Politik

Enighed i Folketinget om rammerne for skattekommission

Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti samlede et flertal uden om regeringen og fik deres vilje i forhold til den kommende skattekommission.

Et flertal i Folketinget bestående af samtlige partier uden for regeringen har tvunget regeringen til at ændre rammerne for en skattekommission.

Justitsminister Søren Pape Poulsen (K) udsendte tidligere på dagen regeringens udkast til en aftale, men ét lille ord faldt ikke i god jord.

Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti har nemlig udtrykt et klart ønske om, at skattekommissionen løbende skal udsende rapporter om sine konklusioner. Men regeringens formulering i udkastet lød, at undersøgelseskommissionen "kan tilrettelægge sit arbejde", så den kan dryppe resultater ud i takt med, at de kommer. 

Men flertallet udenom regeringen krævede en strammere formulering, og fredag eftermiddag er der enighed om, at kommissionen skal "opfordres til" løbende at fortælle, hvad den kommer frem til. 

- Vi vil gerne sende et meget kraftigt signal til kommissionen om, at hvis man kan bidrage med nye resultater løbende, så skal man gøre det, siger DF's Peter Kofod Poulsen. 

Baggrund: Langvarigt pres fra flere partier

Regeringen sagde i maj ja til at nedsætte en skattekommission, der skal kulegrave de mange skandaler i Skat, der har kostet milliarder af skattekroner. 

Det skete efter, at Alternativet og Enhedslisten satte ønsket om en skattekommission på dagsordenen.

Siden blev presset for at få en undersøgelseskommission øget betydeligt, da Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti også meldte ud, at de vil have undersøgt, hvad der er gået galt.  

- Det her kommer til at tage rigtig lang tid. Derfor er det vigtigt, at vi kan få delkonklusioner løbende. Alternativet er, at danskerne skal vente i mange år på at finde ud af, hvad der gik galt i Skat, siger han til TV 2. 

Dansk Folkepartis Peter Kofod Poulsen fortæller, hvorfor partiet går imod regerings forslag til en skattekommission. Video: Mikkel Secher

Enige om, hvad der skal undersøges

Udover spørgsmålet om de løbende konklusioner er partierne efter lange forhandlinger også blevet enige om kommissoriet, som det hedder - altså, hvad er det egentlig, der skal undersøges. 

Opgaven lyder, at kommissionen skal "undersøge og redegøre for det samlede begivenhedsforløb" omkring:

  • sammenlægningen af den statslige og kommunale inddrivelsesmyndighed i SKAT
  • forvaltningen af inddrivelsesområdet og planlægningen, udviklingen, idriftsættelsen og nedlukningen af det digitale inddrivelsessystem EFI (Et Fælles Inddrivelsessystem)
  • beslutningsgrundlaget for, implementeringen af og opfølgningen på de generelle effektiviseringstiltag i SKAT

Skal placere ansvaret for rod i Skat

Kommissionen skal kulegrave perioden fra 2002 til nu. Der ligger altså et ekstremt omfattende gravearbejde forude for at endevende de seneste 15 år i Skat.

Kommissionen kommer til at bestå af en landsretsdommer, en advokat og en universitetsjurist, som alle bliver udpeget i august. 

De skal i sidste ende vurdere, om der er nogen, der skal drages til ansvar for skandalerne i Skat. 

Og kommissionen skal gerne komme med forslag til lovændringer, der kan forhindre, at noget lignende sker igen. 

Knaster i forhandlingerne

Der er ikke sat nogen udløbsdato på undersøgelsesarbejdet. Det var ellers noget af det, der - udover delkonklusionerne - såede splid og fik folketingets partier til at forlade forhandlingerne fredag formiddag uden at blive enige. 

Flere partier ville have skrevet ind i aftalen, at det skal gå lidt tjept med undersøgelsen. Men det vil regeringen og andre partier ikke være med til. De frygter, at man ender med en dyr undersøgelse, der ikke kan bruges til noget, hvis kommissionen skal arbejde under tidspres. 

De var skatteministre siden 2004

I alt ni politikere har haft posten som skatteminister siden 2004. Det er i denne periode, skandalerne har rullet i Skat.

Venstres Kristian Jensen 2004-2010.

Venstres Troels Lund Poulsen 2010-2011.

Venstres Peter Christensen 2011-2011.

SF's Thor Möger Pedersen 2011-2012.

SF's Holger K. Nielsen 2012-2013.

SF's Jonas Dahl 2013-2014.

De Radikales Morten Østergaard 2014-2014.

Socialdemokratiets Benny Engelbrecht 2014-2015.

Venstres Karsten Lauritzen fra 2015 til nu.

Justitsminister Søren Pape Poulsen vurderer, at det kan tage fem til seks år, før den kommende skattekommission er endeligt færdigt med sit arbejde. 

Undersøgelse kan slide på toppolitikere

Man kan ikke lave en undersøgelse af, hvad der er gået galt i Skat uden at rode rundt i, hvem der sad med ministeransvaret i perioden. 

Sådan en undersøgelse kan derfor blive særligt barsk for finansminister Kristian Jensen (V), der var skatteminister fra 2004 til 2010. 

Politisk kommentator Hans Engell har tidligere skrevet i Ekstra Bladet, at en langvarig undersøgelse kan komme til at slide voldsomt på Venstres topfolk. Udover Kristian Jensen har også Troels Lund Poulsen og Peter Christensen været skatteministre i perioden, der nu skal undersøges, og Karsten Lauritzen har siddet på posten siden 2015. 

- Hvis sagen kører de næste par år, betyder det, at tunge ministre skal tilbringe megen tid i vidneskranken lige op til det kommende folketingsvalg, lød det fra Engell.