Politik

BLOG: Udenlandske hjemløse er ikke alle kriminelle

BLOG: Diskussionen omkring hjemløse udlændinge i de københavnske gader er (igen) blevet sommerens store diskussion. Og det er ok, at vi diskuterer det – situationen er overhovedet ikke problemfrit!

Men det gør mig edder spændt rasende, at højrefløjens politikere i den grad driver plat på menneskers ulykke ved at blande hjemløse patsamlere sammen med organiseret kriminelle mens de SAMTIDIG forsøge at gøre problemet til et spørgsmål om ”romaer”. Det er enten dumt eller løgnagtige platheder.

Jeg er enig i, at der er alle mulige problemer, der opstår, når vi i den københavnske sommer møder ekstrem fattigdom i kraft af de mange udenlandske hjemløse på gaden. Der er mange beboere, der oplever utryghed og problemer.

Det er dog ikke nye problemer. De hjemløse har været der sommer efter sommer i en del år, og selvom både Enhedslisten og flere sociale organisationer har råbt op år efter år, er der intet sket. I år er det til gengæld slående så voldsomt mere unuanceret og usaglig debatten er.

For det første er ordet ”roma” ikke en fællesbetegnelse for hjemløse fra Østeuropa. Det er en betegnelse for en etnisk gruppe, som i øvrigt blev forfulgt på samme måde som jøderne under anden verdenskrig. At dæmonisere en hel gruppe mennesker på den måde, som sker lige nu, er skræmmende historieløst. Og faktisk er der heller ingen der ved, hvor mange af de hjemløse, der egentlig har roma-baggrund.

For det andet er det direkte usmageligt men også forkert, når Venstre, DF og også socialdemokraterne blander hjemløse, pantsamlere, tiggere og hard core organiseret kriminelle sammen i én pærevælling.

Det er altså ikke det samme at samle pant i parkerne og på den måde forsøge at overkomme fattigdom, som det er at smugle våben, begå hjemmerøveri eller hvad organiserede kriminelle ellers gør af uhyrligheder.

Min holdning? Vi skal behandle kriminalitet som kriminalitet, sociale problemer som sociale problemer og praktiske problemer som praktiske problemer.

Det betyder, at begår man kriminalitet i Danmark som EU-borger fra et andet land, skal man anholdes, straffes og i de fleste tilfælde udvises. Dette sker også i stor stil. Selvfølgelig skal det ske på en ordentlig og sober måde – det kan vi godt overkomme.

Men er man fattig hjemløs, som de fleste af de mennesker, vi møder i det københavnske bybillede, så er man altså ikke automatisk kriminel. Langt de fleste kommer faktisk hertil, fordi de drømmer om at få et arbejde og et bedre liv, og ender i en endnu mere udsat position på gaden, end den fattigdom, de rejste fra.

At straffe mennesker med fængsel for at række hånden frem og bede om en femmer til en kop kaffe, er simpelthen ikke ok. Og det er det som regeringen, DF og S vil med deres forslag om 14 dages fængsel for tiggeri, er simpelthen ikke ok – hvilket i øvrigt rammer alle, der tigger, uanset om de er danske statsborgere eller ej.

Derfor skal vi i stedet opføre de såkaldte transitrum, der kan giver midlertidige overnatningsmuligheder, et bad og ikke mindst rådgivning. Rådgivning om, hvilke muligheder der er og ikke er her i landet, og hvordan man kommer hjem, hvis drømmen om et bedre liv viser sig ikke at holde – der er nemlig rigtig mange, der gerne vil hjem igen.

Og så skal vi løse de praktiske problemer ved at genindføre offentlige, gratis toiletter og forsøge at undgå spændinger mellem parkbrugere, festivalgængere osv. på den ene side og pantsamlere på den anden side ved at tale sammen som fx Roskilde Festival og Distortion har gjort med stor succes.

Selvfølgelig kan Danmark ikke løse de sociale problemer i hele EU. Og de udenlandske hjemløse er et tydeligt resultat af, at EU insistere på fri bevægelighed af hensyn til virksomhederne, men ikke har løftet noget som helst socialt og fattigdomsbekæmpende ansvar. Vi kan dog tage et ansvar for at behandle de mennesker, der står over for os ordentligt, ligesom vi skal løse de praktiske og sociale problemer, der er.

Udenlandske hjemløse er ikke alle sammen kriminelle. Til gengæld er de mennesker og vi kan godt behandle dem derefter.