Politik

Politikere: Her har vi fået konkrete idéer med hjem fra Folkemødet

Én har lavet lovgivning efter en samtale på Folkemødet. En anden er sluppet af med spændingshovedpine og en tredje ændrer slet ikke holdning.

Folkemødet bliver hvert år beskyldt for at være en fest for politikere, journalister og lobbyister, men ifølge flere folkevalgte kommer der hvert år konkrete resultater ud af mødet med ”almindelige mennesker” på Bornholm.

Det siger flere af de politikere, som TV 2 fredag mødte på en tur rundt i Allinge.

Vi talte blandt andet med Inger Støjberg, Uffe Elbæk og Søren Espersen, og i de følgende afsnit kan du blive klogere på, hvad de får med sig hjem fra arrangementet, der har omkring 100.000 deltagere i år.

Hun læste et digt, og så var der nogle sommerfugle, der fløj rundt og nogle tegninger, der blev lavet. Normalt tror jeg ikke en skid på sådan noget.

Søren Espersen blev kureret for spændingshovedpine på Folkemødet

Jelved lavede lovgivning efter Folkemødet

Radikale Venstres Marianne Jelved siger, at hun sammen med Dansk Folkepartis Karina Adsbøl har fået vedtaget ny lovgivning i Folketinget efter en samtale ved Folkemødet.

Hun fortæller, at Scleroseforeningen ved Folkemødet sidste år, gjorde hende opmærksom på, at der var et problem i forhold til retssikkerheden for mennesker med handicap.

Sagen handler om, at kommunerne i rigtig mange tilfælde tabte sager hos Ankestyrelsen, når der blev klaget over nedskæring i støtten til eksempelvis personlig pleje, praktisk hjælp og botilbud.

Tidligere havde borgerne ikke mulighed for at klage, før kommunernes beslutninger om at skære i støtten blev effektueret. Og derfor måtte de efterfølgende bruge tid og ressourcer på at få deres sager taget op hos Ankestyrelsen.

Det har Folketinget dog for nyligt besluttet sig for at lave om på, og derfor skal der fremover gå 14 uger, hvor borgerne kan gøre indsigelse, før kommunernes beslutninger føres ud i livet.

Ifølge Marianne Jelved viser sagen, hvad Folkemødet kan føre med sig.

- Du får en helt anden mulighed for at mødes med nogen. Jeg tager rigtig meget med fra stort set alle de debatter, jeg deltager i. Det gør mig klogere og kan være med til at pege på problemer, siger hun.

Haarders møde med idrætsleder gjorde indtryk

Manden bag Folkemødet, Venstres Bertel Haarder, sagde torsdag til P1, at Folkemødet er et ægte mødested og ikke kun for eliten.

Han fremhævede et møde med en idrætsleder, der sidste år fortalte den daværende kulturminister, hvor bøvlet det er at være idrætsleder, og hvor mange hindringer der lægges i vejen for det frivillige foreningsliv.

- Jeg fik vedkommende til at skrive et brev til mig om det. Jeg var kulturminister, og det brev gik så ned til embedsmændene. Så blev jeg desværre sat fra bestillingen, men jeg er sikker på, de arbejder med det stadigvæk, sagde Bertel Haarder til P1.

Espersens spændingshovedpine forsvandt

Dansk Folkepartis næstformand, Søren Espersen, kalder Folkemødet en ”berigelse”, men kan i første omgang ikke pege på konkret lovgivning, han har været med til at vedtage efter snakke på Bornholm.

En episode fra 2015 har dog gjort stort indtryk på ham. Her var han i sommerfugleterapi hos skuespilleren Hella Joof, og resultatet af det mærker han stadig.

- Jeg havde haft spændingshovedpine hver anden dag i mange år, men aldrig haft det siden. Jeg går stadig og tænker over, hvordan hun gjorde det, siger Søren Espersen, der forklarer nærmere om ”behandlingen”.

- Hun læste et digt, og så var der nogle sommerfugle, der fløj rundt og nogle tegninger, der blev lavet. Normalt tror jeg ikke på sådan noget, og jeg havde min søn med, der sad og rystede på hovedet, men hun sagde, jeg skulle være alvorlig omkring det, og det var jeg.

Støjberg ændrer ikke holdning

Udlændingeminister Inger Støjberg (V) var torsdag i en ophedet debat med debattøren Stine Bosse om udlændinge. 

Hun siger, at ingen af de to rykkede sig en tøddel under debatten, og det kan hun heller ikke komme i tanke om, at hun har gjort tidligere. Alligevel mener udlændingeministeren, at Folkemødet er en god idé.

- Det er en mulighed for lige at få tegnet stregerne lidt op, og der er sikkert også nogle, der kommer for at blive bekræftet i de holdninger, man har, siger Inger Støjberg, der lige som Søren Espersen også tidligere har været i sommerfugleterapi hos Hella Joof.

- Det tror jeg generelt, man bliver et bedre menneske af at prøve, så det er lidt ærgerligt, hun ikke er her i år. Nu kommer vi alle sammen hjem med spændingshovedpine, griner Inger Støjberg.

Elbæk laver kaffeaftaler på Folkemødet

Alternativets politiske leder, Uffe Elbæk, har været med på Folkemødet siden den første afholdelse i 2011 og lagt mærke til en stor udvikling.

- Jeg har set, hvordan Folkemødet har udviklet sig fra at være primært os politikere og journalister, der flyttede her over i fire dage fra Christiansborg, til i dag, hvor du har en langt større mangfoldighed af folk, siger Uffe Elbæk.

Han bruger selv Folkemødet til blandt andet at lave kaffeaftaler med borgere og interesseorganisationer, men hans personlige højdepunkt i år er noget mere kulørt.

- I går aftes var jeg til DJ-battle med min søn Jacob. At se 600 unge gå fuldstændig amok oppe i højskoleteltet var helt vildt, siger Uffe Elbæk.