Politik

Enigt Folketing kritiserer Trumps farvel til klimaaftalen

Donald Trump har truffet en forkert beslutning ved at trække USA ud af klimaftalen. Sådan lyder det fra alle partier i Folketinget.

Torsdag kunne præsident Donald Trump fortælle, at USA ikke længere vil være en del af klimaaftalen, som 195 lande indgik i Paris i november 2015.

Og blot få minutter senere begyndte de første danske kritiske røster at rulle ind.

Hurtigt stod det klar, at alle Folketingets partier er enige om at kritisere beslutningen og dermed støtte statsminister Lars Løkke Rasmussen (V).

- Alle de argumenter, som Donald Trump fremfører, er forkerte. Der bliver tegnet et billede af USA i en offerrolle, som slet ikke passer på verdens største økonomi, sagde Løkke torsdag aften til TV 2.

- Jeg er ked af det på verdens og Amerikas vegne. Det er en trist aften.

Ualmindeligt trist og helt uforståeligt, siger den danske statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), efter Donald Trump torsdag har valgt at hive USA ud af klimaaftalen fra Paris.

Sammen om kritik

Og alle partier - lige fra Enhedslisten til Dansk Folkeparti - er altså enige om at kritisere den amerikanske beslutning.

Herunder ses et udpluk af de mange reaktioner:

Socialdemokraterne er ude med kritik af den amerikanske præsident, efter han torsdag valgte at trække USA ud af klimaaftalen fra Paris. Video: Elisabeth Thiis

- Mange ting er Lars Løkke og jeg uenige om, men i denne sag står jeg skulder ved skulder med statsministeren bag Paris-aftalen, skriver Socialdemokraternes Benny Engelbrecht på Twitter.

- Løftet, vi aldrig håbede, at han ville bryde: Fuldt stop for Paris-aftalen. Det er en sort dag hos USA, kloden og kommende generationer, skriver De Radikales formand, Morten Østergaard.

- Løftet, vi aldrig håbede, at han ville bryde: Fuldt stop for Paris-aftalen. Det er en sort dag hos USA, kloden og kommende generationer, mener De Radikales formand, Morten Østergaard. Video: Elisabeth Thiis

Og også hos SF er man klar i mælet.

- Skam dig, Trump. Kommende generationer vil stille dig til regnskab for manglende klimahandlinger. Nu må EU løfte de grønne ambitioner, tweeter formand Pia Olsen Dyhr.

- Skam dig, Trump. Kommende generationer vil stille dig til regnskab for manglende klimahandlinger. Nu må EU løfte de grønne ambitioner, tweeter formand Pia Olsen Dyhr. Video: Elisabeth Thiis

Ifølge De Konservatives Brian Mikkelsen er det en egoistisk handling, at Trump hiver USA væk fra de internationale forpligtelser.

- Der er ikke tid til at handle egoistisk, vi skal stå sammen om at redde verden. Jeg er enormt skuffet og rystet, skriver han på Twitter.

Og også Alternativet har hårde ord til den amerikanske præsident.

- Føj Trump. Nej, den skal ikke genforhandles, nu skal vi andre rykke. Det skylder vi Jorden, skriver Rasmus Nordqvist.

Alternativet langer hårdt ud efter den amerikanske præsident, efter han torsdag valgte at trække USA ud af klimaaftalen fra Paris.