Enighed i Folketinget om rammerne for skattekommission
Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti samlede et flertal uden om regeringen og fik deres vilje i forhold til den kommende skattekommission.
Et flertal i Folketinget bestående af samtlige partier uden for regeringen har tvunget regeringen til at ændre rammerne for en skattekommission.
Justitsminister Søren Pape Poulsen (K) udsendte tidligere på dagen regeringens udkast til en aftale, men ét lille ord faldt ikke i god jord.
Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti har nemlig udtrykt et klart ønske om, at skattekommissionen løbende skal udsende rapporter om sine konklusioner. Men regeringens formulering i udkastet lød, at undersøgelseskommissionen "kan tilrettelægge sit arbejde", så den kan dryppe resultater ud i takt med, at de kommer.
Men flertallet udenom regeringen krævede en strammere formulering, og fredag eftermiddag er der enighed om, at kommissionen skal "opfordres til" løbende at fortælle, hvad den kommer frem til.
- Vi vil gerne sende et meget kraftigt signal til kommissionen om, at hvis man kan bidrage med nye resultater løbende, så skal man gøre det, siger DF's Peter Kofod Poulsen.
- Det her kommer til at tage rigtig lang tid. Derfor er det vigtigt, at vi kan få delkonklusioner løbende. Alternativet er, at danskerne skal vente i mange år på at finde ud af, hvad der gik galt i Skat, siger han til TV 2.
Enige om, hvad der skal undersøges
Udover spørgsmålet om de løbende konklusioner er partierne efter lange forhandlinger også blevet enige om kommissoriet, som det hedder - altså, hvad er det egentlig, der skal undersøges.
Opgaven lyder, at kommissionen skal "undersøge og redegøre for det samlede begivenhedsforløb" omkring:
- sammenlægningen af den statslige og kommunale inddrivelsesmyndighed i SKAT
- forvaltningen af inddrivelsesområdet og planlægningen, udviklingen, idriftsættelsen og nedlukningen af det digitale inddrivelsessystem EFI (Et Fælles Inddrivelsessystem)
- beslutningsgrundlaget for, implementeringen af og opfølgningen på de generelle effektiviseringstiltag i SKAT
Skal placere ansvaret for rod i Skat
Kommissionen skal kulegrave perioden fra 2002 til nu. Der ligger altså et ekstremt omfattende gravearbejde forude for at endevende de seneste 15 år i Skat.
Kommissionen kommer til at bestå af en landsretsdommer, en advokat og en universitetsjurist, som alle bliver udpeget i august.
De skal i sidste ende vurdere, om der er nogen, der skal drages til ansvar for skandalerne i Skat.
Og kommissionen skal gerne komme med forslag til lovændringer, der kan forhindre, at noget lignende sker igen.
Knaster i forhandlingerne
Der er ikke sat nogen udløbsdato på undersøgelsesarbejdet. Det var ellers noget af det, der - udover delkonklusionerne - såede splid og fik folketingets partier til at forlade forhandlingerne fredag formiddag uden at blive enige.
Flere partier ville have skrevet ind i aftalen, at det skal gå lidt tjept med undersøgelsen. Men det vil regeringen og andre partier ikke være med til. De frygter, at man ender med en dyr undersøgelse, der ikke kan bruges til noget, hvis kommissionen skal arbejde under tidspres.
Justitsminister Søren Pape Poulsen vurderer, at det kan tage fem til seks år, før den kommende skattekommission er endeligt færdigt med sit arbejde.
Undersøgelse kan slide på toppolitikere
Man kan ikke lave en undersøgelse af, hvad der er gået galt i Skat uden at rode rundt i, hvem der sad med ministeransvaret i perioden.
Sådan en undersøgelse kan derfor blive særligt barsk for finansminister Kristian Jensen (V), der var skatteminister fra 2004 til 2010.
Politisk kommentator Hans Engell har tidligere skrevet i Ekstra Bladet, at en langvarig undersøgelse kan komme til at slide voldsomt på Venstres topfolk. Udover Kristian Jensen har også Troels Lund Poulsen og Peter Christensen været skatteministre i perioden, der nu skal undersøges, og Karsten Lauritzen har siddet på posten siden 2015.
- Hvis sagen kører de næste par år, betyder det, at tunge ministre skal tilbringe megen tid i vidneskranken lige op til det kommende folketingsvalg, lød det fra Engell.