DF vil stoppe udenlandsk støtte til moskéer: Der er grænser for religionsfrihed

Martin Henriksen (DF) er klar til ramme trossamfund bredt for at forhindre byggeri af stormoskéer i Danmark.

Det skal være forbudt for muslimske regeringer og rigmænd at støtte byggerier af moskéer i Danmark.

Sådan lyder et forslag fra Dansk Folkepartis udlændingeordfører, Martin Henriksen.

- Vi håber, det vil have den effekt, at vi ikke ser, man bliver ved med at opføre de her meget markante, islamiske symboler, altså stormoskéer, rundt omkring i danske byer, siger han til TV 2.

Han møder tirsdag integrationsminister Inger Støjberg (V) og kirkeminister Mette Bock (LA). Før mødet har en arbejdsgruppe vurderet udenlandske gaver til trossamfund.

Afviser ikke forskelsbehandling

Arbejdsgruppen blev aftalt i maj 2016 af V-regeringen, Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti og De Konservative, efter TV2s serie ’Moskéerne bag sløret’ viste eksempler på misbrug fra imamer og moskéer.

Med forslaget ønsker Dansk Folkeparti at ramme moskébyggerier - og ikke andre trossamfund. Han afviser ikke, at der kan være tale om forskelsbehandling.

- Jo, det kan du sige, men der er også en god grund til det. Det er sagligt. Og grundloven siger meget klart, at vi har religionsfrihed i Danmark, vi har trosfrihed, men den siger jo også, at der er grænser for det.

K: Vil ikke ramme norske kirker

Hvis det rent juridisk ikke kan lade sig gøre kun at forbyde finansiering af moskéer, er Martin Henriksen klar til at kigge på andre muligheder.

- Så kan man forestille sig andre modeller, som gør, at du måske rammer trossamfundene mere bredt, men hvor alle sammen jo godt ved, at vi gør det, fordi vi ønsker at forhindre, der kommer donationer fra udlandet til at opføre stormoskéer i Danmark, siger han.

Først og fremmest skal han dog finde politisk opbakning til forslaget. Han håber blandt andet på De Konservative. Regeringspartiet er dog imod forslag, der rammer udenlandsk finansiering til trossamfund bredt.

- Det kan også komme til at omfatte den norske kirke i Danmark. Den bliver finansieret fra Norge, og det vil vi ikke standse. Men vi vil gerne gå målrettet efter de moskéer, som er ekstreme, siger partiets udlændingeordfører, Naser Khader, til TV 2.