Hver anden prøvedeltager kan ikke få dansk pas - kan du klare testen?
Man skal svare rigtigt på mindst 32 ud af 40 spørgsmål i indfødsretsprøven, hvis man vil gøre sig forhåbninger om et rødbedefarvet, dansk pas.
Da 3.225 prøvedeltagere tidligere i juni mødte op for at tage indfødsretsprøven på 50 sprogcentre landet over, lykkedes det kun hver anden af dem at svare rigtigt på nok spørgsmål til at bestå.
Det viser tal, der er blevet offentliggjort af Udlændinge- og Integrationsministeriet onsdag.
49,8 procent af de personer, der tog testen den 7. juni, har bestået testen. Det er en markant lavere andel end prøven i december sidste år, hvor 67,5 procent svarede rigtigt på mindst 32 ud af 40 spørgsmål.
- Det er en noget lavere beståelsesprocent, vi ser denne gang, og det viser jo bare, hvor vigtigt det er at forberede sig grundigt - og det er også meningen, siger integrationsminister Inger Støjberg (V) i en pressemeddelelse.
- Et dansk statsborgerskab er et stort privilegium, og derfor kræver vi, at man skal have kendskab både til grundlæggende forhold og til kultur og historie i det samfund, man vil være en del af, siger hun.
Kritiseret for at være for svær
Prøven, der varer 45 minutter, er uden hjælpemidler. 35 af spørgsmålene er hentet i et læremateriale, deltagerne på forhånd har fået udleveret, og derfor er der mulighed for at læse op inden. Det er der til gengæld ikke ved de sidste fem, som handler om aktuelle emner inden for eksempelvis politik og kultur.
Mens det glippede for halvdelen af de 3225 personer, der tog prøven i år, at bestå, var det i juni 2016 kun 31,2 procent, der formåede at klare skærene. Det affødte en diskussion om, hvorvidt prøven var for svær.
Kritikken fra blandt andet sammenslutningen De Danske Sprogcentre lød, at den stillede urimelige krav til deltagernes viden om Danmark.
Et af målene for den negative respons var et spørgsmål om, hvornår den første film om Olsen-Banden havde premiere. Var det i 1968, 1970 eller 1971?
Det var i 1968. Men svarmulighederne lå meget tæt på hinanden, og derfor erklærede Inger Støjberg senere, at der var god grund til at rette prøven til. Hun afviste dog, at prøven havde været for vanskelig.
Nedenfor kan du teste, om du mon kan bestå den nyeste indfødsretsprøve.