Morten Messerschmidt afviser alle anklager om svindel

DF's Morten Messerschmidt mener ikke, at han har begĂĄet noget kriminelt, men erkender at have rodet og sjusket.

Europaparlamentarikeren Morten Messerschmidt, der har været sygemeldt med stress i syv mĂĄneder, efter han i oktober fik et ildebefindende, afviser alle anklager om muligt bedrageri og uberettiget brug af EU-støtte til forskellige parti-aktiviteter.

Det fortæller han i et interview med TV 2s politiske redaktør, Anders Langballe.

- Jeg afviser, at der pĂĄ nogen mĂĄde er foregĂĄet noget, der kan kaldes kriminelt, at jeg skulle have beriget mig selv eller hvad folk har spekuleret i.

Det var i slutningen af oktober sidste ĂĄr, at Morten Messerschmidt blev sygemeldt. Forud for det havde han igennem længere tid været centrum for historier om mulig svindel med EU-midler.  

De mange sager førte til, at Morten Messerschmidt i august trak sig som formand for Dansk Folkepartis gruppe i Europa-Parlamentet. Og fĂĄ dage før han gik ned med stress, blev han smidt ud af Dansk Folkepartis ledelse.

Partiet har betalt penge tilbage til EU

Flere af sagerne handler om, at EU-støtte er gĂĄet til aktiviteter hos Dansk Folkeparti, som muligvis ikke er tilskudsberettiget. Og partiet har ad flere omgange betalt penge tilbage til EU. Blandt andet 1,6 millioner kroner i juni 2016. 

Det drejer sig blandt andet om penge, der er gĂĄet til en skonnerttur, politiske kampagner og sommergruppemøder. 

- Når vi har arrangeret de forskellige møder, og hvad der ellers har været, er der ikke på noget tidspunkt, hvor jeg har tænkt det her, det er i en gråzone eller noget som helst, siger Morten Messerschmidt til TV 2.

Morten Messerschmidt erkender fejl og sjusk

Overfor TV 2 erkender Morten Messerschmidt, at der har været tale om sjusk samt at han ikke har været klar over alle de formelle processer.

- Det der er kommet frem, det gør, at man må sige, at der er begået fejl og sjusk, eller hvad du vil kalde det, men ikke noget, som jeg vil betragte som bevidst.

I august 2016 kunne Ekstra Bladet fortælle, at bĂĄde Rikke Karlsson og Jørn Dohrmann - der begge blev valgt til Europa-Parlamentet for Dansk Folkeparti ved sidste valg - i 2014 blev gjort til bestyrelsesmedlemmer i den skandaleramte EU-fond Meld - vel at mærke uden deres vidende.

Messerschmidt erkendte i august, at han ikke havde dokumentation for, at de to kolleger havde sagt ja til at blive valgt ind i bestyrelsen. Han har ved flere lejligheder kaldt sagerne for sjusk, men har hele tiden sagt, at der ikke er tale om svindel og misbrug.

Afventer afgørelse fra OLAF

EU's antisvindel-enhed, OLAF, er for øjeblikket i gang med at undersøge, om Morten Messerschmidt og Dansk Folkeparti har misbrugt EU-midler.

- Hvis de mener, at der er begået fejl, så er det mit ansvar. Det skal siges fuldstændig klart. Det mener jeg ikke, at der kan sås tvivl om, siger Morten Messerschmidt.

TV 2s politiske redaktør har spurgt politikeren, hvorvidt han vil fortsætte i politik, hvis OLAF når frem til, at der er tale om misbrug af midler i forhold til Meld og Feld og Dansk Folkeparti.

- Nu synes jeg, at man skal tage tingene i den rigtige rækkefølge. Der er en undersøgelse, jeg stiller mig til rådighed for den undersøgelse – og så må man jo se, hvad konklusionen af den undersøgelse bliver, siger Morten Messerschmidt til TV 2.

Se hele interviewet pĂĄ TV 2 Play.

Sagerne om Meld, Feld, Karlsson og Messerschmidt

 1. 2012

  1. Meld blev grundlagt

   Meld bliver grundlagt, delvist finansieret af EU. 

   Meld er en forkortelse for Movement for a Europe of Liberties and Democracy. Det var en politisk, europæisk alliance.

   Organisationen samlede de euroskeptiske partier fra EU's medlemslande og politikere fra hele EU i ét fælles parti - herunder Dansk Folkeparti.

  2. Feld blev grundlagt

   Feld bliver grundlagt umiddelbart efter Meld.

   Feld var en politisk fond, der var tilknyttet Meld. Fonden havde til opgave at observere, analysere og bidrage til den europæiske, politiske debat.

   Feld stĂĄr for Foundation for a Europa of Liberties and Democracy.

  3. Morten Messerschmidt i ledelsen

   Morten Messerschmidt bliver en del af ledelsen i Meld.

 2. 2014

  1. Morten Messerschmidt fĂĄr stort valg

   Dansk Folkeparti får et historisk godt valgresultat til europaparlamentsvalget og bliver Danmarks største parti.

