Politik

Tidligere udenrigsministre bakker Samuelsen op efter kritisk kommentar til Trump

Det er langt fra normen, når en dansk udenrigsminister skriver et kritisk tweet til den amerikanske præsident, mener tre tidligere ministre.

Der er ingen tvivl om, at en del af den politiske diskussion i Danmark er flyttet fra mødelokaler over på de sociale medier. 

Men når en dansk udenrigsminister langer ud efter en anden statsleder, som Anders Samuelsen (LA) gjorde søndag aften, så er det noget, der bliver lagt mærke til i det danske politiske landskab.

BLÅ BOG: De tre udenrigsministre

Mogens Lykketoft var dansk udenrigsminister i år 2000-01 og sad dermed, mens Bill Clinton var amerikansk præsident og senere George W. Bush. Han er 71 år og sidder stadig i Folketinget for Socialdemokraterne.

Per Stig Møller var minister i år 2001-10. I langt størstedelen af sin periode på posten var George W. Bush præsident, og i 2009 blev Barack Obama valgt. Han er 74 år og forlod sin plads i Folketinget for Konservative i 2015.

Holger K. Nielsen var minister i år 2013-14. Barack Obama var amerikansk præsident i hele hans tid på posten. Han er 67 år gammel og er i Folketinget for SF.  

- Jeg synes, at Donald Trump fra NU af skal stramme op, fokusere på kampen for frihed og udvise respekt for præsidentembedet, skriver Samuelsen på Facebook og Twitter - også oversat til engelsk.

Mogens Lykketoft (S), Per Stig Møller (K) og Holger K. Nielsen (SF) har alle siddet i den samme position som udenrigsministeren og har nu kommenteret tweetet til TV 2.

- Jo, det er utraditionelt (Anders Samuelsens tweet red.), men den amerikanske præsident opfører sig sørme også utraditionelt. Så kræver det nogle utraditionelle metoder, siger Mogens Lykketoft. 

- Jeg synes sådan set, at den måde vores udenrigsminister handler på er ganske udmærket.

På trods af kritik fra flere andre politikere, mener de alle, at ministeren er i sin gode ret til at kritisere præsidenten.  

Læs flere af de tidligere ministres udsagn herunder:

Det mener de tre tidligere udenrigsministre

Mogens Lykketoft

.

Mogens Lykketoft: - Vi er nødt til at reagere

Mogens Lykketoft er næsten sikker på, at han havde gjort det samme som Anders Samuelsen, hvis han stadig sad på udenrigsministerposten:

- Vi er oppe imod noget, som vi er nødt til at reagere på, så menneskene i nærheden af Trump  kan prøve at få ham til at beherske sig. Man er nødt til at råbe de mennesker op, som kan have en indflydelse, siger han.

Han synes, at den måde andre statsledere reagerer på siger noget om, hvordan vi skal håndtere den nye amerikanske præsident.

- Man skal selvfølgelig gøre sig nogle overvejelser, før man udtaler sig om en statsleder på den måde, men vi ser også, andre store statshoveder begynder at sige fra.

- Tænk på, hvordan den altid lavmålte Angela Merkel udtalte sig efter Trumps opførsel på topmøderne i NATO og G7 (møde mellem verdens førende økonomier red.) i forrige måned. Hun sagde usædvanligt skaprt, at Europa åbenbart med Trump er nødt til at tænke mere på at klare sig selv​

Foto: Ida Marie Odgaard / Scanpix Denmark

Per Stig Møller

.

Per Stig Møller: -

Per Stig Møller vil ikke direkte blande sig i, hvordan udenrigsministeren handler, men synes, at de danske værdier har højeste prioritet i udenrigspolitikken.

- Jeg vil ikke kritisere ham for det. Hvis han føler, at her går vi ud over ytringsfrihedens grænser. Her er det for kraftigt et angreb på ytringsfriheden, så er det rigtigt at markere, siger han. 

- Men så skal man selvfølgelig vurdere, hvor markerede jeg sidst og sidst og sidst, så det ikke kommer til at ligne en vane. Så bliver man ignoreret til sidst. De er vores venner, så det skal de også føle i Washington. Man skal vælge sin slag med omhu

Foto: Jens Nørgaard Larsen / ScanpixDanmark

Holger K. Nielsen

.

Holger K. Nielsen: - Diplomati skal ikke foregå på Twitter

Holger K. Nielsen mener ikke, at Anders Samuelsen overskrider nogle grænser med sit tweet, men han mener, at det er en forkert drejning, at debatten foregår på det sociale medie. 

- Trump kommunikerer jo selv helt umotiveret, så kan han næsten kun forvente, at der bliver svaret igen, siger han.  

- Han er udenfor pædagogisk rækkevidde.

