Politik

BLOG: Theresa May har svært ved at gøre noget rigtigt - og fortsætter med at lave ulykker

BLOG: Theresa May ser ikke ud til at kunne gøre noget som helst rigtigt. Hendes ageren efter storbranden i London har gjort det hele værre for hende. Glem alt om Brexit lige nu

Det var en kvinde på 91 år, der kom først. Hun slog Theresa May med flere længder. Den 91-årige var dronning Elizabeth, som gjorde det eneste rigtige, da hun besøgte området, hvor brandkatastrofen indtrådte.

For dronningen gjorde sig synlig og tilgængelig. Ikke nok med at hun- og prins William - talte med brand- og redningsfolk. Hun gav sig også tid til at tale med nogle af beboerne. Det virkede som det rigtige at gøre.

Men Theresa May kan åbenbart ikke gøre det rigtige – heller ikke hvis muligheden ligger og råber hende lige op i ansigtet. Hendes håndtering af situationen har udløst lammende kritik, for hun gør, som hun plejer: stikker hovedet i busken og håber, det hele går over. 

Det nytter ikke noget, at hendes partikammerat, leder af Underhuset, Andrea Leadsom, siger, at May er sønderknust. Og at det skyldes sikkerhedshensyn, at May ikke talte med beboerne. Hvis dronningen kan, kan May vel også, lyder kritikken.

May tog sidedøren

May blev buh’et ad, da hun forlod en kirke i går, hvor der var samlet nogle af de ramte. Hun valgte en sidedør, hun skulle ikke nyde noget af at blive konfronteret med folk, der havde ubehagelige spørgsmål. ”Svar folk!”, stod der på en plakat.

Branden er tragisk og kommer på et meget uheldigt tidspunkt for premierministeren. Hun vil så gerne tale Brexit. Det siger hun i hvert fald, men hun er meget lidt konkret. Men glem alt om Brexit lige nu. Det hele handler om May og hendes format eller mangel på samme.

Det gik ikke for godt i forvejen. Valget den 8. juni var en katastrofe for May og de konservative. I et anfald af overmod, eller arrogance, eller uvidenhed eller noget fjerde gik hun ud og forventede, at folket ville styrke hende og hendes hard Brexit.

Men hun havde fuldstændig glemt, at et valg ikke er som en smørrebrødsseddel, hvor man kan krydse af ved det, man vil have. Folket er uregerligt, folket gennemskuer, folket vil ikke dikteres, og folket kan faktisk tænke selv. Man kan ikke bestille et bestemt resultat.

Ingen Margaret Thatcher

Det blev en kæmpe nedtur efter en valgkampagne, hvor May ikke imponerede. Hun undgik direkte konfrontation med Labour-leder Jeremy Corbyn. Hun talte i lukkede forsamlinger, hun undgik folket, og hun vævede rundt om Brexit, som hang vælgerne langt ud af halsen.

De ville hellere tale om det haltende sundhedssystem, boliger, uddannelse og arbejde. ”Let’s end May in June” – som det lød dagen efter, da resultater lå der. Lad os komme af med May, før hun laver flere ulykker.

Det er det, hun er i gang med nu. At lave flere ulykker efter branden i London.

Der var store forventninger til hende, da hun meget overraskende stod som premierminister efter Brexit-afstemningen sidste sommer, hvor David Cameron gik af. Man vidste godt, at May ikke var nogen Margaret Thatcher, men mindre kunne også gøre det. Men ikke så lidt, som hun har præsteret.

Hvor længe kan May holde?

Der tales naturligvis om, hvor længe May og regeringen kan holde til det. Den har et meget lille flertal på to med støtter fra det nordirske parti DUP, Democratic Unionist Party.

Dén aftale har fået lederen af det andet nordirske parti Sinn Fein, Gerry Adams, til at stille spørgsmål ved hele den aftale, der er mellem regeringen i London og parterne i Nordirland – den såkaldte Good Friday-aftale.

Aftalen blev underskrevet i 1998 og indebærer, at regeringen skal forhandle mellem republikanere (Sinn Fein) og unionister (DUP).  Unionisterne vil bevare status quo, nemlig at Nordirland er en del af Storbritannien. Sinn Fein vil have Nordirland forenet med Irland.

Aftalen har betydet ro efter mange år med terror og krig. Men Gerry Adams siger nu, at med Mays støtte fra DUP, så er aftalen brudt. Og det har han fortalt hende, da han besøgte hende i Downing Street10.