Politik

Messerschmidt vender tilbage efter stress: Det har været meget ubehageligt

Morten Messerschmidt fortæller i et interview med TV 2, at sagen om mulig svindel med EU-midler har ramt ham hårdt.

Dansk Folkepartis EU-parlamentariker Morten Messerschmidt vender efter mere end syv måneders sygemelding på grund af stress i den kommende uge tilbage til Europa-Parlamentet.

Det siger han i et interview med TV 2s politiske redaktør, Anders Langballe.

- Jeg gik ned med stress og var faktisk overrasket over, hvor hårdt den slags kan ramme. Og jeg må også sige, at jeg havde egentlig aldrig troet, det skulle ramme mig, siger Morten Messerschmidt til TV 2.

- Jeg har det dårligt med, at jeg har været nødt til at være væk i et halvt år, men jeg må erkende, at mit helbred simpelthen har været ramt, tilføjer han.

Mulig svindel med EU-midler

Det var i slutningen af oktober sidste år, at Morten Messerschmidt blev sygemeldt. Forud for det havde han igennem længere tid været centrum for historier om mulig svindel med EU-midler.

Flere af sagerne handler om, at EU-støtte er gået til aktiviteter hos Dansk Folkeparti, som muligvis ikke er tilskudsberettiget. Og partiet har ad flere omgange betalt penge tilbage til EU. Blandt andet 1,6 millioner kroner i juni 2016. 

Det drejer sig blandt andet om penge, der er gået til en skonnerttur, politiske kampagner og sommergruppemøder. 

I august 2016 kunne Ekstra Bladet fortælle, at både Rikke Karlsson og Jørn Dohrmann - der begge blev valgt til Europa-Parlamentet for Dansk Folkeparti ved sidste valg - i 2014 blev gjort til bestyrelsesmedlemmer i den skandaleramte EU-fond Meld - vel at mærke uden deres vidende.

Messerschmidt erkendte i august, at han ikke havde dokumentation for, at de to kolleger havde sagt ja til at blive valgt ind i bestyrelsen. Han har ved flere lejligheder kaldt sagerne for sjusk, men har hele tiden sagt, at der ikke er tale om svindel og misbrug.

EU's antisvindel-enhed, OLAF, er for øjeblikket i gang med at undersøge, om Morten Messerschmidt og Dansk Folkeparti har misbrugt EU-midler.

En ubehagelig oplevelse

De mange sager førte til, at Morten Messerschmidt i august trak sig som formand for Dansk Folkepartis gruppe i Europa-Parlamentet. Og få dage før han gik ned med stress, blev han smidt ud af Dansk Folkepartis ledelse.

I interviewet med TV 2 siger Morten Messerschmidt nu, at han ikke er i tvivl om, at de mange sager var skyld i, at han fik stress.

- Jeg oplevede en enorm magtesløshed, da den tsunami af anklager, vil jeg næsten kalde det, rendte ind over min person, siger Morten Messerschmidt, der flere gange under sin sygdomsperiode har overvejet, om han ville vende tilbage til politik.

- Det har været meget ubehageligt at opleve, hvordan man kan reagere fysisk på en psykisk presset situation.

Er blevet mere ydmyg

Med 465.000 personlige stemmer ved Europa-Parlamentsvalget i 2014 blev Morten Messerschmidt valgets helt store stemmesluger. Han fik næsten 60.000 flere stemmer end den hidtidige rekordholder, tidligere statsminister Poul Nyrup Rasmussen (S).

Men da sagerne om mulig svindel med EU-midler stod på sit højeste i efteråret 2016, blødte Dansk Folkeparti vælgere. Og flere meningsmålinger viste, at partiet stod til at miste op mod hver fjerde vælger.

Den personlige, men også vælgermæssige krise for partiet har gjort indtryk på Morten Messerschmidt, der siger, at han har ændret sig.

- For mit vedkommende er jeg nok blevet mere ydmyg. Jeg tror også, jeg er blevet lidt klogere. Og i virkeligheden påtager jeg mig også et ansvar for, hvad der er sket.

Se hele interviewet på TV 2 Play.

Sagerne om Meld, Feld, Karlsson og Messerschmidt

 1. 2012

  1. Meld blev grundlagt

   Meld bliver grundlagt, delvist finansieret af EU. 

   Meld er en forkortelse for Movement for a Europe of Liberties and Democracy. Det var en politisk, europæisk alliance.

   Organisationen samlede de euroskeptiske partier fra EU's medlemslande og politikere fra hele EU i ét fælles parti - herunder Dansk Folkeparti.

  2. Feld blev grundlagt

   Feld bliver grundlagt umiddelbart efter Meld.

   Feld var en politisk fond, der var tilknyttet Meld. Fonden havde til opgave at observere, analysere og bidrage til den europæiske, politiske debat.

   Feld står for Foundation for a Europa of Liberties and Democracy.

  3. Morten Messerschmidt i ledelsen

   Morten Messerschmidt bliver en del af ledelsen i Meld.

