Ny aftale gør det lettere at kystsikre huse

Kommunerne skal fremover tage stilling til kystbeskyttelse. Det skal være hurtigere og mindre bureaukratisk.

Det skal være lettere og hurtigere for danske husejere at kystsikre deres huse. Det mener regeringen, der torsdag har indgået en ny aftale med Kommunernes Landsforening (KL).

Centralt i aftalen er, at kommunerne overtager statens ret til at afgøre kystbeskyttelsessager, og derudover fĂĄr borgerne flere muligheder for hĂĄrd kystbeskyttelse med eksempelvis sten.

Hurtigere sagsbehandling

Som det er i dag, kræves der en række dispensationer og tilladelser for at lave kystbeskyttelse. Men med den nye aftale skal kommunerne ikke bruge tid og kræfter på at dispensere fra eksempelvis bygge- og beskyttelseslinjer.

- Der bliver lavet en fasttrack for alle behandlingerne og en 'one stop', som vil sige, at der kun er en myndighed, der skal behandle det. Det betyder, at alle de sager, der har været, som er sandet til forskellige steder i Danmark, bliver hurtigere behandlet nu, siger erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) til TV 2.

Mere hĂĄrd beskyttelse

Borgerne vil i højere grad få mulighed for at vælge en anden form for kystsikring end sandfordring. Det kan være kystsikring med sten.

- Vi kommer fortsat til at bruge sandfodring, men vi vil i højere grad tillade hĂĄrd kystbeskyttelse, fordi borgerne har et ønske om det rigtig mange steder. Vi har ogsĂĄ set eksempler, hvor ejendomme er faldet i havet, fordi der ikke har været hĂĄrd kystbeskyttelse, siger miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) til TV 2.