   Valget er i særlig grad en personlig succes for Morten Messerschmidt, der slår Poul Nyrup Rasmussens rekord for flest personlige stemmer ved et EP-valg. Han bliver formand for en fire mand stor DF-gruppe i parlamentet.

  2. Rikke Karlsson bliver indskrevet i Melds bestyrelse

   Rikke Karlsson og Jørn Dohrmann, der begge er blandt de fire medlemmer af DF i parlamentet, bliver indskrevet som medlemmer af bestyrelsen i Meld og Feld.

   De var ikke til stede ved generalforsamlingen, men havde ifølge Morten Messerschmidt givet mundtligt tilsagn om, at de ønskede at være med. Dokumenterne er underskrevet af ham.

 3. 2015

  1. Rikke Karlsson melder sig ud af DF

   Rikke Karlsson har i løbet af 2015 flere gange bedt om indsigt i, hvad Meld og Feld bruger sine penge på.

   Det har hun gjort hos Morten Messerschmidt, som er en ledende figur i bĂĄde partiet og fonden. 

   Ifølge Rikke Karlsson nægter han hende imidlertid indsigt, og det fĂĄr hende til at melde sig ud af Dansk Folkeparti og blive løsgænger i Europa-Parlamentet.

   Messerschmidt svarede, at der ikke var nogen grund til bekymring og sagde om sin tidligere partifælle til Berlingske:

   - Det virker pĂĄ mig mest af alt som om, hun er en lidt forvirret pige, der kommer fra Rebild til Bruxelles og ikke kan overskue, hvad der sker omkring hende.

  2. Meld og Feld lukker

   Meld og Feld blev lukket ved udgangen af 2015.

 4. 2016

  1. DF skal betale misbrugte midler tilbage

   Den politiske ledelse i europaparlamentet, præsidiet, afgør, at Dansk Folkeparti skal betale 2,9 millioner kroner tilbage.

   Det skyldes, at penge fra Meld og Feld ifølge præsidiet er blevet brugt til at føre valgkamp i Danmark, mens Morten Messerschmidt har været en ledende figur.

   Partiet har siden betalt 1,6 millioner kroner tilbage, men nægter at betale de sidste 1,3 millioner kroner.

  2. Rikke Karlsson politianmelder Messerschmidt

   Rikke Karlsson anmelder Morten Messerschmidt for identitetstyveri.

   Hun anklager ham for at have misbrugt hendes identitet, da han meldte hende ind i Meld og Feld uden hendes vidende.

   I samme forbindelse siger Jørn Dohrmann også, at han ikke vidste, at han var medlem af bestyrelsen. Han er dog ikke en del af politianmeldelsen.

  3. Messerschmidt trækker sig som DF-formand

   Morten Messerschmidt erkender, at han har begået fejl i processen med Meld og Feld og trækker sig derfor som leder af Dansk Folkepartis nu tre mand store gruppe i Europa-Parlamentet.

   Han fastholder dog, at bĂĄde Karlsson og Dohrmann havde givet ham mundtligt tilsagn, men han erkender at have fejlet med dokumentationen.

  4. Rikke Karlsson fastholder sag

   Morten Messerschmidts tilbagetræden som DF-formand og erkendelse af visse fejl fĂĄr ikke Rikke Karlsson til at trække sin politianmeldelse tilbage.

   Hun understreger, at det er et DF-anliggende og ikke direkte relateret til hendes sag.

  5. Vistisen bliver ny gruppeformand

   Anders Vistisen overtager posten som gruppeformand og bebuder, at der skal strammes op pĂĄ procedurerne i partiet.

    

  6. EU-støtte brugt til DFs sommergruppemøder

   Over to ĂĄr - i 2014 og 2015 - har Dansk Folkeparti brugt 200.000 kroner, partiet har fĂĄet i EU-støtte til at finansiere partiets sommergruppemøder, fortæller DR og Ekstra Bladet. Eksperter vurderer, at det er ulovligt. Dansk Folkepartis gruppeformand Anders Vistisen erklærer sig parat til at betale beløbet tilbage, hvis pengene er brugt ulovligt. 

  7. Første politiker afhøres

   EU’s antisvindelenhed Olaf pĂĄbegynder afhøringerne af personer i sagen om Melds mulige misbrug af EU-midler. Jørn Dohrmann fra Dansk Folkeparti afhøres som den første i sagen, skriver DR.

  8. DF betaler 200.000 kroner tilbage

   Dansk Folkeparti betaler 200.000 kroner tilbage, som partiet fik fra den europæiske gruppe Meld. Det oplyser partiformand Kristian Thulesen Dahl i sit ugebrev.

  9. Morten Messerschmidt smides ud af DFs ledelse

   Partiformand Kristian Thulesen Dahl siger til DR's TV Avisen, at partiet har besluttet at smide Morten Messerschmidt ud af partiets centrale organ, koordinationsudvalget. Det tæller foruden Thuelsen Dahl ogsĂĄ næstformand Søren Espersen, gruppeformand Peter Skaarup, pressechef Søren Søndergaard og indtil i dag Morten Messerschmidt.