Politik

Han behøver ikke tale om Skat - men derfor kommer Løkke på banen

Venstre vil vise styrke og handlekraft efter at have fået drøje hug for rodet i Skat.

Når skatteminister Karsten Lauritzen (V) tirsdag klokken 11 stiller sig frem for at fortælle, hvordan Skat skal stykkes ud i syv nye styrelser, har han statsministeren ved sin side. 

Lars Løkke Rasmussen (V) behøver ellers slet ikke at deltage. 

- Som udgangspunkt burde han faktisk ikke stå der, siger TV 2's politiske analytiker, Thomas Funding, der finder det bemærkelsesværdigt, at statsministeren flankerer sin skatteminister. 

- Man har taget en bevidst beslutning om, at man vil have statsministeren der, fordi Venstre bliver nødt til at komme tilbage i kampen, hvad angår Skat. Det er blevet en politisk kampplads. Det opdagede Venstre for sent, og nu forsøger de at kæmpe sig tilbage ved at sende signalet om, at de tager ansvar, siger han. 

Minister erkender: Skat fungerer ikke

Skat, som vi kender det, fungerer ikke, erkendte skatteminister Karsten Lauritzen mandag til Berlingske. 

Det tager regeringen nu konsekvensen af ved at lukke hele butikken og erstatte den med syv nye styrelser, der skal fordeles over hele landet og stå klar til drift 1. juli 2018. 

Skatteministeren kan godt forstå, hvis nyheden virker drastisk  på nogle. 

- Jeg må bede dem stole på det arbejde, jeg har lavet de seneste to år som skatteminister for at få ryddet op. Jeg må bede dem stole på, at det her ikke er en kvik ide, som nogen har fået, fordi der var en dårlig forside. Det er en analyse af, hvad der er foregået over en årrække, lyder det fra Karsten Lauritzen.

Det er lidt pudseløjerligt. Men Lars Løkke kommer på banen, fordi Venstre skal stå bedre på den her kampplads. De skal frem, og det gør de med det stærkeste kort for at sige, at vi tager ansvaret

Thomas Funding, TV 2's politiske analytiker

Der har ellers længe været borgfred på Christiansborg. En slags stiltiende aftale om, at de store partier ikke ville drive partipolitik på det skandaleramte skattevæsen, men lade ministeren få arbejdsro til oprydningsarbejdet.

Borgfreden blev dog brat afblæst, da der pludselig opstod flertal for at få en kommissionsundersøgelse af, hvad der egentlig er gået galt i Skat, og hvem der har ansvaret. 

- Skat er på kort tid blevet en politisk kampplads. Det tog totalt Venstre på sengen. Og indtrykket ude i befolkningen var, at Venstre blev trukket til truget og blev tvunget til den her kommissionsundersøgelse, siger Thomas Funding. 

- Venstre tager ansvaret

Alternativets skatteordfører René Gade var blandt de første til at forlange en undersøgelseskommission, der skal kulegrave skandalerne i Skat. Og midt i maj satte Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti tommelskruerne på ved at fremsætte samme krav i en fælles pressemeddelelse fra de to partiformænd, Mette Frederiksen og Kristian Thulesen Dahl. 

Dermed endte pilen med at pege mod Venstre. 

- Det lykkedes simpelthen at få placeret det moralske og politiske ansvar ved Venstre. Det er en meget, meget skidt position for partiet, for det er et spørgsmål, som har utrolig meget vrede i sig ude i vælgerhavet. Det anerkender man i Venstre, og det er også derfor statsministeren vil stille sig frem i dag, siger Thomas Funding.

- Det er som udgangspunkt lidt pudseløjerligt, for det her er noget, der ligger nede i departementet - hvordan man organiserer nogle styrelser. Men Lars Løkke kommer på banen, fordi Venstre skal stå bedre på den her kampplads, end de gør nu. De skal frem, og det gør de med det stærkeste kort, for at sige, at vi tager ansvaret for at rydde op. Ja, vi har en del af ansvaret, det har de andre også, men nu tager vi ansvaret for at få ryddet rodet i Skat op.