Politik

Opposition efter Støjberg-samråd: - En af forklaringerne må være løgn

Ifølge oppositionen fik de en ny forklaring på lovbruddet i sagen om adskillelse af mindreårige asylpar på samrådet torsdag.

Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) blev ikke advaret mod at adskille alle mindreårige asylansøgere fra deres ægtefæller på landets asylcentre.

Det fastholdt hun gennem et næsten fem timer langt samråd om sagen torsdag.

Samrådet, der skulle gøre oppositionspartierne klogere på, hvad der var op og ned i sagen, efterlod dem dog kun endnu mere frustrerede, forvirrede og ikke mindst utilfredse end før mødet. 

- Det er noget af det mest syrede, jeg nogensinde har været med til i Folketinget. Det viser en minister, som er blevet magtfuldkommen, som nægter at svare på simple spørgsmål, som ændrer forklaringer løbende, og som taler sort, sagde Enhedslistens Johanne Schmidt-Nielsen efter samrådet.

- Der er fortsat en lang række modstridende oplysninger. Ministeren siger en lang række ting på samrådet i dag, som er det modsatte af dét, hun sagde for 11 dage siden, lød det fra Radikales Venstres Sofie Carsten Nielsen.

Forvirring omkring, hvad der er sandt

Oppositionspartiernes repræsentanter ved samrådet var især forundret over, hvordan udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg benyttede samrådet til at ændre sin forklaring i forløbet om lovbruddet.

- Den 21. maj i år sagde Inger Støjberg til Politiken, at det var en instruks, hun sendte ud, og at embedsmændene havde vurderet, at den var lovlig. Nu siger hun pludselig, at det ikke var en instruks, men bare en pressemeddelelse, og at embedsmændene slet ikke har vurderet den. Begge dele kan ikke være rigtigt, en af delene må være løgn, sagde Johanne Schmidt-Nielsen.

- Enten har ministeren talt usandt, og hun har vidst, at hun begik en ulovlighed ved at udsende instruksen, eller også har hun fået historisk dårlig rådgivning af et embedsværk, som åbenbart ikke kan deres helt basale forvaltningslov, og det sidste har jeg utrolig svært ved at tro på, sagde Sofie Carsten Nielsen.

Vil fremsende spørgsmål til ministeren

Der er stadig 90 mandater i Folketinget, der ikke mener, at Inger Støjberg skal undersøges yderligere, og ministeren har gjort det klart, at hun ikke har tænkt sig at udlevere mere materiale i sagen.

Oppositionspartierne har med andre ord svært ved at føre sagen videre.

- Alle de spørgsmål, vi ikke fik svar på, dem sender vi nu på skrift, og der regner jeg da med, at hun (Inger Støjberg, red.) følger op og svarer i hvert fald på noget af det. Jeg er enormt chokeret over, at man som minister bevidst kan sidde og vildlede Folketinget. Jeg håber, at nogen af de øvrige partier i blå blok, herunder Liberal Alliance, som jeg har høj agtelse for i forhold til at gå ind for høj retssikkerhed, vil være med til at sige, at der skal laves en undersøgelse af det her, sagde Alternativets Josephine Fock.