Politik

Samuelsen fastholder Trump-kritik: USA har også brug for Danmark

Den danske udenrigsminister kritiseres for at belære Donald Trump. Han tror selv, det gør indtryk, når Danmark taler klart.

Tætte venner skal kunne sige deres ærlige mening til hinanden, og derfor er det også helt på sin plads, når Danmark kritiserer den amerikanske præsident.

Det mener udenrigsminister Anders Samuelsen (LA), der tirsdag eftermiddag talte ved den traditionsrige fejring af den amerikanske nationaldag i Rebild Bakker.

Tror kritik bliver bemærket i USA

Anders Samuelsen opfordrede i søndags Donald Trump til at stramme op og fokusere på kampen for frihed, efter den amerikanske præsident i weekenden lagde en video på sin Twitter-profil, hvor han tæver et CNN-logo.

Ifølge Dansk Folkepartis Søren Espersen er det dog helt misforstået, at et lille land som Danmark prøver at belære Donald Trump, hvordan han skal være præsident. Men efter talen i Rebild Bakker fastholder Anders Samuelsen sin kritik.

- Jeg mener også, at amerikanerne har brug for Danmark. Danmark er en nation, som altid står side om side med amerikanerne, og det, tror jeg, bliver anerkendt dybt ind i den amerikanske administration. Derfor gør det måske også et vist indtryk, når en nation som Danmark taler klart på det her felt, siger Anders Samuelsen til TV 2.

USA-ekspert: Trump tager kritik personligt

Philip Ulrich, der er udenrigsredaktør på kongressen.com, siger, at mange amerikanere mener, at der er brug for Danmark.

Han nævner, at forsvarsminister James Mattis meget gerne vil have Danmark med, når der skal sendes flere tropper til Afghanistan, men siger samtidigt, at Donald Trump ikke nødvendigvis har det på samme måde.

Den amerikanske præsident har ifølge Philip Ulrich ”skyklapper” på, når det kommer til, hvor meget de enkelte lande bidrager med til forsvarsalliancen Nato.

Her er Danmark et af mange lande, der er meget langt fra målsætningen om at bruge to procent af bruttonationalproduktet på forsvaret.

Det er ikke noget, der giver plusser i karakterbogen hos Donald Trump, og derfor handler det for Anders Samuelsen om at træde varsomt, lyder vurderingen.

- Der er grænser for, hvor meget den danske udenrigsminister kan tillade sig at gå ud og gå i rette med den amerikanske præsident. Vi er absolut lillebror i det forhold. Trump tager det meget personligt, når man kritiserer ham og hans regering, siger Philip Ulrich.

. Video: Morten Nielsen

Glad for støtte

Donald Trump har ikke reageret på kritikken offentligt, men Anders Samuelsen tror på, at den "på den ene eller anden måde" når frem til ham.

Han har med tilfredshed noteret sig, at de tidligere udenrigsministre Uffe Ellemann-Jensen (V), Mogens Lykketoft (S) og Per Stig Møller (K) over for TV 2 bakker ham op.

- Jeg lægger også mærke til, at mine tidligere udenrigsministerkolleger har understreget, at det sådan set var helt i orden at give den melding og være klar i sproget. Vi har en tradition for i Danmark at udnytte vores ytringsfrihed, siger Anders Samuelsen.

Det mener de tre tidligere udenrigsministre

Mogens Lykketoft

.

Mogens Lykketoft: - Vi er nødt til at reagere

Mogens Lykketoft er næsten sikker på, at han havde gjort det samme som Anders Samuelsen, hvis han stadig sad på udenrigsministerposten:

- Vi er oppe imod noget, som vi er nødt til at reagere på, så menneskene i nærheden af Trump  kan prøve at få ham til at beherske sig. Man er nødt til at råbe de mennesker op, som kan have en indflydelse, siger han.

Han synes, at den måde andre statsledere reagerer på siger noget om, hvordan vi skal håndtere den nye amerikanske præsident.

- Man skal selvfølgelig gøre sig nogle overvejelser, før man udtaler sig om en statsleder på den måde, men vi ser også, andre store statshoveder begynder at sige fra.

- Tænk på, hvordan den altid lavmålte Angela Merkel udtalte sig efter Trumps opførsel på topmøderne i NATO og G7 (møde mellem verdens førende økonomier red.) i forrige måned. Hun sagde usædvanligt skaprt, at Europa åbenbart med Trump er nødt til at tænke mere på at klare sig selv​

Foto: Ida Marie Odgaard / Scanpix Denmark

Per Stig Møller

.

Per Stig Møller: -

Per Stig Møller vil ikke direkte blande sig i, hvordan udenrigsministeren handler, men synes, at de danske værdier har højeste prioritet i udenrigspolitikken.

- Jeg vil ikke kritisere ham for det. Hvis han føler, at her går vi ud over ytringsfrihedens grænser. Her er det for kraftigt et angreb på ytringsfriheden, så er det rigtigt at markere, siger han. 

- Men så skal man selvfølgelig vurdere, hvor markerede jeg sidst og sidst og sidst, så det ikke kommer til at ligne en vane. Så bliver man ignoreret til sidst. De er vores venner, så det skal de også føle i Washington. Man skal vælge sin slag med omhu

Foto: Jens Nørgaard Larsen / ScanpixDanmark

Holger K. Nielsen

.

Holger K. Nielsen: - Diplomati skal ikke foregå på Twitter

Holger K. Nielsen mener ikke, at Anders Samuelsen overskrider nogle grænser med sit tweet, men han mener, at det er en forkert drejning, at debatten foregår på det sociale medie. 

- Trump kommunikerer jo selv helt umotiveret, så kan han næsten kun forvente, at der bliver svaret igen, siger han.  

- Han er udenfor pædagogisk rækkevidde.

Med sit tweet giver Samuelsen Trump et velfortjent rap over nallerne ifølge den tidligere minister. 

- Selvom jeg ikke synes, at Twitter er den rigtige platform til udenrigspolitik, så synes jeg, at det er fint at give sin mening til kende som han har gjort her, siger han. 

Foto: Nikolai Linares / Scanpix Denmark