Danskerne: Politikerleden er politikernes egen skyld
Politikerne tænker og taler som bureaukrater mere end som almindelige mennesker, svarer danskerne i en ny Megafon-måling om politikerlede.
Det er politikernes egen skyld, at politikerleden er så udbredt i Danmark.
Sådan svarer 73 procent af danskerne i en ny Megafon-måling, foretaget for TV 2 og Politiken.
Politikerne, efterfulgt af medierne og embedsmændene, bærer efter danskernes mening hovedansvaret for, at folk bliver trætte af politikere og mister tilliden til dem.
En af politikerne, Alternativets politiske ordfører Rasmus Nordqvist, kan godt forstå det.
- Jeg tror i høj grad, at det er fordi, vi ikke tager os af de egentlige problemer og udfordringer, der er, siger han til TV 2 under Folkemødet på Bornholm.
- Jeg tror, at politikkulturen er blevet for professionaliseret. Der er kommet en kløft, en politisk klasse, på en eller anden måde. Og det er det, vi skal have gjort op med.
Man skal holde sig på jorden
Rasmus Nordqvist er blevet udstyret med en rød TV 2-mikrofon for - sammen med økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll (LA) - at tale om politikerlede med nogle af danskerne til Folkemødet.
- Hvad kan jeg gøre som politiker, så I ikke er så lede ved mig? spørger Nordqvist for eksempel et par folkemødedeltagere.
- Holde dig til jorden, lyder svaret klart fra Bente Hagbard, der er pensionist.
Hun har lige hørt Rasmus Nordqvists chef, partileder Uffe Elbæk, tale, og det gjorde indtryk.
- Han er meget god til at udtrykke det der. Han er ikke en, der sidder og pynter sig med fjer på den klassiske måde. Han er nemlig god til at holde sig til jorden. Og det er der, vi almindelige skatteborgere befinder os, lyder det fra folkemødedeltageren.
Politikerne er langt fra borgerne
Hun rammer meget godt tonen i Megafon-målingen. Blandt de adspurgte danskere er det en gennemgående oplevelse, at MF'erne er lidt langt fra danskerne.
Ifølge målingen giver 66 procent af befolkningen Rasmus Nordqvist ret i hans analyse: Politikerne bruger mere tid på spin og taktik end på reelt at arbejde på at løse de problemer, de blev valgt ind i Folketinget for.
Flertallet - næsten syv ud af 10 - mener, at Christiansborg-politikerne taler og tænker mere som embedsmænd og bureaukrater end som almindelige borgere.
Og lige så mange mener, at politikerne ikke har nok livserfaring fra den virkelige verden udenfor Slotsholmen.
Sundt med skepsis mod magthaverne
Økonomi- og indenrigsministeren ser det - modsat Rasmus Nordqvist - som et sundhedstegn.
Tror du nogensinde, politikere bliver populære og tillidsvækkende?
- Jeg mener slet ikke, at politikere skal være populære, siger Simon Emil Ammitzbøl (LA).
- Jeg synes faktisk, det er godt, at folk har en grundskepsis overfor dem, der sidder på magten. Det er sådan set også mit eget udgangspunkt, selvom jeg selv er en del af det.
Det var endnu værre sidste år
Og hvis man skal se det fra den lyse side, så så det hele mere sort ud sidste år.
Her pegede 86 procent mod politikerne (mod 73 procent nu, red.), da Megafon på vegne af TV 2 spurgte, hvem der har ansvaret for politikerleden i samfundet.
Også sidste år pegede folk derefter mod pressen (66 procent, red.) og DJØF'erne (25 procent, red.) i undersøgelsen, hvor man kunne give flere svar.
Tilliden til Danmarks folkevalgte var dykket voldsomt og lå på det laveste niveau i 25 år, konstaterede Jørgen Goul Andersen, professor i statskundskab ved Aalborg Universitet, i en analyse.
Hans analyse var, at der var opstået stor utryghed blandt mange vælgere efter reformer af efterløn, dagpenge, kontanthjælp og førtidspension. Og utryghed avler mistillid, viser professorens analyse. Særligt blandt vælgerne med dårligt helbred, der blev ramt eller frygtede at blive ramt af reformerne.
Analysen bekymrede Folketingets formand, Pia Kjærsgaard (DF).
- Der er for stor en kløft mellem politikere og befolkning, og den bliver større og større. Jeg er bange for, hvad der sker med folkestyret, hvis det her fortsætter, sagde hun.
Foghs råd: Skriv en bog
Hvad skal man gøre ved det? En garvet herre i dansk politik, tidligere statsminister Anders Fogh Rasmussen, kom med et bud, da han onsdag gæstede TV 2 News' 'Lippert - et walk- and talkshow' i anledning af, at han netop har genudgivet sin omdiskuterede bog ’Fra socialstat til minimalstat’ fra 1993.
Selvom han i dag holder sig ude af dansk politik, sendte han alligevel en opfordring til nutidens politikere om at rette fokus mod holdninger og ideologi - for eksempel ved at skrive bøger, som han selv gjorde i sin tid. For han mener, at der er for lidt af den slags i politik i dag, og det kan være en af årsagerne til politikerleden.
- Jeg vil opfordre til, at politikerne i dag vover pelsen og skriver større ting, end der kan nås på 140 karakterer i et tweet, sagde Anders Fogh Rasmussen.
- Vi har en meget fragmenteret samtale, ser små nyhedsklip her og der og farer forvildede rundt. Der er behov for den stille eftertænksomhed, hvor man prøver at se det hele i en større sammenhæng. Det, tror jeg også, ville øge tilliden til politikerne.