Politik

Støjberg deler ud igen - denne gang er det is

Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg deler is ud, fordi 500 flygtninge er begyndt på IGU. Funding kalder det en afledningsmanøvre.

Nu gør hun det igen, Inger Støjberg (V).  

I marts blev et kagebillede, hun havde lagt på Facebook, 'talk of town'. Udlændinge- og integrationsministeren fejrede, at hun havde fået vedtaget stramning nummer 50 på udlændingeområdet med en stor flødeskumskage - komplet med marcipan og Dannebrogsflag. 

Tirsdag fejrer Støjberg, at flygtning nummer 500 er begyndt på integrationsuddannelsen, IGU. Dog ikke med kage denne gang, men med is. 

I dag fik jeg vedtaget stramning nummer 50 på udlændingeområdet. Det skal fejres! Se listen over stramninger her: http://uim.dk/gennemforte-stramninger-pa-udlaendingeomradet

Posted by Inger Støjberg on Tuesday, March 14, 2017

TV 2s politiske analytiker, Thomas Funding, kalder det en afledningsmanøvre. 

Fejrer politiske successer

Inger Støjberg vil signalere - ligesom hun sagde under kage-balladen - at for hende handler det om at fejre politiske succeser. 

Det er jo et klassisk politisk trick, at når der er ballade i en sag, så kan man aflede opmærksomheden

Thomas Funding, TV 2's politiske analytiker

- Hun forsøger at vise, at hun også kan fejre, når indvandrere lykkes med at blive integreret - og ikke kun, når det lykkes hende at holde dem ude, siger Thomas Funding. 

- Samtidig har hun en kæmpe interesse i at få drejet fokus væk fra sagen om, hvorvidt hun bevidst har handlet ulovligt. 

Manøvren kommer ikke til at lykkes

Udlændinge- og integrationsministeren har den seneste tid været i strid modvind. Hun meldte i februar 2016 ud via en pressemeddelelse, at mindreårige asylansøgere skulle adskilles fra deres ægtefæller. Men dén instruks viste sig at være ulovlig, fordi alle har krav på individuelle vurderinger af deres sag. 

Sagen resulterede torsdag i et maratonsamråd på fem timer, hvor Inger Støjberg skulle besvare spørgsmål og redegøre for sin ageren. Hun fastholdt, at hun ikke blev advaret mod, at instruksen var ulovlig.

- Det er jo et klassisk politisk trick, siger Thomas Funding.

- At når der er ballade i en sag, så kan man aflede opmærksomheden.

Tror du, det vil lykkes?

- Nej, dertil er det for stor en sag og for lille en afledning.

IGU blev kaldt en fiasko 

Inger Støjberg fejrer mærkedagen med is på daginstitutionen Galaksen i Esbjerg. 

Her er en syrisk kvinde begyndt at arbejde som medhjælper som et led i integrationsgrunduddannelsen, som hun altså er flygtning nummer 500, der påbegynder.

IGU'en har haft en lidt hårdt opstartsfase. Den blev præsenteret af Regeringen, LO og DA sidste sommer.

I januar var blot 157 flygtninge tilmeldt uddannelsen, og forskningschef ved Rockwoolfondens Forskningsenhed Jan Rose Skaksen kaldte den "en fiasko".

Ordningen skulle løse problemerne

De seneste måneders stigning, fra 157 i januar til 500 nu i juni, er markant, men ikke i nærheden af, hvad man drømte om, da man præsenterede den, lyder det fra TV 2s politiske analytiker.

- Ordningen blev gjort til det helt store dyr i Åbenbaringen, da man lavede trepartsaftalen. Nu skulle man finde ud af, hvordan man fik alle dem, der væltede ind over grænserne, integreret, så de blev bidragsydere og ikke en udgift. Det var den store ting, der skulle løse det.

- Antallet er steget nu, men 500 på knap et år - det er ikke mange, når man ser på antallet af flygtninge i Danmark. IGU'en har slet ikke virket i en størrelsesorden, hvor man er i nærheden af at kunne løse de problemer, den blev sat i verden til, siger Thomas Funding.