Politik

Ny aftale på plads: Sådan skal hvidvask af penge stoppes

Aftalen indebærer blandt andet flere penge til tilsyn med bankerne og et skærpet ansvar for bankrådgivere.

Det skal være langt vanskeligere og have større konsekvenser, hvis man kaster sig ud i at hvidvaske penge.

Det mener alle Folketingets partier undtagen Enhedslisten og Alternativet, der onsdag har indgået en aftale, som skærper straffen for den ulovlige bedrift.

Aftalen er blandt andet indgået, fordi kriminelle flyttede syv milliarder kroner til skattely i Seychellerne og Panama gennem Danske Bank og Nordeas datterselskaber i Letland og Moldova.

Her er hovedpunkterne i aftalen

Konkret indebærer aftalen blandt andet:

  • Strengere krav til medlemmer af ledelser i den finansielle sektor.
  • Mulighed for, at Finanstilsynet kan kræve direktører og nøglepersoner afskediget, hvis de ikke opfylder kravene i hvidvasklovgivningen.
  • Større bøder og længere fængselsstraffe for at overtræde loven om hvidvask af penge. Strafferammen for groft hæleri hæves fra seks til otte års fængsel.
  • Mulighed for at fjerne virksomheders tilladelse til at drive virksomhed ved grove overtrædelser af hvidvasklovgivningen.
  • Mulighed for at fratage bankrådgivere, revisorer eller advokaters autorisation ved særligt grove tilfælde.
  • Seks millioner kroner til at styrke Finanstilsynets kontrol med hvidvask.

Mikkelsen: Nu sætter vi jagten ind

Erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) er glad for aftalen.

- Nu sætter vi jagten ind på de skruppelløse forbrydere, som har hvidvasket penge. Nu kommer der et skærpet ansvar, også i den finansielle sektor, siger Brian Mikkelsen.

Finanstilsynet undersøger for øjeblikket Danske Bank og Nordea for hvidvask efter sagen fra Letland og Moldova, hvor syv milliarder kroner blev flyttet til skattely i Seychellerne og Panama.

Som en del af aftalen får Finanstilsynet også flere ressourcer mod hvidvask. Konkret er der tale om en bevilling på seks millioner kroner.

- Det er en fin aftale. Det, vi har set, har været helt vanvittigt. Der er svindlet med svimlende summer, siger Socialdemokratiets Morten Bødskov.

Venstres erhvervsordfører, Torsten Schack Pedersen, er også glad for aftalen.

 - Det er et klart signal til ledelserne i vore finansinstitutter, at det er deres ansvar, siger Torsten Schack Pedersen fra Venstre.

Joachim B.: De er ikke bandekriminelle

Liberal Alliances erhvervsordfører, Joachim B. Olsen, er glad for, at Finanstilsynet får flere ressourcer, men mener ikke, det står så slemt til hos bankerne.

- Man får nærmest indtrykket af, at hele den finansielle sektor er en bande af kriminelle, når man hører på mine ærede kolleger her. Det synes jeg, man skal understrege, ikke er tilfældet på nogen som helst måde.

- Der er indimellem rådne æbler. Det er der alle steder, også blandt journalister, men vi har en finansiel sektor i Danmark, som er helt afgørende for vækst og beskæftigelse, og de gør det overordnet godt, siger Joachim B. Olsen.