Lippert

Dansk krimi-konge revser politikere: - Tingene er blevet værre

Vores politikere er fremmedgjorte og tager ikke deres ansvar på sig. Så hård lyder kritikken fra Jussi Adler-Olsen.

Der er ikke meget ros til de folkevalgte at spore hos Danmarks krimikonge nummer et, Jussi Adler-Olsen, på dagen for Folketingets afslutningsdebat.

- Det forfærdelige er, at det her ikke er hele afslutningen, I kommer jo tilbage igen, lyder det fra bestseller-forfatteren til de 179 folketingspolitikere.

Mens rigets tilstand bliver diskuteret i folketingssalen onsdag, gav Søren Lippert i stedet en af Danmarks mest læste forfattere taletid i sit ugentlige talkshow. Her lagde Jussi Adler-Olsen ingen fingre imellem i sin kritik af de danske politikere. 

- De sidste 15-16 år har tingene ændret sig til det værre i vores samfund. Det er sygehusvæsenet, det er skolevæsenet, det er regionernes indflydelse på en forfærdelig masse administrative emner. Det er blevet fordyrende og fremmedgjort i forhold til de mennesker, der udfører arbejdet, lyder det resolut fra Jussi Adler-Olsen.

Helt enkelt savner han, at folkeskolelærere, socialrådgivere og andre med faglig viden på deres felt kommer mere til orde, når de politiske beslutninger skal træffes.

For når styrelser bliver udflyttet og regioner oprettet, så bruger politikerne ikke nok tid på at analysere effekterne af deres politik. Det er en fejl, lyder det fra forfatteren, og i sidste ende tager politikerne ikke deres ansvar på sig, hvis det viser sig, en politisk beslutning har været forkert, mener han.

- Det gør de da ikke. De fremmedgør og skubber tingene til side og putter alle mulige sikkerhedsventiler ind, som kan forklare og udglatte, så ansvaret bliver udtyndet på en sådan måde, at det, ansvaret skulle føre dem frem til, aldrig kommer til at ske, lyder det fra Jussi Adler-Olsen.

Pilen peger begge veje

Forfatterens kritiske blik er dog ikke kun rettet mod Christiansborg. Han savner mere anarki i befolkningen, som er blevet pacificeret af tingenes tilstand.

- Danskerne er ligeglade, for de kender ikke til andre samfund, end det vi har. De glider stille og roligt med, siger Jussi Adler-Olsen. 

- Alle de mennesker, der på et eller andet tidspunkt støder ind i et eller andet trist i deres private liv, de retter selvfølgelig fingeren mod det, men de fleste mærker ikke, at det nytter, vurderer forfatteren, som har brugt de seneste ti år af sit professionelle liv på at kommentere på det danske samfund via historierne fra Afdeling Q, hvor vicekriminalkommissær Carl Mørck opklarer henlagte kriminalsager.

Han er ikke selv i tvivl om, hvad han vil råde politikerne til at bruge deres kommende sommerferie på. 

- Brug tiden på at tænke over, hvad I har været med til at beslutte. Tænk på, hvordan det kunne have været, hvis det havde været mere rigtigt i jeres eget univers. Og så gå tilbage til jeres forskellige partier og bed om at få lidt betænkningstid næste gang, når der skal besluttes noget. Cirkulærer skal ikke sprøjtes ud, love skal ikke forandres i et væk. Det er en misforståelse. Gå hjem og tænk over det, og så lad os se, om I er kommet på nye veje. Det kunne være spændende, slutter han sin politiske opsang. 

Jussi Adler-Olsen er en af de absolut bedst sælgende forfattere i Danmark. Han har solgt 3,5 millioner bøger herhjemme, mens han er udgivet på 40 sprog verden over. Han blev for nylig kåret som Årets Æreshåndværker af Haandværkerforeningen, og er tidligere blevet hædret i Danmark med De Gyldne Laurbær i 2011 og internationalt med den største anerkendelse inden for krimigenren; The Ripper Award 2014/2015. Lige nu arbejder han på den ottende krimi i rækken om Afdeling Q og vicekriminalkommissær Carl Mørck.

Jussi Adler-Olsen forventer, at den udkommer i 2018.