Politik

Ny aftale om tilbagetrækning: - 300.000 lyder fint, men det er jo vores egne penge

Et engangsbeløb kan få ansatte hos DSV Transport til at blive længere på arbejdsmarkedet. Men der skal regnes på det først.

Regeringen og Dansk Folkepartis nye aftale om en tilbagetrækningsreform blev tirsdag modtaget med blandede følelser hos medarbejderne ved transportfirmaet DSV i Roskilde.

Et af aftalens lokkemidler for at få danskerne til at blive længere på arbejdsmarkedet er, at man kan få udbetalt 295.700 kroner af sin pension før skat som et engangsbeløb, hvis man bliver fire år længere på arbejdsmarkedet.

Derudover kan man få 34.600 kroner ekstra om året i ti år oven i sin folkepension.

Der skal penge på bordet

Flemming Rasmussen er kørselsleder hos DSV Transport og 64 år. Det vil sige, at han kan gå på pension om et år. Men han kan også lokkes til at blive lidt længere.

- Der skal jo rent ud sagt nogle penge på bordet. Der skal være en gulerod for at blive længere, siger Flemming Rasmussen.

Og en gulerod på knap 300.000 kroner for fire år ekstra på arbejdsmarkedet lyder umiddelbart godt for Flemming Rasmussen.

- Det er jo noget af det, vi har snakket om, ville være fint, at man får en belønning for at blive de år yderligere, siger han.

Får ikke noget forærende

Men det er ikke kun positivt i Flemming Rasmussens ører. Især fordi engangsbeløbet er en erstatning for de fire års folkepension, man mister ved at arbejde længere.

- Det lyder lidt som om, at det er penge, jeg selv betaler umiddelbart. Og guleroden efter de fire år er jo minus skat og så videre. Så det er ikke sikkert, det bliver til så meget, siger han.

Hans kollega har de samme overvejelser.

- Man skal da lige regne lidt på det. 300.000 i engangsbeløb lyder også fint, men det er jo vores egne penge. Det er jo ikke noget, vi får forærende, siger Jørgen Hansen, der også er kørselsleder, DSV Transport

Også Flemming Rasmussen skal først regne på, om det er værd at give afkald på fire år som folkepensionist.

- Det skal man overveje, om det er umagen værd. Men umiddelbart så længe man har et godt arbejde, og man kan lide at gå på arbejde, så ser jeg det som en positiv ting, siger han.

S: Det er en ommer

Regeringen mødtes tirsdag med Dansk Folkeparti i Finansministeriet til de afsluttende forhandlinger om tilbagetrækningsreform.

- Danmark bliver stærkere og tryggere, når borgerne bedre kan tage vare på sig selv. Derfor skal det kunne betale sig at arbejde, og det skal betale sig at spare op til pension. Begge disse principper tager denne aftale hånd om, når vi gør det mere attraktivt for seniorer at blive på arbejdsmarkedet og forbedrer incitamentet til at spare op, siger finansminister Kristian Jensen (V) om den nye aftale.

- Vi skal huske på, at udgangspunktet jo var, at man ville hæve pensionsalderen. Det sagde vi nej til. Vi sagde, at man hellere skulle kigge på, hvordan vi motiverer folk til at blive længere på arbejdsmarkedet, og der må jeg sige, at vi har fået lavet en rigtig god aftale i forhold til det, siger René Christensen, finansordfører, Dansk Folkeparti.

Socialdemokratiet, der ikke er en del af aftalen, er derimod kritiske.

- Jeg synes, det her er en ommer, og jeg er faktisk lidt skuffet over Dansk Folkeparti og regeringen i denne sammenhæng, siger partiets finansordfører, Benny Engelbrecht.

Reglerne træder i kraft den 1. juli næste år.