Politik

Støjberg kaldes i tredje samråd om ulovlig asylpar-instruks

Ved afslutningen på fredagens samråd med Inger Støjberg indkaldes ministeren til et tredje samråd i sagen.

Det første samråd i sagen om adskillelse af unge asylpar tog fem timer. Det andet samråd tog 2,5 timer.

Men oppositionen har stadig flere spørgsmål efter fredagens samråd.

Derfor indkaldes udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) til et tredje samråd i sagen om den ulovlige instruks om at adskille mindreårige asylansøgere fra deres ægtefæller.

- Vi bliver nødt til at indkalde dig til samråd igen, siger Enhedslistens udlændingeordfører, Johanne Schmidt-Nielsen, i slutningen af fredagens samråd.

- Du lyver, minister. Og ministre må ikke lyve.

- Vi skal have en tredje halveg

Efter samrådet anklager Johanne Schmidt-Nielsen ministeren for at være kommet med forklaring nummer tre i sagen:

- Det er ret enestående, at der hver gang, vi stiller et spørgsmål, kommer en ny forklaring, som er i modstrid med den forrige.

- Nu erkender hun, at der blev administreret ulovligt på hendes vagt. På sidste samråd sagde hun det modsatte. Det er da rystende.

Det efterlader det indtryk, at man bare ønsker, at jeg skal gå af som minister. Det kan man jo have som et fuldstændig legitimt mål.

Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V)

Sagen er blevet mere alvorlig for ministeren efter fredagens samråd, mener Socialdemokratiets Mattias Tesfaye:

- Vi skal have afholdt den tredje halvleg, for vi mangler hele den del af forløbet, der handler om, at Folketinget er blevet vildledt systematisk i månedsvis.

Ministeren eller embedsværkets skyld? 

Tesfaye påpeger, at Støjbergs instruks var ulovlig, og at der blev administreret ulovligt efter den:

- Det sidste, vi mangler at få svar på, er, om det skyldes et embedsværk, der agerer fuldstændig autonomt og ikke orienterer ministeren - eller skyldes det, at ministeren pålagde embedsværket at bryde loven?

- Der er kun de to muligheder. Og jeg har meget svært ved at forestille mig, at dygtige embedsmænd, der har fungeret på tværs af skiftende regeringer, lige pludselig skulle opfinde deres egen politiske agenda.

Ministeren er ikke overrasket

Støjberg er ikke overrasket over at skulle stille op til et tredje samråd:

- Det kommer ikke på nogen måder bag på mig, i og med, at oppositionen allerede i mandags kunne sige, at man ikke ville få svar på spørgsmålene på samrådet her.

- Og man vidste også, at svarene på de 73 skriftlige spørgsmål, der er blevet stillet til mig i sagen, ikke ville være fyldestgørende.

- Det er uhørt klarsyn, må man sige. Det efterlader det indtryk, at man bare ønsker, at jeg skal gå af som minister. Det kan man jo have som et fuldstændig legitimt mål, sagde ministeren på samrådet.