Politik

Funding om S og DF melding: - Det svæver lidt i luften

Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet kræver - i ukonkrete vendinger - handling fra regeringen.

Den nye politiske forbrødring mellem Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet fortsætter og bliver kun tættere.

Og det er måske det mest væsentlige i den seneste melding fra de to partiledere.

- Det er nok en af de der udmeldinger, som er mere interessant, når man ser på måden og formen - at det er en fælles S-DF-udmelding på Europa-politikken - end det er det konkrete indhold. For det er en anelse fluffy, lyder vurderingen fra TV 2's politiske analytiker, Thomas Funding.

Velfærdsturisme og romaer

Partierne er gået sammen om at kræve handling fra statsministeren. De mener, at princippet om EU-borgeres fri bevægelighed har udviklet sig på en uholdbar måde.

- Vi vil have, at Lars Løkke Rasmussen, gerne sammen med os, får udarbejdet et dansk oplæg til brug i EU om, hvordan man får taget hånd om de problemer, der er ved fri bevægelighed, siger Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, til TV 2 og nævner velfærdsturisme og de seneste ugers debat om romaer i København som eksempler.

- Når vi gerne vil gøre noget ved det her for alvor, får vi at vide, at så kommer vi i karambolage med nogle EU-regler. Jamen, så er det jo EU-reglerne, der skal laves om, lyder det fra DF-formanden.

Regeringen har ikke leveret den hårde EU-linje, Venstre selv efterlyste inden valget, og det skuffer DF, lyder det fra TV 2's politike analytiker, Thomas Funding. Video: Rikke Struck Westersø

Parløb på endnu et område

Harmen er mærkbar, men det er omvendt svært at få øje på, hvad det egentlig er, de to partiledere gerne vil have.

- Altså, de vil have regeringen til at sætte sig i spidsen for, at der skal udarbejdes noget. Men hvad det ’noget’ er, det svæver lidt i luften. Der bliver de to partier ikke konkrete, siger TV 2's Thomas Funding. 

Der er gået to år, hvor vi ikke synes, der er sket noget i forhold til at få gjort op med de her tåbeligheder omkring fri bevægelighed i EU

DF-formand Kristian Thulesen Dahl kritiserer regeringen

Han mener derfor, at det mest interessante er, at de to partier endnu engang har koordineret en fælles udmelding, og at deres parløb nu omfatter endnu et politisk område, nemlig Europa-politikken.

Et område, hvor Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti ellers ligger milevidt fra hinanden.

Efterlyser kritisk linje mod EU

Statsministeren siger til Jyllands-Posten, at det ikke er svært at finde meningsfæller for den slags herhjemme.

- Udfordringen er at sikre opbakning ude i Europa, siger Lars Løkke Rasmussen (V) til avisen og understreger, at hans "dør står åben for konkrete forslag".

Når Kristian Thulesen Dahl ikke bare går direkte hen og banker på hos Lars Løkke Rasmussen, så skyldes det dels, at Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet griber enhver chance for at fremvise deres nye kammeratskab, og dels en skuffelse over regeringen. 

- Venstre brugte meget tid inden valget i 2015 på at sige, at der skulle en ny og mere kritisk linje til overfor EU, og kritiserede i brede vendinger den daværende Helle Thorning-Schmidt-regering for ikke at stå nok op imod EU. Dansk Folkeparti synes ikke, at regeringen har leveret på det, de opfatter som valgløfter, siger Thomas Funding.

Kristian Thulesen Dahl selv udtrykker det således:

- På søndag er det toårsdagen for folketingsvalget i 2015. Så er der altså gået to år, hvor vi ikke synes, der er sket noget i forhold til at få gjort op med de her tåbeligheder omkring fri bevægelighed i EU.