Det skal være helt klart, hvad det koster at bruge kortet i udlandet
Bankerne har hævet gebyret for at bruge visadankort i udlandet, men gebyrerne skal være mere tydelige, mener politisk flertal.
Det skal være lettere for danskerne at gennemskue, hvor meget det koster i gebyrer, når de shopper eller hæver penge i udlandet.
Det mener et bredt flertal i Folketinget, skriver dr.dk.
Enhedslisten har stillet et forslag i Folketinget om at pålægge bankerne at gøre det tydeligt for deres kunder, hvor meget de betaler for at bruge deres visadankort i udlandet. Samtidig vil partiet indføre et loft på gebyrerne på valutakurstillægget. Det skal ifølge Pelle Dragsted, erhvervsordfører hos Enhedslisten, forhindre bankerne i at malke danskerne.
- Bankerne koordinerer prisstigningerne, så forbrugerne har ingen mulighed for at vælge et alternativ - og hvis bankerne ikke selv kan finde ud af at opføre sig ordentligt, så må vi gribe politisk ind, siger han til TV 2.
Gebyret for at veksle er steget
Forslaget kommer som en reaktion på, at både Danske Bank, Jyske Bank, Nordea og Sydbank i løbet af de seneste måneder har hævet gebyrerne på valutakurstillægget.
Bankerne har hævet prisen for at veksle valutaen fra 1,0 til 1,5 procent af købsbeløbet i Europa, mens de har hævet det fra 1,5 til 2,0 procent i resten af verden.
Det betyder, at hvis man som kunde i en af de nævnte banker for eksempel tager på restaurant i det sydfranske og spiser en middag til 1000 kroner, skal man punge ud med 1015 kroner. Nu tager bankerne nemlig 15 kroner i vekselgebyr, hvor de tidligere kun tog 10 kroner.
Spiser man i stedet middagen på en restaurant i USA, vil vekselgebyret ligge på 20 kroner, hvor det før prisstigningerne lå på 15 kroner.
Politisk flertal vil have klarhed
Overordnet har Enhedslisten fat i den lange ende, mener et flertal af partierne i Folketinget. Blandt andet hos Det Radikale Venstre:
-Jeg går ind for størst mulig gennemsigtighed, sådan så man som forbruger kan gennemskue, hvad ens bank tager af gebyr, og så man dermed kan skifte til en billigere bank. Derfor er jeg enig i forslaget om øget åbenhed, siger Lotte Rod fra Det Radikale Venstre til DR.
Men den brede politiske opbakning dækker kun den del af Enhedslistens forslag, der går på bedre gennemskuelighed og information omkring prisen for at bruge sit visadankort i udlandet.
Både Dansk Folkeparti, Socialdemokraterne og De Radikale oplyser til DR, at de ikke vil stemme for den del af forslaget, der pålægger bankerne et gebyrloft og annullerer de prisstigninger, de har indført det seneste stykke tid. Det undrer Pelle Dragsted.
- Det er ærgerligt, og jeg forstår ikke helt, at især Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti ikke er på forbrugernes side, siger han og uddyber:
- Det er selvfølgelig et skridt fremad, hvis vi kan få større åbenhed, men det hjælper ikke forbrugerne. De har stadig ikke noget alternativ eller noget sted, de kan gå hen, med deres nye viden.
Den manglende opbakning får Enhedslisten til at overveje, om de bør fremstille forslaget i to separate dele for at undgå, at gebyrloftet spænder ben for gennemskueligheden.