Politik

BLOG: Alle skal kunne få en ide taget op i byrådet

BLOG: Jeg er vild med ideen om at åbne op for input udefra. Det er netop, hvad politikerne arbejder på i en stribe kommuner lige nu.

Flere steder får helt almindelige danskere med en god ide mulighed for at få et forslag taget op i det lokale byråd. 

Det skal de kunne, hvis borgerne kan vise, at der er opbakning til forslaget. Det kan ske ved at skaffe et antal underskrifter, som svarer til et mandat i det lokale byråd. Det vil betyde, at man rundt regnet skal samle mellem 500 og 2500 underskrifter, hvis kommunen vælger den løsning - alt efter kommunens størrelse. 

Og så er det op til kommunernes forvaltninger at strikke et system sammen, som gør det nemt og overskueligt for borgere at gå i gang med at gøre deres ideer til politiske forslag. 

SF har allerede fået forslaget igennem i tre kommuner, så borgerne kan stille forslag i Albertslund, Rødovre og Ringkøbing-Skjern. 

Og om lidt skal der stemmes om forslaget i Vejle og Odense. 

Vi politikere skal selvfølgelig også få ideer og søge inspiration til vores egne forslag, men det er altså noget helt særligt, når forslaget ikke kommer fra et parti, men fra en engageret borger. 

Jeg tror på, at det kan gøre en stor forskel, at vi åbner op og inddrager borgerne mere i, hvad vi politikere tager stilling til. Det gælder både for de enkelte forslag ude i kommunerne, men også for demokratiet. 

I en tid, hvor der bliver snakket meget om politikerlede og mistillid til politikere, er det vigtigt, at vi  åbner op og inddrager borgerne i politik. 

Jeg er spændt på at se, hvilke forslag, der kommer ud af, at vi åbner op for borgernes ideer. Det er kun fantasien, der sætter grænser.