Politik

Pape: Politiet presser romaerne konstant

Justitsminister Søren Pape. Arkivfoto fra april 2017. Ida Guldbæk Arentsen / Scanpix Denmark

Politiet har lavet 25 aktioner mod romaer i lejre, siger justitsminister Søren Pape Poulsen (K) efter kritik.

Romaer er slet ikke fredet. Politiet har ryddet over 25 romalejre, siden Folketinget strammede reglerne.

Det fastslår justitsminister Søren Pape Poulsen (K) under en time-out fra Folketingets afslutningsdebat. Her blev romaer et brandvarmt tema.

- Vi har en ny lov, som trådte i kraft 1. april. Politiet har i år ryddet mere end 25 lejre. Så sent som i går (tirsdag) havde de en aktion. De rydder lejrene hele tiden. Anholder folk, som får bøde, siger Søren Pape Poulsen.

I debatten bad Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, om støtte til et indgreb mod romaer fra Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen.

Overborgmester efterlyser handling fra Folketinget

I Berlingske efterlyser Københavns overborgmester, Frank Jensen (S), mere handling fra Folketinget.

- Vi kigger på, hvad vi ellers kan gøre. Det er noget rod, at vi har romaer, som tigger aggressivt, stjæler og bruger gader som toilet, siger justitsministeren.

I samarbejde med udlændingeminister Inger Støjberg (V) ser han på, om vi kan udvise romaer. De beskyttes som rumænere af EU's regler om fri bevægelighed, påpeger Søren Pape Poulsen

- Det er lige præcis udfordringen. Vi ser på, hvad vi kan gøre. Andre EU-lande har også udfordringer med romaer, siger justitsministeren.

Stor razzia mod lejre

Københavns Politi ryddede forleden fire romalejre i København. Det var i Lille Kongensgade, på Islands Brygge, Vesterbrogade og Nyropsgade.

Ni romaer fik hver en bøde på 1000 kroner for at bo i lejre, som ifølge politiet skaber utryghed. Én blev henvist til Udlændingestyrelsen med henblik på udvisning.

24. maj blev 27 personer anholdt ved politiets razzia mod syv romalejre. Aktionen ramte lejre ved Dronning Louises Bro på Nørrebro og Vesterbrogade.

I Trinitatis Kirke nær Rundetårn har personalet klaget over uhumske, sundhedsfarlige forhold med affald og afføring.