Med sit tweet giver Samuelsen Trump et velfortjent rap over nallerne ifølge den tidligere minister. 

- Selvom jeg ikke synes, at Twitter er den rigtige platform til udenrigspolitik, så synes jeg, at det er fint at give sin mening til kende som han har gjort her, siger han. 

Foto: Nikolai Linares / Scanpix Denmark

Får igen af egen skuffe

Anders Samuelsens opfordring kommer i kølvandet på en video, den amerikanske præsident delte samme dag.

I et 10 år gammelt klip fra et underholdningshow nedlægger Donald Trump en anden mand i wrestling - i det nye klip er det bare nyhedsmediet CNN's logo, der er redigeret ind i stedet for modstanderens ansigt

Det kontroversielle klip, som er ledsaget af tagget "FraudNewsCNN (svindelnyheder CNN red.)", er ikke et atypisk træk fra præsidenten. At den danske minister tager det samme middel i brug mod supermagten, er derimod noget helt andet. 

Efter kritik fra flere fløje kalder Donald Trump selv sit tweet for et vidnesbyrd om, at han er en "moderne" præsident, men når et udsagn fra en præsident på den måde udfordrer de danske værdier, så er udenrigsministeren nødt til at reagere, mener Per Stig Møller. 

​- Det er helt rimeligt, at Anders Samuelsen siger, at vi altså går ind for ytringsfrihed, og der er altså grænser for, hvordan man skal angribe den. Den danske befolkning har også krav på at få at vide, hvordan vi ser på processerne, siger han med henvisning til Trumps omfattende hetz mod pressen. 

Twitter mudrer storpolitikken

De tre tidligere ministre er enige om, at Twitter ikke er den ideelle vej at gå, hvis ministeren vil ud med sin kritik.

- En ting er, at den traditionelle politiske diskussion med forskellige strømninger foregår på de sociale medier, men når det går ind i diplomatier, så mener jeg, at man skal være meget forsigtig. Jeg synes stadig, at konflikter skal tages ansigt til ansigt eller via de kanaler, der er fastlagt politisk. Altså gennem ambassaden, siger Holger K. Nielsen, som dog stadig bakker om om Samuelsens ret til at sige sin mening om Trump.

Flere andre politikere har da også kritiseret Samuelsen for ikke at tænke nok på Danmarks forhold til USA, når han skriver via sin Twitter-profil.

DF-politikeren Søren Espersen var mandag morgen ude og kritisere Samuelsen for at tilsidesætte sine diplomatiske forpligtelser med sit tweet.

- Jeg synes, det er helt galt og meget betænkeligt, at Samuelsen på Twitter vil belære Trump om, hvordan man er præsident i USA, udtalte han.

Han ønskede, at statsministeren blev indblandet, så ministre ikke fremover kommer med udladninger på de sociale medier.  

Per Stig Møller er enig i, at man som allierede ikke skal kritisere, men holder fast i, at går præsidenten over grænsen, så skal Danmark sige fra - ellers mister vi også vores indflydelse.

- Man skal ikke løbe efter alt, der rører sig, men hvis man synes, det er af en tilpas kaliber og en tilpas principielt sag, så synes jeg også, at vi skal markere overfor amerikanerne, at der har vi ikke den samme opfattelse. Siger vi ikke noget, bliver vi ignoreret. Så bliver man en, der kravler langs panelerne, siger han.

- De er stadig vores allierede venner, og vi har et værdifællesskab, men man skal ikke godkende alt.

USAs præsident har lagt en video online, som viser ham tæve et CNN-logo under en wrestlingkamp. Video: Anne Nordestgaard Dyrehauge

Forsvinder i tweet-mængden

Uafhængigt af om Anders Samuelsen har gjort det rigtige, så er det næste spørgsmål, om udenrigsministerens tweet overhovedet bliver bemærket i Det Hvide Hus. 

Her spår de tre, at det vil gå helt i sig selv igen.

- Jeg tror ikke, det får nogen større indflydelse. Jeg tror ikke det påvirker ham, og jeg tror ikke, at det får nogen større betydning. Hvis Trump ser det, så accepterer han nok bare, at der er andre, der gør det på en utraditionelt måde, siger Holger K. Nielsen.

Han tror, at det i højere grad er et signal fra Samuelsen om, at han siger fra overfor præsidenten. 

- Jeg synes i det hele taget, at Twitter er en urimelig måde at lave diplomati på. Med de 140 tegn kan man ikke komme med en nuanceret opfattelse, og verden er nuanceret, udenrigspolitik er nuanceret, siger Per Stig Møller. 

- Vi har altid haft en grundlæggende interesse i alliancen med USA og musketereden i NATO, og vi må håbe, at der hurtigt kommer en tid med en amerikansk præsident, hvor vi helt tør tro på den igen, siger Mogens Lykketoft.