Næsten en halv million personer får afskrevet gæld hos Skat
TV 2 har gennem den seneste tid haft fokus på skatteskyldnere. Nu reagerer politikerne.
Alle Folketingets partier har besluttet, at Skat skal nu skal opgive at inddrive gæld for omkring seks milliarder kroner.
Gælden stammer primært fra små skyldnere med gældsposter på under 1.000 kroner - eksempelvis ubetalte biblioteks- og parkeringsafgifter - men beløb op til 7.500 kroner kan blive afskrevet, hvis personens årlige skattepligtige indkomst er under 200.000 kroner.
Disse danskere får afskrevet gæld
- 485.000 skydnere får afskrevet gæld.
- 92 procent af skyldnerne, der får afskrevet gæld, har en årlig indkomst på under 200.000 kroner.
- Det er særligt personer på dagpenge, kontanthjælp, sygedagpenge, førtids- og folkepension, som får afskrevet gæld.
- Ca. 60 procent af den afskrevne gæld afskrives ifølge Skatteministeriet for skyldnere "uden reel betalingsevne".
- Ca. 93 procent af de afskrevne gældsposter har en værdi på under 2.000 kroner.
- 72 procent af skyldnerne får afskrevet mindre end 25 procent af deres gæld.
- 13 procent af skyldnerne får afskrevet hele deres gæld til det offentlige.
I alt får næsten en halv million personer afskrevet gæld. Det er særligt folk uden betalingsevne på eksempelvis dagpenge, kontanthjælp, sygedagpenge samt førtids- og folkepension, som slipper for hele eller dele af deres gæld.
Årsagen til beslutningen er, at de små gældsposter er meget dyre at inddrive, og derfor er afskrivningen ifølge skatteminister Karsten Lauritzen (V) nødvendig for at få den øvrige gæld i kassen.
- Det er frygteligt, at vi er nødt til at gøre det, men vi er nødt til for at få ryddet op efter fortidens fejl, siger Karsten Lauritzen.
Ny styrelse skal opkræve gæld
Et andet hovedpunkt i aftalen er, at der bliver der oprettet en ny styrelse under Skatteministeriet, som har som eneste fokus at inddrive skattegæld.
Styrelsen kommer til at have 1500 medarbejdere. Med den nye konstruktion bliver gældsinddrivelsen udskilt fra Skat.
Karsten Lauritzen kalder det nødvendigt at opruste med flere medarbejdere efter de seneste års kollaps i Skats gældsinddrivelse.
- Vi må erkende, at SKAT ikke er lykkedes med at opkræve og inddrive gælden til det offentlige. Vi skal have en organisation og en ledelse, som ikke har andre opgaver end at sørge for, at vi får en så stor del som muligt af danskernes gæld til det offentlige i statskassen, siger Karsten Lauritzen.
Det er også besluttet at afsætte i omegnen af 175 millioner kroner til at opprioritere inddrivelsen af gæld fra blandt andet udenlandsdanskere samt små og mellemstore virksomheder.
100.000 skatteskyldnere bor i udlandet
Beslutningen om at opgive at inddrive omkring seks milliarder kroner samt den styrkede indsats mod skyldnere kommer efter, at vi her på TV 2 igennem længere tid har haft fokus på manglende skattebetaling.
I begyndelsen af maj kunne vi fortælle, at omkring 100.000 skatteskyldnere med en samlet gæld til statskassen på omkring otte milliarder kroner er flyttet til udlandet.
Ved den lejlighed fortalte Skat, at pengene bliver meget svære at få fat på.
- Når folk flytter til udlandet, er det noget mere besværligt for os at inddrive pengene. Vi skal jo først finde ud af, hvor de har rejst hen. Folk har pligt til at fortælle, når de forlader landet, men de har ikke pligt til at fortælle, hvor de rejser hen, sagde underdirektør i Skat, Jørgen Rasmussen.
65.000 virksomheder snyder
TV 2 har også kunnet fortælle, at det er blevet markant lettere for danske virksomheder at snyde i skat. Kun tre procent af de små og mellemstore virksomheder bliver undersøgt af Skat, og det gør i praksis Skat til et tagselvbord for skattesnyd.
- De undersøgelser, jeg har set, tyder på, at der er svindel i et omfang, vi ikke tidligere har set, siger Skatteadvokat og lektor på Århus Universitet Torben Bagge.
- Det koster mange penge for staten. Det er der ingen tvivl om. Vi taler ikke millioner, vi taler om milliarder, siger formand For Dansk Told og Skatteforbund Jørn Rise.
TV 2 har sammen med Fagbladet 3F undersøgt Skats kontrolindsats overfor de små og mellemstore virksomheder.
Tilbage i 1999 blev 38 procent af de små og mellemstore virksomheders skatteoplysninger dobbelttjekket at SKAT, men siden er tallet styrtdykket i takt med nedskæringerne i SKAT, og i år ventes blot tre procent af virksomhederne at blive undersøgt.
Det sker, selv om Skats egne tal viser, at ti procent af virksomhederne bevidst snyder, og at der er fejl i op mod halvdelen af virksomhedernes selvangivelser.
- Det betyder, at der er mindst 65.000 virksomheder her i landet, der gør alt, hvad de kan for at snyde i skat. Og de kan føle sig trygge, for der er reelt ikke nogen, der kommer efter dem. Det er der simpelthen ikke ressourcer til, siger Jørn Rise.
Artiklen fortsætter under kortet.
Danskerne skylder næsten 100 milliarder
En analyse fra PwC viste i april 2017, at danskerne samlet skylder Skat omkring 98 milliarder kroner. Et tal, der er vokset meget, siden september 2015, hvor den automatiserede inddrivelse af gæld via it-systemet EFI (Et Fælles Inddrivelsessystem) blev stoppet.
Det er dog langt fra al gæld, der kan inddrives, og Skat skelner mellem inddrivelig og ikke-indrivelig gæld.
I analysen fra april konkluderes det, at det realistiske tilgodehavende har en værdi på omkring 20 milliarder kroner. Det er 13 milliarder kroner lavere end den seneste opgørelse, men ifølge Skatteministeriet er det forkert, når flere medier har skrevet, at Skat har opgivet at inddrive gæld for 80 milliarder kroner.
Nedjusteringen af størrelsen på det realistiske tilgodehavende skyldes ifølge Skatteministeriet en mere finmasket regnskabsteknisk opgørelse og ikke, at Skat har opgivet at inddrive gæld.