært ved at samles om en formandskandidat. Og når Kristian Jensen har trukket sig sejrsrigt ud af magtkampen, så skyldes det ifølge Lars Krarup, at Jensens resultater taler for sig selv.

Hvad er det, der gør, at Jensen har vundet den kamp?

- Hvis man kigger på Kristian Jensens resultater, både som udenrigsminister og finansminister, så tror jeg, at han i Venstres bagland nyder meget stor anerkendelse af, at han gør det rigtig godt. Så hvis der faldt en tagsten ned i hovedet på Lars Løkke hen over sensommeren – det håber jeg ikke der gør – så er det efter min opfattelse Kristian Jensen, der overtager.

Gamle venner

Lars Krarup og Kristian Jensen bor begge i Herning og har kendt hinanden i mere end tyve år.

Efter formandsopgøret, hvor Krarup støttede Løkke, blev deres forhold anstrengt i en periode.

Men den tid har de to politikere nu lagt bag sig, siger Lars Krarup.

- Alt er godt mellem Kristian Jensen og jeg. Der har været et forløb omkring formandsopgøret, men det har vi for længst lagt bag os.

Lars Krarup er selv gået fra at være en magtfuld spiller i Venstre til ofte at være i opposition til Lars Løkke Rasmussens regering efter det spegede spil om den nye politiskole.

Lars Krarup afviser, at forbrødringen mellem han og Kristian Jensen skyldes opportunisme fra hans side.

Når du nu åbent støtter Jensen, er det så fordi, du har luret hvilken vej, vinden blæser og helst vil være med på det vindende hold?

- Det er sådan noget I Christiansborg-journalister konspirerer om. Kristian Jensen og jeg har været venner i mere end 20 år.

Men er det ikke rarere at være venner med en statsminister end fjender med ham?

- Det kan de fleste nok regne ud. Men vi har været tætte gennem et halvt liv.

Du kan se det fulde interview med Hernings borgmester på TV 2 NEWS fredag eftermiddag 15.30.