Politik

V-profil bakker op om kritik i intern mail: - Det kan ikke blive ved med at gå

I en mail skriver Jacob Jensen, at der er flere eksempler på, at han eller Venstres folketingsgruppe ikke er blevet informeret godt nok.

Først var det Venstres gruppeformand Søren Gade. Så den tidligere konservative minister Bent Bendtsen. Og nu kan TV 2 afsløre, at Venstres finansordfører, Jacob Jensen, også er kritisk over for regeringens forslag om at ændre loven, så nybyggeri og renovering af almene boliger fremover kan finansieres med statslån i stedet for realkreditlån.

TV 2 er kommet i besiddelse af en intern mail fra Jacob Jensen sendt til finansminister Kristian Jensen (V) og Venstres gruppebestyrelse den 23. juni. Her kritiserer Venstres finansordfører både det politiske indhold i forslaget, men han langer også ud efter processen.

Det er ikke længe siden, at vi havde en tilsvarende situation med blasfemi-paragraffen, hvor en minister gik i medierne mod Venstres linje, hvorefter gruppen rettede ind af hensyn til regeringssamarbejdet. Personligt blev jeg tidligere i denne uge orienteret én dag i forvejen, at der ville blive indgået en aftale om tilbagetrækning/pension. Orienteringen kom fra DR… Da boligskatteaftalen var blevet indgået tidligere i år, kunne jeg orientere mig på TV 2 News og via de journalister, som nåede at ringe for at bede om kommentarer, inden jeg hørte om det fra anden side. Og sådan kan mange fra gruppen nævne eksempler. Det kan jo i sagens natur ikke blive ved med at gå,” skriver Jacob Jensen blandt andet i mailen.

Føler sig ekstra provokeret

Hans mail er et svar på en anden intern mail fra Kristian Jensen, som TV 2 også er i besiddelse af. Over for Venstres gruppe kalder finansministeren det ”beklageligt”, at regeringens boligordførere ikke blev inddraget, før transport-, bygnings- og boligminister Ole Birk Olesen (LA) den 21. juni udsendte en pressemeddelelse med forslaget.

Finansministeren skriver ikke direkte, at den manglende orientering skyldes frygt for læk, men noget tyder på, at det er sådan, Jacob Jensen tolker det.

Derfor føler mange (jeg selv inklusive) sig også ekstra provokeret, når argumentet i denne sag er, at informationen ikke forventes at kunne blive holdt fortroligt af ordføreren – og her i sidste omgang heller ikke af folketingsgruppen. Vi er jo lige så meget folkevalgte som ministrene (i visse tilfælde endda mere..), og skal også stå til regnskab og forklare/forsvare beslutningerne. Og HVIS det kom til en debat i folketingsgruppen, er det også min fornemmelse, at det ikke ville nyde fremme, hvilket jo blot forværrer sagen."

Ifølge TV 2s oplysninger skal regeringens udspil om statslån drøftes på et ekstraordinært gruppemøde i Venstre onsdag.

Kritik fra Gade: Det er socialistisk politik

Ifølge en pressemeddelelse fra transport-, bygnings- og boligminister Ole Birk Olesen kan staten med initiativet opnå ”betydelige besparelser”, da renten på statslån er lavere end renten på realkreditlån.

Både Enhedslisten og SF roser forslaget, men Venstres gruppeformand Søren Gade har i et debatindlæg i avisen Dagbladet Holstebro-Struer kritiseret regeringen for at ”føre socialistisk politik og stjæle markeder fra private aktører”.

Søren Gade får opbakning fra tidligere erhvervs- og økonomiminister Bendt Bendtsen (K). Han har som medlem af Europa-Parlamentet beskæftiget sig indgående med det danske realkreditsystem og forsvaret den særlige danske model for finansiering af boliglån over for EU. Han frygter, at regeringens forslag kan få konsekvenser.

- Selvfølgelig kan en regering låne billigere end private, men dermed er regeringen så i gang med at drive bankvirksomhed. Og hvis den her tankegang føres til ende, er der jo masser af områder, som staten kan kaste sig over, siger han tirsdag til TV 2.

Frygter højere bidragssatser

Nogenlunde samme kritik kommer Jacob Jensen med i den interne mail. Han mener ikke, det er et godt argument, at staten kan gøre det billigere end det private marked.

Det, som umiddelbart kan lyde som en god forretning for skatteborgerne, vil jo få realkreditinstitutionerne til at reagere. De skal jo både forsvare deres markedsandel, deres overskud i forhold til ejerne, og leve op til de lovgivningsmæssige krav om solvens m.v., som vi har pålagt dem. Så hvis staten henter nogle milliarder i sparede renteudgifter, så ”mangler” de jo hos de private aktører – alt andet end lige. Og så ved vi jo godt, hvor regningen ender, nemlig hos de tilbageværende låntagere via højere bidragssatser og strengere kreditvurderinger – som ikke mindst vil ramme yderområderne.”

Det er ikke lykkedes for TV 2 at få en kommentar fra regeringen til kritikken.

Vi har forsøgt at komme i kontakt med transport- og boligminister Ole Birk Olesen, men det har ikke været muligt. Transportministeriet henviser i stedet til finansminister Kristian Jensen (V). Kristian Jensen ønsker ikke at stille op, og henviser i stedet til erhvervsminister Brian Mikkelsen (K). Brian Mikkelsen ønsker dog heller ikke at stille op, og Erhvervsministeriet henviser i stedet til transportminister Ole Birk Olesen.

Jacob Jensen skriver i en sms til TV 2, at han ikke vil kommentere mailen, da den er intern.