Trods nye ansættelser har skattevæsenet stadig mistet tusinder af medarbejdere

Med omlægningen af skattevæsenet vil regeringen tilføre 1.000 nye medarbejdere til de nye styrelser. Det er stadig markant færre end for 13 år siden.

Regeringen har med statsminister Lars Løkke Rasmussen og skatteminister Karsten Lauritzen (V) i spidsen offentliggjort sin stort anlagte plan for, hvordan fremtidens skattevæsen skal se ud.

Fra én centraliseret organisation, Skat, til syv nye styrelser.

Tiltaget sker efter flere år med rod og sjusk i Skat.

Udover de talrige skandaler har skiftende regeringer skåret antallet af ansatte i Skat. I 2006 besluttede den daværende VK-regering blandt andet, at 40 procent af årsværkene skulle spares væk på seks år.

Mens restancerne fra den uinddrevede gæld til Skat steg, faldt antallet af medarbejdere altså.

Stadig færre end for 13 år siden

Siden Skat, som vi kender det, blev oprettet med Strukturreformen i 2005, er antallet af medarbejdere skåret ned med cirka 2.500.

I dag er der ifølge Skatteministeriets oplysninger omkring 6.600 medarbejdere, og når de syv nye styrelser er fuldt implementeret, vil der være omkring 7.700 – der skal altså rekrutteres cirka 1.000 nye medarbejdere.

Der har været bred politisk enighed om, at der er blevet skåret for meget i Skat, men efter omlægningen vil der stadig være i omegnen af 1.500 færre ansatte, end da Skat åbnede for 13 år siden.

Ifølge Jørn Rise, der er formand for Told- og Skatteforbundet, er antallet af medarbejdere på kontrolområdet faldet med 3.000 medarbejdere siden 2005.

- Statsrevisionen har kritiseret kontrollen af små og mellemstore virksomheder, og derfor kan jeg slet ikke forstå, at man tør lade være med at ansætte nye medarbejdere her, siger han og henviser til, at der ikke bliver tilført flere kræfter til netop kontrolområdet.

Udover at ansætte 1.000 nye medarbejdere fordelt ud over landet, vil regeringen flytte 500 arbejdspladser ud af Region Hovedstaden. På kortet herunder kan du se, hvordan de skal fordeles ud over resten af landet.  

1.500 arbejdspladser uden for Hovedstadsområdet

Der flyttes 220 stillinger til Region Nordjylland, 620 til Region Midtjylland, 320 til Region Syddanmark og 340 til Region Sjælland. 

Minister vil være klar til at finde flere penge til nyansættelser

På pressemødet tirsdag formiddag oplyste skatteminister Karsten Lauritzen (V), at der henover de næste år skal rekrutteres 3.300 medarbejdere, da 2.000 ansatte i Skat går på pension.

Hvis de afsatte penge ikke rækker, så kigger vi konstruktivt på det. Man skal bare finde pengene et sted

Skatteminister Karsten Lauritzen (V)

Ministeren sagde på pressemødet, at regeringen er åben for at finde penge til eksempelvis flere medarbejdere i skattevæsenet, hvis der bliver brug for det.

- Hvis de afsatte penge ikke rækker, så kigger vi konstruktivt på det. Man skal bare finde pengene et sted, sagde Karsten Lauritzen.

Ud over de nye styrelser opretholdes 370 statslige arbejdspladser i Haderslev, Svendborg og Køge – hvor skattevæsenet ellers stod til at skulle flytte. En ny afdeling med 150 arbejdspladser åbnes desuden i Randers.

De nye styrelser skal alle være i drift fra 1. juli 2018.