Politik

Sådan vil regeringen få 60.000 flere i arbejde

Regeringens nye 2025-plan indeholder blandt andet skattelettelser og planer om at øge antallet af folk i beskæftigelse.

Regeringen fremlagde tirsdag sin plan for Danmarks økonomi frem mod 2025.

Ifølge planen skal der lettes på skatten i bunden og i toppen. Det skal bidrage til, at flere personer kommer ud på arbejdsmarkedet.

Desuden er det regeringens mål, at den samlede produktion i Danmark, BNP, skal stige med 80 milliarder kroner.

Regeringen holder fast i ambitionen om, at antallet af danskere på arbejdsmarkedet skal være steget med 55.000 – 60.000 personer i 2025.

- Vi ønsker at flere kommer i job, og at flere danskere bliver selvforsynende. Det er også vigtigt, hvor klogt, man arbejder. Produktiviteten er gået i stå. Vores mål er at øge råderummet med 80 milliarder kroner. Samtidig skal vi have en økonomi, der er i balance, sagde finansminister Kristian Jensen (V), der præsenterede regeringens plan flankeret af Simon Emil Ammitzbøll (LA) og Brian Mikkelsen (K).

Danskerne skal blive på arbejdsmarkedet

Regeringen forsøgte for nyligt at udskyde pensionsalderen for at få folk til at blive længere tid på arbejdsmarkedet. Det var der ikke flertal for.

- Den nye plan skal forholde sig til, hvordan regeringen så kan få flere danskere til at blive på arbejdsmarkedet. Det er der sat en række mål op for, siger TV 2s politiske reporter, Olav Christensen.

Målene der skal bidrage til at få mellem 55.000. og 60.000 flere danskere i arbejde i 2025 er:

Sådan vil regeringen få 60.000 flere i arbejde

 1. Tidligere indtræden på arbejdsmarkedet

  Regeringen vil have danskerne til at starte i arbejde tidligere. Ifølge planen skal det tilføje 10.000 danskere til arbejdsmarkedet.

 2. Færre på offentlig forsørgelse

  Regeringen flytter 20.000 personer fra offentlig forsørgelse til arbejdsmarkedet.

 3. Senere tilbagetrækning

  Regeringen vil have danskerne til at blive endnu længere tid på arbejdsmarkedet. Det skal skaffe 5000 - 10.000 ekstra i arbejde i 2025.

 4. Øget arbejdstid

  Regeringen vil have danskere i arbejde til at arbejde længere tid. Ifølge planen skal det skaffe 10.000 - 15.000 ekstra på arbejdsmarkedet.

 5. International rekruttering

  Arbejdskraft fra udlandet skal bidrage med 5.000 personer til arbejdsstyrken i 2025.

- Vi vil øge produktiviteten ved at give adgang til bedre arbejdskraft og viden. Øget digitalisering og mere teknologi, siger Brian Mikkelsen. Han advarer om, at der er meget mere målrettet vækst i vore nabolande Sverige og Tyskland. Danmark har ikke fået hentet efterslæbet efter finanskrisen i 2008-09, påpeger erhvervsministeren.

Trussel om dæmpet vækst

Ifølge Anders Langballe, der er politisk redaktør på TV 2, er det truslen om en dæmpet vækst, der gør, at regeringen vil have folk til at blive længere på arbejdsmarkedet.

- Det er et alvorligt problem, hvis væksten bliver dæmpet, og der kommer flaskehalsproblemer på arbejdsmarkedet. Så er der ikke mulighed for at holde den høje vækst, siger han og fortsætter:

- Hvis du ikke har den høje vækst, så er der ikke penge nok i samfundsøkonomien, og så kommer man ind i en ond spiral, hvor det går ud over velfærden i sidste ende.

- Det eneste sted, hvor der kan komme penge til den store samfundskage, det er, når der er gang i det private erhvervsliv. Derfor er der meget fokus på at få folk til at arbejde længere, siger han.

Det er under et år siden, at statsminister Lars Løkke Rasmussen for første gang forsøgte sig med en 2025-plan, der skulle fremtidssikre Danmark.

Det lykkedes ikke og førte til, at den rene Venstre-regering blev afløst af den nuværende VLAK-regering.