Danske landmænd får lov til at dyrke hamp til medicinsk brug

Dråberne fra hampen skal bruges til medicinske forsøg.

Regeringen vil nu tillade, at danske landmænd kan dyrke cannabis til medicinsk brug - både til danske patienter og eksport.

Fakta: Medicinsk cannabis

Medicinsk cannabis er et cannabisprodukt fremstillet af en medicinalvirksomhed. I dag bruger nogle patienter cannabis som ’selvmedicinering’ – bl.a. til at lindre bivirkninger ved kræftbehandlingen. Her er der ikke tale om egentlig medicinsk cannabis.

Når man taler om at bruge cannabis til medicinske formål, kan det altså dække to forskellige ting:

  • Medicinsk cannabis, som er et kontrolleret cannabisprodukt, lægen skal ordinere.
  • Selvmedicineret cannabis, f.eks. cannabisolie, som man selv køber på det sorte marked.

Læs mere her.

I dag er det strengt ulovligt, men på forsøgsbasis vil et flertal i regeringen med støtte fra Dansk Folkeparti åbne op for muligheden. Dråberne fra hampen skal bruges til medicinske forsøg.

- Man vil bruge en hollandsk model. Det betyder, at det vil komme til at ske under strengt kontrollerede forhold, fortæller Knud Brix, politisk journalist hos TV 2.

Netop forholdene for dyrkning har Dansk Folkepartis sundhedsordfører, Liselott Blixt, særligt fokus på.

- Det her er ikke noget, man bare kan dyrke i en have eller ude på en mark. Vi skal have de rigtige planter med det rigtige indhold - og det er selvfølgelig noget af det, jeg vil sikre, at ministeren lever op til, siger hun til TV 2. 

Produktionen skal blive i landet

Regeringen har allerede tilladt, at patienter fra den 1. januar 2018 kan få ordineret cannabisdråber fra deres læge. I alt er der blevet afsat 22 millioner kroner til forsøgsordningen.

- Det var meningen, at dråberne skulle komme fra udlandet. Men det ser ud til at blive ændret, siger Knud Brix.

Og det sker ifølge børne- og socialminister, Mai Mercado (K), fordi det kan være med til at skabe flere danske arbejdspladser. 

- De danske landmænd skal have lov til at producere medicinsk cannabis i den her fireårige periode, fremfor at vi skal importere det fra udlandet. Således kan de få indtjeningen ved produktionen og på den måde også skabe arbejdspladser, siger hun. 

Venstre har tidligere været uldne

Det er ikke første gang, debatten om en åbning for medicinsk cannabis har floreret i dansk politik.

I december 2015 erklærede et smalt flertal - af alle partier undtagen Venstre, De Konservative og Socialdemokraterne - sig positivt indstillet over for et beslutningsforslag om at lade læger ordinere medicinsk cannabis til udvalgte patientgrupper.

Få måneder efter i marts 2016 udtalte landbrugsordfører Erling Bonnesen (V), at man først ville diskutere et hampeventyr i dansk landbrug, hvis medicinsk cannabis blev legaliseret.

- Der er på nuværende tidspunkt ikke et tilstrækkelig sundhedsfagligt grundlag for medicinsk cannabis, så det vil kræve nærmere undersøgelser. Og i det øjeblik det foreligger, så tager vi selvfølgelig stilling til sagen, herunder også de landbrugsmæssige vinkler, sagde han til Berlingske.

Heller ikke De Konservatives daværende landbrugsordfører Rasmus Jarlov (K) så sidste år nogen grund til at diskutere et muligt fremstød inden for hampdyrkning, da medicinsk cannabis ikke var legaliseret endnu.

Det har ændret sig nu, da det som sagt er lykkedes at sikre et flertal i VLAK-regeringen med støtte fra Dansk Folkeparti.