Politik

Halv milliard kroner skal løfte sundhedsvæsenet

Regeringen og regionerne havde en sej kamp med at finde hinanden i forhandlinger, men begge parter er tilfredse med aftale.

Regeringen og Danske Regioner er nået til enighed om regionernes økonomi for 2018.

De afsluttende forhandlinger startede tirsdag aften klokken 19.30 i Finansministeriet og sluttede omkring to timer senere.

- Jeg rigtig glad for, at det har været muligt sammen med Danske Regioner at nå frem til en aftale, siger finansminister Kristian Jensen (V).

Ekstra halv milliard

Med den nye aftale løftes sundhedsområdet med en halv milliard kroner, så de regionale sundhedsudgifter i alt udgør 111,9 milliarder kroner næste år.

- Det har været en sej kamp for at finde hinanden. Og det er klart, når man går ind i forhandlinger, har man altid høje ambitioner, men det niveau vi ender på her, det er vi tilfreds med, siger Bent Hansen, formand for Danske Regioner.

Samtidig skal der på anlægssiden investeres syv milliarder kroner i sundhedsvæsnet. Heraf skal 4,8 milliarder bruges på byggeriet af de nye supersygehuse.

Formanden for Danske Regioner er glad for ny aftale om regionernes økonomi i 2018.

Produktivitetskrav består

Aftalen betyder, at regeringens krav om en produktivitetsstigning på to procent står ved magt.

I 15 år har de danske sygehuse været underlagt kravet om at øge produktiviteten med to procent årligt.

Kravet om en 'årlig øget produktivitetsstigning’ på to procent blev indført, da de danske sygehuse var plaget af lange ventelister.

Utilfredshed hos opposition

Særligt fastholdelsen af produktivitetskravet møder kritik fra ventrefløjen.

- Selvom vi fik lidt mere på anlæg og en pose penge til drift, så har psykiatrien intet fået, og der er fortsat mange bureaukratiskabende forslag i aftalen, men fastholdelse og udvidelse af produktivitetskravet er altså det værste. Det vil få betydning for arbejdsmiljøet, for ikke at tale om behandlingskvaliteten og patienternes oplevelse, siger Lise Müller, der er bestyrelsesmedlem i Danske Regioner og næstformand for SF, i en pressemeddelelse.

Også hos Enhedslisten er der utilfredshed.

- Ny aftale med regionerne fortsætter To procent produktivitetskrav. Katastrofe for patienter og ansatte, skriver partiets politiske ordfører, Pernille Skipper, på Twitter.

Her er aftalens hovedpunkter:

  • De regionale sundhedsudgifter stiger med en halv milliard kroner i 2018. Dermed når de op på i alt 111,9 milliarder kroner i 2018.
  • De regionale anlægsudgifter bliver på 7,2 milliarder kroner.
  • Den nuværende styringsmodel på sundhedsområdet fastholdes. Det er kravet om to procents mere produktivitet hvert år. Det vil altså sige et krav om to procent flere behandlinger, undersøgelser med videre.
  • Men regeringen har sat gang i en gennemgang af styringen på sundhedsområdet, som altså også omfatter toprocentskravet. Det skal være afsluttet i foråret 2018.
  •  Og dermed er der mulighed for, at toprocentskravet bliver erstattet af en anden styringsform fremover.
  •  Der skal laves en analyse af regionernes administration.
  •  Penge til nye botilbud til psykiatriske patienter kommer oven i den halve milliard kroner.

 Kilder: Finansministeriet, Bent Hansen, Kristian Jensen, Ritzau.