Politik

Kritik: Højere straf for tiggeri går også ud over de danske hjemløse

Venstre siger, at danske hjemløse langt fra har samme tradition for at tigge som udlændinge.

Det rammer også danske hjemløse, når et flertal i Folketinget med regeringen i spidsen er klar til at skærpe straffen for tiggeri.

Sådan lyder det fra Enhedslisten på dagen, hvor Folketinget har førstebehandlet et lovforslag fra regeringen.

Med afsæt i problemerne fra København, hvor særligt østeuropæiske hjemløse har skabt stor debat, vil regeringen sende tiggere 14 dage bag tremmer, første gange de tages i at tigge.

I dag er det også ulovligt at tigge, men tiggeren kan først straffes med syv dages betinget fængsel efter en forudgående advarsel fra politiet. Og det ønsker Enhedslistens retsordfører, Rune Lund, ikke at lave om på.

- Det her lovforslag vil ramme alle hjemløse. Også danske hjemløse, som sidder stille og roligt på en togstation og rækker hånden frem og beder om en femmer til en kop kaffe, siger Rune Lund til TV 2.

- De vil som udgangspunkt blive sat 14 dage i fængsel, hvilket svarer til en straf, man også får, hvis man eksempelvis udøver simpel vold ved at slå en anden person i ansigtet med flad hånd. Det, synes vi, er ude af proportioner, tilføjer han.

Venstre: Udlændinge er det store problem

Hos Venstre er udlændingeordfører, Marcus Knuth, uforstående over for kritikken. Han mener ikke, at en lovændring vil gå hårdt ud over danske hjemløse, der tigger.

- De danske hjemløse har jo netop - fordi det i dag allerede er ulovligt - en rigtig god tradition for, at de ikke erhverver sig ved egentligt tiggeri. De sælger eksempelvis Hus Forbi, og det er fuldt lovligt, siger Marcus Knuth.

I lovforslaget står der, at det kun er ved gågader, stationer og offentlige transportmidler, at regeringen vil skærpe straffen.

Marcus Knuth uddyber, at det er det organiserede tiggeri fra østeuropæere, han ønsker at imødegå, da det ifølge ham ofte foregår på en aggressiv måde, der skaber utryghed.

Men i den lovændring, regeringen lægger op til, står der ikke, at særlig utryghedsskabende tiggeri skal straffes hårdere end andet tiggeri, ligesom der heller ikke lægges op til at skelne mellem nationaliteter.

Derfor erkender Marcus Knuth også, at lovændringen i princippet vil kunne ramme alle tiggere.

- Loven er jo lige for alle, og de danske hjemløse, som ønsker at erhverve sig, synes jeg, skal komme ind i de fine netværk som eksempelvis Hus Forbi, siger Marcus Knuth.

DF: Danske hjemløse skaber ikke utryghed

Hos Dansk Folkeparti er der støtte til forslaget, men udlændingeordfører Martin Henriksen ser gerne, at straffen skærpes endnu mere.

Konkret foreslår han tre måneders ubetinget fængsel første gang en tigger tages, og er vedkommende fra udlandet, skal der en udvisning oveni.

Martin Henriksen erkender, at en sådan ændring også vil kunne ramme danskere. Men ifølge Dansk Folkepartis udlændingeordfører er det ikke muligt kun at lave strengere straffe for udlændinge, fordi et flertal i Folketinget ”går op i” internationale konventioner og EU-reglerne.

- Udfordringen er den fortolkning, der er af EU-reglerne. Den gør jo, at lovforslaget også rammer danske hjemløse, der tigger, siger Martin Henriksen og fortsætter:

- Nu er tiggeri jo forbudt i forvejen, så derfor må man ikke tigge, uanset om man er dansker eller ej. Men vi vil jo gerne have, at man har ekstra fokus på den del, der handler om de udenlandske hjemløse. Vi mener ikke, at danske hjemløse er med til at skabe utryghed på nogen måde.