Politik

Løkke sender halv undskyldning til danskerne for skatteskandaler

Tilliden til skattevæsenet skal genoprettes, lød det blandt andet fra statsministeren på et pressemøde tirsdag.

Snart er Skat fortid. Af dens aske skal syv nye styrelser opstå.

Det fortalte både statsminister Lars Løkke Rasmussen og skatteminister Karsten Lauritzen på et pressemøde tirsdag formiddag, hvor de uddybede den nye skatteorganisering 'Fra én til syv styrelser - skatteforvaltningen 2021'.

I den forbindelse dristede statsministeren sig til at komme med en halv undskyldning for de mange skandalesager i Skat.

- Det er da uomtvisteligt sådan, at os, der har haft politisk ansvar i de perioder, vi kigger på, selvfølgelig har et medansvar. Det har vi jo, ligesom vi også har et medansvar for de ting, der er gået godt, så har vi også et medansvar for de ting, der er gået dårligt. Det er jo også mit afsæt for at stå her i dag på det her pressemøde og sige, at der er noget tillid, der er svigtet. Det har jeg da også et medansvar for, siger Lars Løkke Rasmussen og uddyber:

- Den bedste undskyldning, man kan give, er jo at tage ansvaret for at rette op på fejl og mangler. Og det er det, vi gør. Vi er en regering, der investerer historisk i det her.

Folkets vrede er rettet mod politikerne

Det var Radio24syv, som bad ministrene om en undskyldning under tirsdagens pressemøde, og ifølge TV 2s politiske analytiker, Thomas Funding, var det meget rigtigt set at bede om den.

- Folkets vrede er ikke kun rettet mod skattevæsenet, men også mod politikerne, som jo har taget alle beslutningerne, trods gentagne advarsler om, at bukserne ikke kan holde til flere besparelser. Så der er en tillid på det politiske niveau, som skal genoprettes, siger Thomas Funding.

Tilliden skal genoprettes efter skandaler

I de 13 år, som Skat har eksisteret, har en række skandalesager fulgt det. Senest måtte Skat opgive at inddrage gæld for omkring seks milliarder kroner. Det er også netop det, der gør, at regeringen nu må sige stop, lod Løkke vide på pressemødet.

- En af de vigtigste værdier i Danmark er tilliden til hinanden og til de offentlige institutioner. Den har taget generationer at bygge op. Den skal vi være varsom med ikke at sætte over styr.

 - Det er ulykkeligvis det, der er sket i relation til Skat. Vi skal have løst problemerne. Derfor har regeringen besluttet at nedlægge Skat, som vi kender det og lave en ny opbygning, siger Lars Løkke Rasmussen.

De syv nye styrelser kommer til at ligge i København, Aarhus, Aalborg, Middelfart, Roskilde og Herning. Du kan læse mere om, hvilke styrelser der skal ligge hvor her.

Funding: Løkkes tilstedeværelse var bemærkelsesværdig

TV 2s politiske analytiker, Thomas Funding, finder det bemærkelsesværdigt, at statsministeren overhovedet deltog på pressemødet.

- Som udgangspunkt burde han faktisk ikke stå der, siger han.

- Man har taget en bevidst beslutning om, at man vil have statsministeren der, fordi Venstre bliver nødt til at komme tilbage i kampen, hvad angår Skat. Det er blevet en politisk kampplads. Det opdagede Venstre for sent, og nu forsøger de at kæmpe sig tilbage ved at sende signalet om, at de tager ansvar, siger han.

Ni ministre har haft ansvaret for Skat

I alt ni politikere fra både Venstre, Socialdemokratiet, SF og De Radikale har haft posten som skatteminister i de år, hvor tingene for alvor er gået skævt for skattevæsenet.

Efter længere tids tøven har et politisk flertal på Christiansborg besluttet at nedsætte en kommission, der skal undersøge sagen. Politikerne forhandler dog fortsat om, hvad kommissionen præcist skal undersøge - og ikke mindst, hvor hurtigt.

De syv styrelser, som skattevæsenet nu bliver splittet op i, skal stå klar til drift den 1. juli 2018.