Politik

Dansk Folkeparti styrtdykker i ny måling - dårligste resultat siden 2012

Dansk Folkeparti er ikke længere landets næststørste parti, viser ny meningsmåling. Derimod vinder Venstre terræn.

Dansk Folkeparti ville styrtbløde mandater, hvis der var valg i dag. Det viser en ny Megafonmåling for TV 2 og Politiken. 

Kristian Thulesen Dahl og hans tropper var med 21,1 procent af stemmerne landets næststørste parti, da røgen havde lagt sig efter valget for to år siden. 

Men i dag vil blot 13,3 procent af danskerne sætte kryds ved partiet. Det svarer til, at partiet skal vinke farvel til 13 af sine nuværende 37 mandater i Folketinget. 

- Det virker som en skæv måling

Dansk Folkeparti har ikke stået så dårligt i meningsmålingen siden 2012. Men partiets gruppeformand, Peter Skaarup, maner til besindighed.

- Den her måling virker godt nok skæv. Når man ser på de andre løbende målinger, ligger DF typisk på et niveau omkring de 18-19 procent, siger han til TV 2. 

Han kan umiddelbart ikke finde nogen forklaring på, hvorfor Dansk Folkeparti ligger så lavt i denne måling, men han er faktisk heller ikke så bekymret. 

- Vi havde et fantastisk valg i 2015 med 21,5 procent af stemmerne, hvor vi på målingerne lå mellem 16 og 19 procent. Så så længe vi ligger i det niveau op mod en valgkamp, er jeg egentlig meget godt tilfreds.

V er størst i blå blok

Omvendt lader vælgerne til at være ligeglade med den stride blæst, der på det seneste har været omkring Inger Støjberg efter sagen om adskillelse af asylpar

For Venstre trives udmærket. Faktisk har regeringspartiet den største vælgeropbakning siden valget i 2015.

Partiet er nu atter det største parti i blå blok med 19,3 procent mod 19,5 procent ved valget i 2015. 

Regeringsmagten ville dog alligevel skifte hænder, hvis der var valg i morgen, viser målingen. 

DF taber på parløb med S

Rød blok fortsætter føringen, der har været en stabil tendens det seneste halve år. Den aktuelle fordeling mellem blokkene er lige nu 53,4 procent til rød blok og 46,6 til blå. 

Mange vælgere vender hjem til Socialdemokratiet igen, når partiet markerer en strammere position på udlændingepolitikken.

Anders Langballe, TV 2s politiske redaktør

Og det hele hænger sammen, lyder det fra TV 2s politiske redaktør, Anders Langballe. 

Det seneste halve års parløb mellem DFs Kristian Thulesen Dahl og S-formand Mette Frederiksen gav Dansk Folkeparti lidt medvind, der dog ser ud til at være løjet af igen. Men rød blok taber ikke tilsvarende. 

- Det er svært at sige, hvad der giver den mekanisme, men noget kan tyde på, at DF taber på de meldinger, de kommer med sammen med S, siger Anders Langballe. 

S trækker vælgere over midten

Han mener, at Dansk Folkeparti har mange trofaste vælgere, der har været med i årevis, og så er der en flok nyere vælgere, der ikke er blå helt ind i hjertet. 

- Der er nok en tendens til, at mange af dem vender hjem til Socialdemokratiet igen, når partiet markerer en strammere position på udlændingepolitikken, som Mette Frederiksen har gjort det sammen med Thulesen Dahl på det seneste. 

Men S vinder jo ikke det, som DF taber? 

- Nej, for det har også kostet Socialdemokratiet vælgere at være så benhård på udlændinge, siger Langballe.

- S har held til at trække vælgere over midten og dem, de så taber, taber de til de øvrige partier i rød blok, som er mere bløde på udlændingeområdet.

Både SF og Radikale Venstre går frem i Megafonmålingen i forhold til valget. 

Desuden står Nye Borgerlige til 3,5 procent af stemmerne i målingen og dermed til at komme i Folketinget.