Politik

Tidligere udenrigsminister Niels Helveg Petersen er død

Danmarks udenrigsminister fra 1993 til 2000 er død.

Tidligere udenrigsminister og leder for De Radikale Niels Helveg Petersen er død. Han blev  78 år. Han er gået bort i familiens hus på Langeland efter længere tids kræftsygdom.

Niels Helveg Petersen var udenrigsminister fra 1993 til 2000.

Niels Helveg Petersen fik kort før jul konstateret en kræftsvulst på spiserøret og havde indtil påske været under stråle- og kemobehandlinger. Han fortalte dengang, at det var nogle hårde måneder. 

- Det er ikke noget, der gør ondt, men der er et stort ubehag forbundet med det. Man bliver træt og slap, sagde han til BT dengang.

Spillet en stor rolle i dansk politik

Niels Helveg Petersen blev først valgt ind i Folketinget i 1966 for Det Radikale Venstre. Han har spillet en stor rolle i dansk politik både som formand for Det Radikale Venstres folketingsgruppe og som udenrigsminister og økonomiminister.

Arkivbillede. Folketingsmedlem Niels Helveg Petersen, Det Radikale Venstre, tv. og statsminister Poul Schlùter, Det Konservative Folkeparti.

Han efterlader sig hustruen Kirsten Lee og sønnerne Morten og Rasmus Helveg Petersen.

Begge sønner har fulgt deres fars fodspor i politik. 

Morten Helveg Petersen er medlem af Europa-Parlamentet for De Radikale. Rasmus Helveg Petersen er tidligere udviklingsminister og klima- og energiminister, men ved sidste folketingsvalg tabte han partiets eneste mandat i Sjællands Storkreds med halvt så mange personlige stemmer til Zenia Stampe.

- En klassisk politiker

Ifølge TV 2s politisk redaktør, Anders Langballe, var Niels Helveg Petersen en klassisk politiker, som markerede Det Radikale Venstre som et sandt midterparti. 

- Det spillede en afgørende rolle ved regeringsskifte flere gange. Han spillede en helt central rolle, da Socialdemokraternes formand Svend Auken blev skiftet ud med Poul Nyrup Rasmussen, siger Anders Langballe.

Ifølge politisk redaktør Anders Langballe, var Niels Helveg Petersen en markant person i dansk politik. Video: Alexander Klemp

Niels Helveg Petersen etablerede som midterparti et samarbejde med den socialdemokratiske statsminister Poul Nyrup Rasmussen og den konservative statsminister Poul Schlüter - som minister i begge regeringer. 

- Det Radikale Venstre var ikke særlig stort under Niels Helveg Petersens ledelse, men det havde magt og indflydelse, siger Anders Langballe.

Politiske kolleger mindes Niels Helveg Petersen