 2. 2014

  1. Morten Messerschmidt får stort valg

   Dansk Folkeparti får et historisk godt valgresultat til europaparlamentsvalget og bliver Danmarks største parti.

   Valget er i særlig grad en personlig succes for Morten Messerschmidt, der slår Poul Nyrup Rasmussens rekord for flest personlige stemmer ved et EP-valg. Han bliver formand for en fire mand stor DF-gruppe i parlamentet.

  2. Rikke Karlsson bliver indskrevet i Melds bestyrelse

   Rikke Karlsson og Jørn Dohrmann, der begge er blandt de fire medlemmer af DF i parlamentet, bliver indskrevet som medlemmer af bestyrelsen i Meld og Feld.

   De var ikke til stede ved generalforsamlingen, men havde ifølge Morten Messerschmidt givet mundtligt tilsagn om, at de ønskede at være med. Dokumenterne er underskrevet af ham.

 3. 2015

  1. Rikke Karlsson melder sig ud af DF

   Rikke Karlsson har i løbet af 2015 flere gange bedt om indsigt i, hvad Meld og Feld bruger sine penge på.

   Det har hun gjort hos Morten Messerschmidt, som er en ledende figur i både partiet og fonden. 

   Ifølge Rikke Karlsson nægter han hende imidlertid indsigt, og det får hende til at melde sig ud af Dansk Folkeparti og blive løsgænger i Europa-Parlamentet.

   Messerschmidt svarede, at der ikke var nogen grund til bekymring og sagde om sin tidligere partifælle til Berlingske:

   - Det virker på mig mest af alt som om, hun er en lidt forvirret pige, der kommer fra Rebild til Bruxelles og ikke kan overskue, hvad der sker omkring hende.

  2. Meld og Feld lukker

   Meld og Feld blev lukket ved udgangen af 2015.

 4. 2016

  1. DF skal betale misbrugte midler tilbage

   Den politiske ledelse i europaparlamentet, præsidiet, afgør, at Dansk Folkeparti skal betale 2,9 millioner kroner tilbage.

   Det skyldes, at penge fra Meld og Feld ifølge præsidiet er blevet brugt til at føre valgkamp i Danmark, mens Morten Messerschmidt har været en ledende figur.

   Partiet har siden betalt 1,6 millioner kroner tilbage, men nægter at betale de sidste 1,3 millioner kroner.

  2. Rikke Karlsson politianmelder Messerschmidt

   Rikke Karlsson anmelder Morten Messerschmidt for identitetstyveri.

   Hun anklager ham for at have misbrugt hendes identitet, da han meldte hende ind i Meld og Feld uden hendes vidende.

   I samme forbindelse siger Jørn Dohrmann også, at han ikke vidste, at han var medlem af bestyrelsen. Han er dog ikke en del af politianmeldelsen.

  3. Messerschmidt trækker sig som DF-formand

   Morten Messerschmidt erkender, at han har begået fejl i processen med Meld og Feld og trækker sig derfor som leder af Dansk Folkepartis nu tre mand store gruppe i Europa-Parlamentet.

   Han fastholder dog, at både Karlsson og Dohrmann havde givet ham mundtligt tilsagn, men han erkender at have fejlet med dokumentationen.

  4. Rikke Karlsson fastholder sag

   Morten Messerschmidts tilbagetræden som DF-formand og erkendelse af visse fejl får ikke Rikke Karlsson til at trække sin politianmeldelse tilbage.

   Hun understreger, at det er et DF-anliggende og ikke direkte relateret til hendes sag.

  5. Vistisen bliver ny gruppeformand

   Anders Vistisen overtager posten som gruppeformand og bebuder, at der skal strammes op på procedurerne i partiet.

    

  6. EU-støtte brugt til DFs sommergruppemøder

   Over to år - i 2014 og 2015 - har Dansk Folkeparti brugt 200.000 kroner, partiet har fået i EU-støtte til at finansiere partiets sommergruppemøder, fortæller DR og Ekstra Bladet. Eksperter vurderer, at det er ulovligt. Dansk Folkepartis gruppeformand Anders Vistisen erklærer sig parat til at betale beløbet tilbage, hvis pengene er brugt ulovligt. 

  7. Første politiker afhøres

   EU’s antisvindelenhed Olaf påbegynder afhøringerne af personer i sagen om Melds mulige misbrug af EU-midler. Jørn Dohrmann fra Dansk Folkeparti afhøres som den første i sagen, skriver DR.

  8. DF betaler 200.000 kroner tilbage

   Dansk Folkeparti betaler 200.000 kroner tilbage, som partiet fik fra den europæiske gruppe Meld. Det oplyser partiformand Kristian Thulesen Dahl i sit ugebrev.

  9. Morten Messerschmidt smides ud af DFs ledelse

   Partiformand Kristian Thulesen Dahl siger til DR's TV Avisen, at partiet har besluttet at smide Morten Messerschmidt ud af partiets centrale organ, koordinationsudvalget. Det tæller foruden Thuelsen Dahl også næstformand Søren Espersen, gruppeformand Peter Skaarup, pressechef Søren Søndergaard og indtil i dag Morten Messerschmidt.