Politik

Et flertal har afskaffet blasfemiparagraffen

Det er nu ikke længere strafbart at fornærme gudeskikkelser. Her er det en bibel på alteret i Roskilde Domkirke. Brian Bergmann / Scanpix Denmark

Socialdemokratiet stemte som de eneste imod, da et flertal fredag afskaffede blasfemiparagraf i straffeloven.

Danske domstole kan ikke længere dømme personer for at krænke religioner.

Det står klart, efter at et flertal fredag som ventet stemte for at afskaffe blasfemiparagraffen i straffenloven.

Alle Folketingets partier undtagen Socialdemokratiet stemte for lovforslaget, der var fremsat af Enhedslisten.

Enhedslistens ordfører på området, Bruno Jerup, siger:

- Det er glædeligt, at et stor flertal nu ønsker at afskaffe paragraffen. Det kan betyde, at vi kan få en mere fri og fordomsfrit diskussion om religioner, siger Bruno Jerup og tilføjer:

- Vi mener, at religiøse tankesæt lige som alle andre tankesæt skal kunne udsættes for kritik.

DF savner koranafbrænding

Dansk Folkeparti har ligesom Enhedslisten flere gange fremsat forslag om at afskaffe blasfemiparagraffen. Partiets kirkeordfører, Christian Langballe, siger dog, at det er sket med et andet udgangspunkt end Enhedslisten. 

Han undrer sig over, at Bruno Jerup fredag ikke henviser til den seneste sag om blasfemiparagraffen i motivationen for lovforslaget. Den handler om en 42-årig mand fra Nordjylland, der brændte Koranen af i baghaven og lagde videoen på Facebook:

- Det er påfaldende, at Enhedslisten slet ikke nævner den seneste sag om blasfemiparagraffen, nemlig afbrændingen af Koranen. Det må være en forglemmelse, for den sag er jo fra ganske nylig, siger Christian Langballe. 

- Det er vores bekymring for blasfemiparagraffen herhjemme. Blasfemiparagraffen er i princippet en død paragraf, fordi den ikke har været bragt i anvendelse de seneste mange år. Ud over med koranafbrænding, siger DF's kirkeordfører.