BLOG: Du, kære borger, kan investere dine penge lige så godt som bankerne – nu skal du have lov til det

16x9
Det er kun rimeligt, at bankerne får konkurrence. For det er dine penge, det handler om. Foto: Bax Lindhardt / Scanpix Denmark

Danskerne kan investere deres penge ligeså godt som bankerne. Umuligt, tænker du måske.

For du ved intet om aktier eller investering i det hele taget. Her kommer forklaringen:

Hvis du i dag går til din bank med et mindre beløb i frie midler, så vil bankrådgiveren ofte anbefale dig at sætte dine surt optjente penge i deres egne investeringsforeninger, så du får et bredt udsnit af aktier. Investeringsforeningen har ansat folk til at vælge de bedste aktier, så du får det bedste afkast. Alt er sådan set godt.

Problemet er bare, at disse forvaltere i investeringsforeningerne gennemsnitligt slet ikke kan slå aktiemarkedet. Det er nemlig uhyre svært for alle, selv de professionelle.

Læg dertil at du hvert år skal betale ca. 1,5 procent i omkostninger alene for disse investeringsforeninger. Det betyder, at investeringsforeningen skal slå markedet med 1,5 procent hvert år for, at du får det afkast på 6-8 procent om året, som aktiemarkederne gennemsnitligt leverer.

Det kan du selv gøre meget bedre!

I USA er en tendens på fremmarch, som giver bankerne voldsom konkurrence. Her kan man nemlig investere i såkaldte ”passive aktiefonde.” Dvs. brede aktiefonde, som fx indeholder alle verdens aktier – verdensindekset.

Og fordi de er passive, og der ikke sidder ”kloge” forvaltere bag, som forsøger at udvælge de bedste aktier, så får du disse aktiefonde (også kaldet ETF’er) uhyre billigt til ca. 0,1 procent om året.

Det er et fremragende valg af flere årsager. Du får en unik risikospredning, og du vil sandsynligvis gøre det bedre end bankerne. Og så kan du stå af nyhedsræset og blive fri for at tænke på hvilke aktier, du nu skal købe.

De passive og billige aktiefonde kan du også godt købe i Danmark. Problemet er bare, at der er nogle helt utidssvarende og håbløse skatteregler. Det betyder, at disse aktiefonde - som beviseligt vil polstre din formue over tid – alligevel ikke er så attraktive. Det giver ingen mening.

Derfor foreslår Liberal Alliance at beskatningen af ETF’er fremover sidestilles med almindelige investeringsforeninger. Det er kun rimeligt, at bankerne får konkurrence. For det er dine penge, det handler om.