Politik

Fogh revser politikerne: Drop snak om grænsekontrol og find den politiske ideologi frem

​Mens verdens vælgere er i oprør, frygter Anders Fogh Rasmussen nationalismen. Med et nyt forord genudgiver han sin omdiskuterede bog fra 1993.

Siden Anders Fogh Rasmussen forlod jobbet som statsminister 5. april 2009, har han holdt sig på afstand af den politiske debat i Danmark.

Og selvom han holder fast ved, at dansk politik er fortid, har Anders Fogh Rasmussen med genudgivelsen af sin debatterede bog fra 1993 ’Fra socialstat til minimalstat’ et politisk ærinde gemt i et nyskrevet forord.

For de liberale skal genvinde befolkningens tillid i en tid, hvor nationalismen truer, må man forstå.

- Det oprør, du ser i vælgerbefolkningerne verden over, har mange forskellige ansigter. Der er en fællesting, og det er folks bekymring over globalisering. Bekymringen over, om fremmede kulturer kommer og vælter ens egen identitet omkuld, siger Anders Fogh Rasmussen.

Luk jer ikke inde

Anders Fogh Rasmussen driver i dag sit eget konsulentbureau Rasmussen Global, hvor han blandt andet betjener Ukraines præsident som udenrigspolitisk rådgiver. Og i denne uge er han gæst i ’Lippert – Et walk- and talkshow.’

- At være bevidst om de nationale værdier kan aldrig være nogen trussel. Men hvis nationalismen fører til, at man lukker sig inde i sig selv og ikke viser åbenhed overfor andre, så bliver det en trussel, mener Anders Fogh Rasmussen.

Er det det, som vi er vidne til?

- Ja, se Brexit-afstemningen i Storbritannien, valget af Trump eller fremkomsten af stærke nationalistiske partier i Holland, Tyskland, Polen og Ungarn. Du kan se det overalt.

- Alle de oprør mod det etablerede er et udtryk for det samme. Man tror, at man kan løse sine egne problemer ved at lukke sig inde – og det kan man ikke.

Grænsekontrol er besværligt og dyrt

I årene, hvor Anders Fogh Rasmussen har holdt sig på afstand af den politiske debat, er spørgsmålet om kontrol ved de danske grænser vokset.

I januar 2016 indførte Danmark midlertidig grænsekontrol på grund af den ”alvorlige migrations- og flygtningekrise”, og i efteråret svarede 58 procent af danskerne i meningsmåling, at grænsekontrollen skulle laves permanent.

Nej nej nej, lyder det fra Anders Fogh Rasmussen.

- Jeg er meget modstander af grænsekontrol. Det er besværligt. Det er dyrt. Jeg synes, at det går den fuldstændig forkerte retning, når man prøver at løse problemerne ved at låse sig selv inde.

Ifølge Fogh skal man fastholde et åbent samfund – og have tillid til de ydre grænser, som omslutter EU.

- Derfor foreslår jeg, at EU skal overtage ansvaret for dem. Men man skal også være mere opmærksom på den værdibaserede uddannelse og integration. Man skal forstå, at kommer man til Danmark, så kommer man til et land med dansk historie og kultur. Det må man respektere.

Kan liberalisme besejre alt?

I genudgivelsen af den 25 år gamle bog ’Fra socialstat til minimalstat” har Anders Fogh Rasmussen lavet et nyt forord.  For tiderne har ændret sig fra dengang, at han troede, at ”liberalismen kunne sejre over alt”, som han forklarer det.

- I dag har nationalismen trukket sit ansigt frem, og derfor skal man nu argumentere for, hvorfor det liberale samfund stadig har en værdi, og derfor ville jeg i dag have skrevet bogen noget anderledes.

I bogen beskriver Anders Fogh Rasmussen en liberal strategi – og han opfordrer nu nutidens politikere til at fremlægge deres ideologier

- Jeg synes, at holdninger skal spille en større rolle i dansk politik. Derfor bruger jeg anledningen til at opfordre de yngre politikere til – ligesom jeg selv gjorde det i ’93 - at skrive bøger, der viser noget om deres holdning til, hvor Danmark skal gå hen i fremtiden.

Væk fra Twitter og skriv en bog

For der er for lidt ideologi i politik, og den manglende ideologi kan være en af grundene til den politikerlede, som Danmark oplever i disse år, mener Anders Fogh Rasmussen.

- Vi har en meget fragmenteret samtale, ser små nyhedsklip her og der og farer forvildede rundt. Der er behov for den stille eftertænksomhed, hvor man prøver at se det hele i en større sammenhæng. Det tror jeg også ville øge tilliden til politikerne.

- Jeg vil opfordre til, at politikerne i dag vover pelsen og skriver større ting, end der kan nås på 140 karakterer i et tweet.