Politik

BLOG: Hvorfor skal de studerende betale for flere skattelettelser?

BLOG: Allerede inden regeringen holdt pressemøde i dag klokken 13.30 om den nye 2025-plan, havde studerende rullet deres bannere ud foran finansminist

BLOG: Allerede inden regeringen holdt pressemøde i dag klokken 13.30 om den nye 2025-plan, havde studerende rullet deres bannere ud foran finansministeriet med budskabet om at bevare SU’en, hæve kvaliteten på uddannelserne og generelt stoppe nedskæringerne i uddannelsessystemet. 

Og det var helt berettiget. 

For ganske rigtigt som forventet, har regeringen ikke droppet sine planer om at skære i SU’en og presse studerende igennem deres uddannelser. Regeringen beskylder i deres nye udspil studerende for at være for længe om at gennemføre deres uddannelser og taler om at tilpasse SU’en til det niveau, som den ligger på i de øvrige lande – hvilket vil betyde nedskæringer.

Hurtigt-videre-bonussen

Regeringen lægger samtidig op til, at det sjette SU-klip ikke længere skal være en mulighed, fordi studerende skal skynde sig ud på arbejdsmarkedet i stedet for at bruge tid på at blive dygtige og klar til at tage hul på fremtiden.

Men hvor er det, at det går galt for regeringen? Både hurtigt-videre-bonussen, den tidligere SU-reform, fremdriftsreformen og senest uddannelsesloftet trækker studerende i hårrødderne og presser dem til 1) at komme hurtigt i gang med deres videregående uddannelser, 2) at gennemføre uddannelserne hurtigt på normeret tid og 3) at få sig et job hurtigst muligt.

De studerende oplever et unødigt pres

Studerende oplever i øjeblikket et vanvittigt og helt unødigt pres, når de indgår i uddannelsessystemet. Det gør det sværere at være de selvstændige, kreative og iderige hoveder, som arbejdsmarkedet efterspørger, fordi stressede hoveder ikke er den bedste udgave af sig selv. 

Er regeringen gået helt væk fra, at vi i Danmark skal leve af de dygtigste og bedste hoveder i fremtiden, hvis vi skal omfavne teknologiske fremskridt, globalisering og ikke mindst klima- og miljøudfordringer?

Giv de studerende plads til at blive verdens bedste

Fremtiden kræver, at vi kan få nye ideer, finde nye løsninger og opfinde nye jobs, så i stedet for at gøre de hurtige studerende til ”de gode” studerende, bør vi så ikke give studerende mulighed for at fordybe sig og blive klogere, og på den måde gøre os klar til det arbejdsmarked i 2025, som vi endnu ikke kender?

Skærer regeringen i SU’en og fjerner det sjette SU-klip, så risikerer vi, at studerende har endnu ringere tid til deres studier, fordi de bliver tvunget til at arbejde endnu mere ved siden at deres fuldtidsstudier. Vi risikerer, at studerende i højere grad falder fra og dermed at færre færdiggør deres uddannelser. Og vi risikerer, at studerende generelt bliver ringere klædt på til fremtidens arbejdsmarked, fordi de presses for hurtigt igennem uddannelserne.

Så kære regering, drop skattelettelserne, drop nedskæringerne af SU’en. Investér i uddannelserne, og giv de studerende plads til at blive verdens bedste!