Politik

Politisk kommentator: 2025-plan skal vise hvad Løkke vil med Danmark

Regeringen fremlægger i dag sin 2025-plan, og særligt statsminister Lars Løkke Rasmussen har meget på spil, lyder det fra politisk kommentator.

Det er under et år siden, at statsminister Lars Løkke Rasmussen for første gang forsøgte sig med en 2025-plan, der skulle fremtidssikre Danmark.

Det lykkedes som bekendt ikke og førte til, at den rene Venstre-regering blev afløst af den nuværende VLAK-regering.

Nu prøver Lars Løkke Rasmussen så igen. Denne gang med Anders Samuelsens og Søren Pape Poulsens velsignelse, når regeringen tirsdag klokken 13.30 fremlægger et nyt bud på en plan, der skal reformere Danmark frem mod 2025. 

Og selvom Lars Løkke Rasmussen har sikret sig opbakning fra de to andre partier i regeringen, vil han - belært af sidste års erfaringer - formentlig præsentere en noget mere beskeden 2025-plan, vurderer chefredaktør ved Jysk-Fynske Medier Troels Mylenberg. 

- Det er planen, hvor Løkke kan vise, hvad det er, han vil. Der er noget med nogle skattelettelser, med nogle vækstinitiativer og et arbejdsudbud, der skal øges. Sidste år fremlagde Lars Løkke Rasmussen en meget ambitiøs plan, der var stor og blev rost mange steder fra. Nu prøver han så igen, men mandatfordelingen er den samme, og belært af erfaringerne må man tro, det er en mere realistisk plan, siger Troels Mylenberg.

Pensionsalder en stor knast

TV 2 erfarer, at regeringen ønsker skattelettelser i både toppen og bunden. Kun skattelettelser i bunden vurderer Troels Mylenberg, at Dansk Folkeparti kan lokkes til at indgå aftale om. Skattelettelserne kan finansieres ved at lade folk blive længere på arbejdsmarkedet. 

- Man kunne ikke nå en aftale om senere pensionsalder i Folketinget, så 2025-planen vil i stedet indeholde incitamenter og frivillige initiativer, der skal gøre det mere attraktivt at blive på arbejdsmarkedet. Det bliver spændende at se, hvilke gulerødder Løkke præsenterer, siger Troels Mylenberg.

60.000 flere danskere på arbejdsmarkedet i 2025

Udover at regeringen foreslår skattelettelser, erfarer TV2, at regeringen i sin plan frem mod 2025 vil have 55.000-60.000 flere danskere ind på arbejdsmarkedet, og at den samlede produktion i Danmark, BNP, skal stige med 80 milliarder kroner. Skattelettelserne skal bidrage til, at flere personer kommer ind på arbejdsmarkedet. Regeringen vil samtidig skabe incitament til, at folk starter tidligere på arbejdsmarkedet og bliver der i længere tid. Yderligere skal 20.000 personer fra offentlig forsørgelse ind på arbejdsmarkedet.

Venstres finansordfører Jacob Jensen vil ikke kommentere det konkrete udspil, før det bliver fremlagt i dag klokken 13.30. Men udspillet er blevet vendt med Dansk Folkeparti.

- Selvfølgelig snakker man om tingene, men planen kommer i fællesskab fra de tre partier i regeringen. Vi har den udfordring, at der fortsat kommer flere ældre, og der skal være nogen, der trækker læsset på arbejdsmarkedet. Det handler om at få flere af dem i den erhvervsaktive alder med ind på arbejdsmarkedet, og få dem, der er på vej ud af arbejdsmarkedet, til at blive en smule længere på arbejdsmarkedet, siger Jacob Jensen.