Politik

Gade langer hårdt ud efter regeringen: - Fører socialistisk politik

- Jeg kan ikke i min vildeste fantasi forestille mig, at den ide er undfanget af en minister i en borgerlig/liberal regering, lyder det fra V-profil.

I usædvanligt hårde vendinger langer Venstres gruppeformand Søren Gade nu ud efter regeringens politik.

Det sker i et debatindlæg i avisen Dagbladet Holstebro-Struer, hvor den magtfulde Venstre-politiker anklager regeringen for at ”føre socialistisk politik og stjæle markeder fra private aktører”.

Anledningen til den barske kritik fra det fremtrædende medlem af regeringens største parti er, at transportminister Ole Birk Olesen (LA) i sidste uge kunne meddele, at regeringen nu agter at ændre loven, så nybyggeri og renovering af almene boliger fremover kan finansieres med statslån.

På den måde ”kan der spares gebyrer forbundet med låntagning hos realkreditinstitutterne”, som det forklares i en pressemeddelelse på Transportministeriets hjemmeside.

Bekymrende

- Jeg kan ikke i min vildeste fantasi forestille mig, at den ide er undfanget af en minister i en borgerlig/liberal regering, hvorfor det må være "systemet", som har besnakket en minister, lyder det fra Søren Gade i debatindlægget.

Gade gør samtidig opmærksom på, at både Enhedslisten og SF usædvanligt har været på banen med ubetinget ros til Ole Birk Olesens forslag.

- Det kan man jo så som borgerlig politiker tænke lidt over, skriver V-gruppeformanden, der er bekymret for konsekvenserne af forslaget:

- Hvorfor er jeg så bekymret? Ja, udover jeg ikke er medlem af et liberalt parti for at føre socialistisk politik og stjæle markeder fra private aktører, er jeg også oprigtig bekymret for, hvad forslaget betyder for udlånsmuligheder udenfor de store byer. Staten fjerner en indtægt fra realkreditinstitutterne, som så igen må hæve deres bidragssatser for at få penge til den polstring, som de selvsamme politikere har bestemt.

Ole Birk: Alle burde være lykkelige

Det har ikke været muligt for TV 2 at få en kommentar fra Ole Birk Olesen til Søren Gades kritik. Transportministeriets presseafdeling henviser i stedet til et debatindlæg, som Ole Birk Olesen sammen med finansminister Kristian Jensen (V) og erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) har fået bragt i Jyllands-Posten.

Et indlæg, som ministrene har indrykket, fordi Jyllands-Posten i en leder også har anklaget regeringen for ”at vælge den socialistiske vej”.

- Egentlig burde alle være lykkelige. Skatteborgerne sparer penge. Og såvel boligejere som lejere stilles fuldstændig uændret, skriver de tre ministre blandt andet som svar på kritikken.

Ifølge TV 2s oplysninger skal regeringens udspil om statslån drøftes på et ekstraordinært gruppemøde i Venstre onsdag.

Har kritiseret før

Det er ikke første gang, at Søren Gade som gruppeformand undsiger regeringens politiske beslutninger offentligt.

I forbindelse med diskussionen om placeringen af en politiskole i Vestdanmark sagde Søren Gade åbent, at Holstebro ville være en bedre placering end Vejle, som regeringen endte med at beslutte sig for.

Sidste efterår kritiserede Gade også åbent den daværende Venstre-forsvarsminister Peter Christensen i en sag om reparation af et dansk krigsskib.

Og tidligere i år meddelte Søren Gade, at han støttede et forslag om politikeres løn- og pensionsforhold, selvom regeringen var imod.