Politik

Thulesen Dahl svarer Nye Borgerlige igen på Folkemødet: - I spænder ben for jer selv

Stålsatte øjne og hårde slag i bordet er ifølge Dansk Folkeparti ikke vejen til indflydelse i dansk politik.

Når Nye Borgerliges partileder, Pernille Vermund, beskylder Dansk Folkeparti for at have svigtet i forhold til udlændingepolitikken, rammer hun langt ved siden af.

Det mener Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, der lørdag mødte Nye Borgerlige til debat for første gang. Det skete i Trykkefrihedsselskabets telt på Folkemødet.

Thulesen Dahl:En afgørende forskel

Under debatten beskyldte Pernille Vermund blandt andet Dansk Folkeparti for at have siddet på hænderne, mens massevis af flygtninge i september 2015 gik rundt på danske motorveje.

Hun sagde også, at Dansk Folkeparti med sine 37 mandater i Folketinget ikke har formået at gøre nok for at føre en stram udlændingepolitik. Det ville Kristian Thulesen Dahl dog på ingen måde give hende ret i.

- Man kan sammenligne Danmark med Sverige, og så kan man se forskellen på, om Dansk Folkeparti har indflydelse eller ej.

- Man kan se, at i de perioder, hvor vi har haft afgørende indflydelse er indrejsetallene i forhold til eksempelvis asyl og familiesammenføring mærkbart anderledes i forhold til de år, hvor vi ikke har haft indflydelse. Så jeg kan jo dokumentere sort på hvidt, at DF har gjort en afgørende forskel, siger Kristian Thulesen Dahl til TV 2 efter debatten.

Vermund: Problemer uden for Christiansborgs mure

Dansk Folkeparti fremhæver blandt andet, at partiet sammen med regeringen har gennemført 64 stramninger på udlændingeområdet siden folketingsvalget i 2015, men for Pernille Vermund er sådan et tal ligegyldigt.

- Når man befinder sig inden for Christiansborgs tykke mure, går man åbenbart meget op i, hvor mange stramninger, man har fået. Jeg tror, de fleste danskere måler politikerne på, hvad vi kan se i vores samfund, siger Pernille Vermund og nævner blandt andet terrorfrygt og kriminalitet som problemer, der ikke er blevet løst.

. Video: Morten Nielsen

DF: De kan spænde ben for sig selv

Nye Borgerlige blev stiftet i 2015 og er i flere meningsmålinger spået gode chancer for at komme i Folketinget ved næste valg.

Partiet ønsker i modsætning til Dansk Folkeparti en liberal økonomisk politik. Og på udlændingeområdet kræver Pernille Vermunds parti, at en kommende borgerlig statsminister helt skal stoppe asylbehandlingen i Danmark, fjerne retten til offentlig forsørgelse for ikke danske statsborgere samt udvise kriminelle udlændinge efter første dom.

Alle tre krav skal skrives ind i et regeringsgrundlag hos en kommende borgerlig regering, før Nye Borgerlige vil pege på den, men det er ifølge Kristian Thulesen Dahl en alt for konfrontatorisk tilgang til dansk politik.

- Den der holdning om, at man kommer længere i dansk politik, hvis bare man slår noget hårdere i bordet og vælter statsministre hele tiden – lidt ligesom Anders Samuelsen agerede sidste år med stålsatte øjne – den er jeg simpelthen uenig i.

- Hvis man agerer på den måde, spænder man ben for sig selv i forhold til det, man gerne vil, siger Kristian Thulesen Dahl.

Minder om Glistrup

Han mener, at de to partier langt hen ad vejen er enige om, hvilken retning udlændingepolitiken skal trækkes i. Eksempelvis vil Dansk Folkeparti også gerne have stoppet al asylbehandling.

Der skal dog også være et flertal bag, og derfor er Nye Borgerliges stil ikke vejen frem, mener Kristian Thulesen Dahl.

- Selv om hun ikke ser sådan ud, minder Pernille Vermund mig lidt mere om den måde, Mogens Glistrup agerede på i sin tid, og den måde Anders Samuelsen agerede på sidste efterår. Og jeg må bare sige, at den måde at agere på har altså ikke givet dem politisk indflydelse.

Selvom Nye Borgerlige har opstillet tre konkrete krav for at pege på en borgerlig statsminister, har partiet ikke tænkt sig at vælte regeringen, hvis ikke de bliver opfyldt.

Det erkendte Pernille Vermund torsdag i et interview med TV 2. Læs det her.