Politik

Nyt system skal forhindre at skilsmisser ender galt

Børne- og socialminister Mai Mercado (K) håber på en bred aftale om en reform af skilsmissesystemet. Og hun kan meget vel få det.

Udspillet om et nyt skilsmissesystem, som blev præsenteret tirsdag, vil koste 40 millioner kroner mere end i dag, hvor sagsbehandlingen ligger i statsforvaltningen. 

Pengene skal findes i den kreds, der vil være med til at indgå en aftale, lyder det fra Børne- og socialminister Mai Mercado (K). Og her er alle velkomne. 

- Jeg ser rigtig gerne, at det bliver en bred aftale, siger Mai Mercado, der også for nylig indgik aftale på dagtilbudsområdet, hvor både Socialdemokraterne og Radikale Venstre var med

Sager kan trække ud i årevis

På formiddagens pressemøde fortalte hun om sit hjerteblod. Et nyt system, der skal tage bedre hånd om de børn, der kommer i klemme i konfliktfyldte skilsmisser. 

- Familien er det vigtigste fællesskab, vi overhovedet har. Det er i familien, vi finder den største styrke, men det er også i familien, vi kan opleve den største ulykke. Når familier af den ene eller anden grund brydes, skal vi gøre alt, hvad vi kan for, at alle kommer bedst og mest helskindet igennem, siger Mai Mercado.

Det kræver ifølge ministeren et nyt og langt mere enkelt system, som hjælper til at konflikter ikke får overtaget og trækker ud i årevis. Og et system med en særlig indgang for børnene. 

- Langt de fleste sager går godt, men der er også nogle sager, som går galt. Og de går rigtig galt. I dag har vi et system, som kan være med til at forværre konflikterne. Sager kan trække ud i årevis, fordi flere myndigheder er inde over på samme tid og ikke taler sammen. Det betyder også, at børn kan befinde sig midt i forældrenes konflikt i årevis, siger Mai Mercado og nævner, at flere undersøgelser viser, at skilsmissebørn er mere udsatte end andre. 

Grundigt forarbejde

Efter sommerferien skal udspillet om et nyt skilsmissesystem i høring og siden drøftes af Folketingets partier. 

Men det lader til, at der er medvind til forslaget, lyder det fra TV 2's politiske analytiker, Thomas Funding. 

- Man er bredt enige om i Folketinget, at systemet ikke fungerer ordentligt. Og jeg synes ikke, når man ser på forslaget, at det er voldsomt meget konservativt. Andre partier kunne lige så godt præsentere noget, der minder om det. Det er ikke nogen kritik, for det her er i høj grad en system-udfordring, der skal løses. Der er ikke så meget ideologi i det, siger han. 

Regeringen skal især have opbakning fra støttepartiet, Dansk Folkeparti. Men det virker ifølge Thomas Funding som om ministeriet har gjort et grundigt forarbejde for at rydde sten af vejen ved at involvere andre partier tidligt i processen og lytte til deres input. 

- Jeg tror, man har en forhåbning om, at man kan lave en bred aftale. Det her er jo noget, som er ulykkeligt på mange måder - der er mange skæbner i det  her system - derfor tror jeg, man har et ønske om, om man ikke kan blive enige bredt set. Det, tror jeg også, det meget vel kan ende med, siger TV 2's Thomas Funding.