Politik

Red Barnet afviser forslag om straf til NGO'er for søredning: - Et vanvittigt argument

Red Barnets generalsekretær afviser, at NGO'ers redningsarbejde understøtter menneskesmugling.

Nødhjælpsorganisationer skal stoppe med at redde flygtninge og migranter fra at drukne i Middelhavet.

Det mener Venstres udlændingeordfører, Marcus Knuth, som i dagens Berlingske siger, at Danmark kraftigt bør genoverveje eventuel støtte til NGO’er, der samler flygtninge og migranter op af Middelhavet.

- Vi skal gøre alt, hvad vi kan, for at stoppe strømmen af flygtninge over middelhavet, siger han til TV 2.

Understøtter menneskesmugling

Ifølge Marcus Knuth spekulerer menneskesmuglerne i, at flygtninge og migranter bliver samlet op af NGO’ernes redningsskibe og sejlet til Italien. Derfor bliver deres både mere og mere faldefærdige og ikke fyldt med nok benzin til at klare turen, mener han.

- Vi ser jo, at tusindvis er druknet på farten over Middelhavet. Så det bedste, vi kan gøre, er at sige til de NGO’er, som selvfølgelig gør det ud af et velmenende hjerte, at de ikke skal sejle helt ned til den libyske kyst og simpelthen understøtte menneskesmuglernes model med at sende meget primitive skibe ud på havet, siger Marcus Knuth.

Han deler dermed den kritik, som også EU’s grænseagentur, Frontex, retter mod nødhjælpsorganisationernes skibe.

Men der er ingen sammenhæng mellem menneskesmugling og NGO’ernes havredning i Middelhavet, lyder det fra Red Barnets generalsekretær, Jonas Keiding Lindholm.

- Vores primære ærinde for at være der er at redde børns og voksnes liv. Og det gør vi dagligt, fordi der ikke er en myndighedsindsats til at gøre det, siger han til TV 2.

Jonas Keiding Lindholm afviser sammenhæng mellem menneskesmugling og NGO'ers havredning.

- Havredning er ikke problemet

At NGO’ers redningsaktioner i Middelhavet skulle være med til at øge flygtningestrømmen, afviser han som et ”vanvittigt argument”.

- Forestiller man sig, at menneskesmuglerne vil stoppe deres forretning, hvis ikke den civile havredning fandt sted? Det er nok futilt at forestille sig, siger han.

Han er overbevist om, at menneskesmuglerne kunne sende lige så mange mennesker ud i både, selvom Red Barnets og andre civile redningsskibe ikke var der til at samle dem op af vandet.

- Havredning er ikke problemet. Jeg vil også gerne sige, at havredning heller ikke er løsningen, og det mener jeg virkelig. Men lige nu og her er der intet alternativ til at undgå unødig tab af liv i Middelhavet. Vi taler om voksne og børn, som flygter fra krig, fordrivelse og ekstrem fattigdom, siger Jonas Keiding Lindholm.

Der er ifølge Berlingske ni NGO'er med skibe i Middelhavet ud for Libyens kyst, hvorfra flygtninge og migranter fra Afrika, Mellemøsten og Asien sejler mod Europa. Ifølge avisens oplysninger er det kun Red Barnet, der får dansk støtte.